Yükselen Et Fiyatlarını Düşürmek İçin Bakan "Koyun" Tavsiye Etti - Son Dakika
Ekonomi

Yükselen Et Fiyatlarını Düşürmek İçin Bakan "Koyun" Tavsiye Etti

Yükselen Et Fiyatlarını Düşürmek İçin Bakan "Koyun" Tavsiye Etti

Tarım Bakanı Mehdi Eker, aşırı yükselen et fiyatları için piyasaya 1.5 milyon ton kırmızı et girmesini sağlayacaklarını, vatandaşın da koyun eti tüketmesini tavsiye etti.

13.04.2015 09:15  Güncelleme: 17:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Et fiyatları konusunda herkesin ezbere konuştuğunu söyleyen Tarım Bakanı Mehdi Eker, "Et fiyatlarıyla ilgili kısa ve uzun vadeli tedbir alıyoruz. Nerede sorun olabilir diye yakından takip ediyoruz" dedi.

PİYASAYA ET SÜRÜLECEK

Marketlerde et fiyatlarını takip ettiklerini belirten Eker, fiyat değişimini şöyle özetledi: "Kıyma 31 TL, 7 yıl önce 24 liraymış. Kuşbaşı, 34 lira, 2010'da 27 liraymış. 7 liralık artış var. Et ve Süt Kurumu'nda kıyma 24, kuşbaşı 28 TL. Kuzu kol da Et Balık'ta 23, markette 29 TL." Etle ilgili piyasayı regüle edecek bir mekanizma kurduklarını vurgulayan Eker şöyle konuştu: "Et ve Süt Kurumu, bir müdahale kurumu haline geldi. Et üreticileri ile 100 bin besi danası için sözleşme imzalandı. Bunlar 4-5 ay beslenip kesilecek. Sonra da piyasaya sürülecek. Bu, 25 bin ton etin piyasaya sürülmesi demek. Bu bir emniyet sübabı. Bu et ile piyasa arzı artırılacak." Eker detayları şöyle özetledi:

PLANIMIZ HAZIR

Şu anda zaten 3.5 milyon besi erkek hayvan kesime hazır. Bu et, yıllık ortalama ihtiyacı karşılıyor. Buradan 830 bin ton et çıkıyor. Şu anda 1.5 milyon ton kırmızı etlik tedbir alıyoruz. Bu, bizi emniyetli şekilde muhafaza eder.

55 BİN BESİ DANASI İTHALATI

İçerdeki besici rahatsız olmayacak şekilde 55 bin besi danası ithalatı yaptık. Kapasitesi olanlar, elindeki yerli ırk kadar ithalat imkânına sahip. İhtiyaca göre bu tür tedbirler devam edecek.

'2 KEZ YİYEN KOYUN ETİNE ALIŞIR'

Koyun ve keçi etinin tüketiminin artırılmasını önemsediklerini söyleyen Eker, "TSK ile görüştük, koyun ve keçi eti alımı yapmalarını teşvik ettik. Et ve Süt Kurumu veriyor. Koyun ve keçi eti pek yenmiyor ama bu basit bir alışkanlık. İki kere yersen alışırsın. Mönülerde daha fazla göz önüne getirilmeli. Turistik tesislerde tüketiminin artırılması lazım. Koyun ve keçi artık daha etkin şekilde bir kırmızı et kaynağı olarak kullanılmalı" dedi.

'HALDEKİ FİYATLAR MARKETLERLE BELİRLENİYOR'

Gıda fiyatlarını tehdit eden üretim dışı çok unsur olduğuna dikkat çeken Eker " Türkiye'de pazarlama zinciri uzun. Mevsimsel etkiler, nakliye, enerji maliyeti, işçilik faktörleri var. Türkiye'de küçük küçük çok fazla üretici olduğu için komisyoncular araya giriyor. Üretici örgütlenemiyor. Ürünlerini kendileri pazarlayamıyor. Biz bu yüzden hep arazilerin bölünmesini önlemek istiyorduk. Haldeki fiyat, İstanbul'daki, Ankara'daki büyük marketlerle görüşüp belirleniyor. Bunlar hep tarım dışı etkiler. Türkiye'deki pazarlama ve ticaret sektörü mutlaka gözden geçirilmeli" dedi.

PAZARLAMA ZİNCİRİ KÜÇÜLTÜLMELİ

Gıda fiyatlarıyla ilgili sorunları gördüklerini de kaydeden Bakan Eker, hepsiyle ilgili alınabilecek orta ve uzun vadeli tedbirler olduğunu söyledi. Eker şöyle konuştu: "Üreticilerin hale girmeden doğrudan semt pazarlarında ürün satmasının önünü açtık ama kimse kontenjanını kullanmadı. Çünkü marjları çok düşük. Uzun dönemli bir dönüşüm gerekiyor. Bundan sonra yapılacak iş, pazarlama zincirindeki halka sayısının azaltılması." (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Yükselen Et Fiyatlarını Düşürmek İçin Bakan 'Koyun' Tavsiye Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (29)

  • HERKES YEMELİ: bir eti ucuzlatmayı beceremediniz et ucuz olmalıki herkes yemeli ayıp yahu utanın 17 4 Yanıtla
  • HOROZ BEY: Bu millete tavuk yedire yedire midelerini kümese çevirdiniz 17 0 Yanıtla
  • EDİRNELİ: MAZOT DÜNYADA EN PAHALI BİZDE 1 HAFTA KONTAK KAPAT 2 LİRAYIN ALTINA İNER HAYDİ DOSTLAR EL ELE VERİP BU GİDİŞATA DUR DİYELİM YETER ARTIK EZİLMEKTEN BIKTIK BİRİLERİNİN CEBİ DOLACAK DİYE BİZLER HARAP OLDUK BIRAK PARTİLERİ BİRLİK OLALIM 14 1 Yanıtla
  • matrix revolution: Essek eti bile cok bu millete 12 1 Yanıtla
  • tiky: ithal edipde sanki bedavaya verceklermiş gibi bi havaları var 13 0 Yanıtla
  • A.A: Sayın bakan siz önce akaryakıtı yem fiyatlarına mudahele etmeyinde hemenithale koşun.geçen yıl kesim desteği 300 tl idi bu yıl 200 lira .kasap stopaj kesiyor.ilçe tarımdan evrak ucretleri kesiyorlar bize kalan 50 lira.koyun eti ucuzmu 20 kglık kuzu 500 tl.hep ureticiye yuklenin hic yem fabrkalarına mudale etmeyin siz çunku onlar zengin 13 0 Yanıtla
  • akın: çahil bakanlar topluluğu et fiyatını düşürmek istiyorsan yem fiyatını gübre fiyatını birazda çiftçiden mazot kdv sini düşür, bak et fiyatı bir yılda on lira geri geliyormu gelmıyormu, bunun yanıda sebze ve meyve fiyatlarıda normal seviyeye gelecek, düşürmezsiniz çünkü fiyat yüksek olacakki vergi sırıtmasın , şuan her üründen aldıgınız vergı neredeyse urunun olması gereken ana fiyatı 12 0 Yanıtla
  • doğrucu: inanılır gibi değil tarım ülkesi cennet gibi bu ülkede dışarıdan besi hayvanı ithal edilecekmiş te et fiyatları düşecekmiş miş miş de miş miş memlekette iş bulamayan o kadar çok insan var isteyene ver besi hayvanlarını yetiştirip alsınlar satsınlar hem iş güç sahibi olsunlar hemde memleket ekonomisine katkıları olsun millet bol bol et yesin yapılmayacak bir şey değil sen yeterki yapmak iste 12 0 Yanıtla
  • cCc: hüloooooooğ koyunlar et yemez ki ot yerler sorun yok yani 10 1 Yanıtla
  • akın: ben hayvan uretıcısıyım kg ını 16, 17, 18 den mezbahaneye verıyoz yaği, kafası ve derısı tartılmıyor onlara kalıyor, e bu et kasaplara kadar nasıl 35, 40 lirayı buluyor , sebepte dört beş tane el değiştiriyor, 10 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement