Kirpik Kaybına Yol Açan Kitle Tümörün Habercisi - Son Dakika
Güncel

Kirpik Kaybına Yol Açan Kitle Tümörün Habercisi

Kirpik Kaybına Yol Açan Kitle Tümörün Habercisi

Vücudun aynası olan gözler diğer organlar gibi çeşitli dokulardan oluşuyor.

03.12.2013 09:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Vücudun aynası olan gözler diğer organlar gibi çeşitli dokulardan oluşuyor. Bu nedenle diğer organlarda görüldüğü gibi gözde de tümörlere rastlanabiliyor. Dünyagöz Ataköy'den Dr. Akın Banaz, iyileşmeyen ve sürekli kanayan yaraların, tekrarlayan arpacıkların göz kapağındaki tümörün habercisi olabileceğini söyledi. Dr. Akın Banaz, göz kapağında kirpik kaybına yol açan ve devamlı büyüyen kitlenin aksi ispat edilene kadar kötü huylu tümör olarak tanımlandığını ifade etti

Genelde önemsenmeyen gözdeki arpacık, yara veya sivilce göz kapağındaki tümörün işareti olabilir. Son yıllarda artış gösteren bu sinsi hastalığa en çok yaşlılarda rastlanıyor. Bazı durumlarda gözün alınması gibi kötü sonuçlara yol açan göz tümörlerinin özel bir sebebi bulunmuyor ancak çok fazla güneş ışığına maruz kalmak tümörü tetikleyebiliyor.

En sık hangi tümöre rastlanır?

Dünyagöz Atököy'den Dr. Akın Banaz, göz kapağı tümörlerinde başı 'Bazal hücreli karsinom'un çektiğini ifade etti. Bu tümörün kolay farkedilen bir yerde olduğu için genellikle erken teşhis edildiğini belirten Dr. Akın Banaz, "Bazal hücreli karsinom yavaş ilerler. Kan ya da lenf yoluyla vücudun başka yerine yayılmaz" dedi. Dr. Akın Banaz, göz kapağındaki tümörlerin 'Yassı epitel skuamöz hücreli' tipinin ise daha az görülmesine karşın daha agresif (Hızlı ve tehlikeli) bir seyir izlediğini anlattı.

Gözü en çok akciğer kanseri etkiliyor

Gözün içinde kanserler bulunduğunu anlatan Dr. Akın Banaz, bunlar arasında en sık olanının çocuklarda da görülen 'Retinoblastom' olduğunu söyledi. Dr. Akın Banaz, retinoblastomun göz merkezindeki beyazlaşmayla belirti verdiğini kaydetti.

Gözü en fazla etkileyenin metastazlara bağlı tümörler olduğunu vurgulayan Dr. Akın Banaz, başka organlardaki kanserlerin kan ve lenf yoluyla gözü etkilemesiyle ortaya çıkan ve gözde metastaza neden olan bu tip kanserler arasında ilk sırayı akciğer kanserinin aldığını kaydetti.

Her tümör kanser değil

Dr. Akın Banaz, gözdeki her tümörün kanser olmadığını, iyi huylu göz tümörlerinin de bulunduğunu anlattı. İyi huylu tümörlerin en büyük özelliğinin alttaki dokuya yapışık olmaması olduğunu ifade eden Dr. Akın Banaz, "İyi huylu tümörler hareketlidirler. Ancak iyi huylu olsa bile cerrahi olarak çıkarılırken kapağın fonksiyonunun ve hastanın estetiğinin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca iyi huylu tümörler nadiren de olsa kötüleşebilirler" diye konuştu.

Göz tümörünün tedavisi ağız içinden

Dr. Akın Banaz, habis göz tümörlerinde tedaviye başlanmadan önce küçük bir parça alınarak analiz edildiğini belirtti. Tümörün tipine göre tedaviye karar verildiğini anlatan Dr. Akın Banaz, şöyle konuştu: "Göz tümörlerinin tedavisi daha çok cerrahidir. Tümörün kendisi küçük ise bir bütün olarak çıkarılır. Tümör çıkarıldıktan sonra kapak ya kendi kendine kapatılır ya da özel yöntemlerle yeniden göz kapağı yapılır. Bunun için vücudun ağız içi, kulak kıkırdağı ve kulak arkasından veya vücudun herhangi bölümünden alınan cilt ile tamirat yapılabilir."

Dr. Akın Banaz, 'Bazal hücreli karsinom' gibi tümörlerin tedavilerinde ameliyatın yeterli olduğunu, cerrahi sınırların temiz olması durumunda da radyoterapi ve kemoterapiye gerek olmadığını söyledi. Malingn melanom, retinoblastom gibi hastalıklarda kemoterapi, lazer, ışın ve plak tedavisi uygulanabileceğini hatırlatan Dr. Akın Banaz, "Tedaviye yaklaşımda tümörün büyüklüğü önemli bir kriterdir. Belli bir oranın üzerindeki büyüklüğe sahip tümörler gözün alınmasını gerektirebilir" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kirpik Kaybına Yol Açan Kitle Tümörün Habercisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.


Advertisement