Kırklareli'nin 3 Köyü Hastalıklardan Ari - Son Dakika
Güncel

Kırklareli'nin 3 Köyü Hastalıklardan Ari

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kırklareli'nin üç köyünü "hastalıklardan ari köy" ilan etti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Keçeci: "Türkiye'de ilk kez Kırklareli'nin 3 köyü ari ilan edildi.

16.07.2014 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZGÜN TİRAN - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kırklareli'nin üç köyünü "hastalıklardan ari köy" ilan etti.

Türkiye'nin önemli hayvancılık bölgelerinden Kırklareli, arilikte Türkiye'ye örnek olmayı hedefliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hakan Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 yıllık bir çalışma sonucu Türkiye'nin ilk ari köylerini oluşturduklarını söyledi.

Lüleburgaz ilçesine bağlı Kırıkköy,  Sarıcaali ve Aycalı köylerinin hastalıklardan ari ilan edildiğini belirten Keçeci, şöyle konuştu:

"Ari 3 köyde 8 yıldır brusella ve tüberküloz hastalıklarına karşı mücadele ediyoruz. Türkiye'de ilk kez Kırklareli'nin 3 köyü ari ilan edildi. Ari kent olmayı hedefliyoruz. Köylerin ari olabilmesi için tüm hayvanların tüberküloz ve brusella gibi hastalıklardan arınmış olması gerekiyor. Arilik Trakya bölgesinde son derece üst seviyede. Türkiye'de yaklaşık 420 ari işletme var, bunların 178'i ilimizde bulunuyor. Yani yaklaşık yüzde 40'ı Kırklareli'nde. Köylerde arilik çok önemli. Ari köylerden Avrupa ülkelerine süt ve süt ürünleriyle et gönderilebilir."

Keçeci, ari köylerde besicilik yapanların çok sayıda avantaja sahip olduğunu vurguladı. Bakanlığın ari köyler için ek destekler verdiğini aktaran Keçeci, "2013'te, 6 milyon 90 liralık destekleme ödendi. Kırklareli olarak arilik açısından lider lider durumdayız. Şu anda ilimizde 22 bin hayvan ari statüsü kazanmış durumda ancak önümüzdeki yıl 30 bin hayvanın ari olmasını hedefledik. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Ülkü Çetinkaya ise bu yılın sonuna kadar 5 köyü ari statüye kavuşturmayı hedeflediklerini vurguladı.

"Avrupa'ya açılacağız"

Lüleburgaz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Karaman da zor ve meşakkatli bir işi başarmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Kırklareli'nin Türkiye'de örnek olacağına inandığını vurgulayan Karaman, Kırklareli besicilerin kısa sürede Avrupa'ya açılacağına inandığını kaydetti.

Kırıkköy köyünde, 14 yıldır hayvancılık yapan Ülkü Kazal da ariliğin kendilerine birçok avantaj sağladığını, hayvancılık desteklemelerinden memnun olduklarını kaydetti. - Kırklareli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırklareli'nin 3 Köyü Hastalıklardan Ari - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement