Anıt Ağaçta Zeytin Bolluğu - Son Dakika
Yerel

Anıt Ağaçta Zeytin Bolluğu

Anıt Ağaçta Zeytin Bolluğu

Manisa'nın Kırkağaç İlçesi'ndeki anıt ağaçtan zeytin toplayan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Melikşah Taşkın, 1652 yaşındaki Türkiye'nin en yaşlı ağacının, dünyada ise en yaşlı ağaçlar arasında 3'üncü sırada yer aldığını açıkladı.

04.11.2014 18:03  Güncelleme: 10:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Kırkağaç İlçesi'ndeki anıt ağaçtan zeytin toplayan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Melikşah Taşkın, 1652 yaşındaki Türkiye'nin en yaşlı ağacının, dünyada ise en yaşlı ağaçlar arasında 3'üncü sırada yer aldığını açıkladı. Müdür Taşkın, ağaçtan Edremit, Gemlik, Uslu ve Aydın Memecik olmak üzere 4 farklı çeşit zeytin üretildiğini kaydetti.

Kırkağaç Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Melikşah Taşkın, Anadolu'nun kültürel zenginlikleri arasında özel bir yere sahip olan zeytin ve zeytinyağının bir şifa kaynağı olduğuna dikkat çekti. Anıt ağaçtan zeytin hasatı yapan Taşkın, "İlçemizde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan zeytin ağacı popülasyonu içinde birçok asırlık zeytin ağacı mevcuttur. Bu ağaçlar içerisinde 1652 yaşındaki anıt zeytin ağacı tescil edildi. Anıt ağaç tescil işlemleri, Kırkağaç Kaymakamlığı önderliğinde, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından yürütülmüştür. 2012 yılında Celal Bayar Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanlığı, Bakır Mahallesi, Emirahmet Mevkii'ndeki zeytin ağacımız üzerinde yaş çalışma talebinde bulundu. Celal Bayar Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasin Altan tarafından 2012 yılı içerisinde yapılan çalışma neticesinde 1650 yaşında olduğu tespit edilmiştir. Anıt ağaç için gerekli prosedür tamamlandıktan sonra, Denizli Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından yapılan inceleme sonucunda zeytin ağacı anıt ağaç olarak tescillenmiştir. 1652 yıldır verim veren anıt ağaç üzerinde aşılı Edremit, Gemlik, Uslu ve Aydın Memecik olmak üzere 4 farklı çeşit bulunuyor. Anıt ağacımızın verimi yıllık olarak ortalama 200-250 kg kadardır. Her türlü bakım ve kontrolünden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz mesuldür. 1652 yaşındaki anıt ağacımız Türkiye'nin en yaşlı ağacı olarak İspanya ve Yunanistan'dan sonra dünyanın en yaşlı 3'üncü ağacı sayılıyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Anıt Ağaçta Zeytin Bolluğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement