Kırsal Dönüşüm Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Kırsal Dönüşüm Çalıştayı

Mekansal Planlama Genel Müdürü Kayapınar: "Kırsal alanlarda zengin mimari doku korunurken, yaşam konforunu yükselten dönüşüme ihtiyaç vardır"

10.01.2015 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar, kırsal alanlarda zengin mimari doku korunurken, yaşam konforunu yükselten bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu ifade etti.

İLBANK Macunköy Sosyal Tesislerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası tarafından "Kırsal Dönüşüm Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştayda konuşan Kayapınar, kırsal planlamanın kentsel dönüşümden sonra daha da önem kazandığını söyledi.

Anadolu'da çok zengin mimari çeşitliliğin olduğunu belirten Kayapınar, bu zenginliğin korunması, kırsal alanlarda yaşayanların da kentin konforundan yararlanması gerektiğini dile getirdi.

"Kırsal alanlarda zengin mimari doku korunurken, yaşam konforunu yükselten bir dönüşüme ihtiyaç vardır" diyen Kayapınar, Bakanlıkça bugüne kadar zengin mimari örneklerin belirlenmesine yönelik pek çok proje yapıldığını anlattı.

Köylerde, kırsal alanlarda yöresel doku ve mimarinin ortaya çıkarılmasının yanı sıra kırsal alanları koruma odaklı planlanmanın da gündemlerinde olduğunu vurgulayan Kayapınar, şöyle konuştu:

"Buradaki planlamanın salt kent planlama anlayışıyla yapılmaması gerektiği açıktır. Özellikle 30 ilimizin büyükşehir olması sebebiyle buradaki kırsal alanlar mahalleye dönüşmüştür. Bu kırsal alanlar istesek de istemesek de baskı altına girmiştir. Bunun için bu alanların, bildiğimiz kent planlama anlayışının dışında bir şekilde planlanması gerekir. Kırsal alanların dönüştürülmesinin gerekliliğinin farkında olarak Bakanlığımızca pek çok çalışma gerçekleştirilmektedir. Bunlardan en önemlisi koruma odaklı kırsal planlamada bir model önerisi projesidir. Bu proje, TÜBİTAK ile yürütülmektedir, sonuca yaklaşılmıştır ve yakın zamanda kamuoyuna duyurulacaktır."

-"Kentsel dönüşümle koordineli planlama"

İLBANK Genel Müdür Yardımcısı Salih Yılmaz da ekonomik büyümenin büyük bir kısmının kentlerde oluştuğunu, kırsal dönüşümün de bunu destekleyecek şekilde tasarlanmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Yılmaz, "Doğru bir kırsal dönüşüm için kentsel dönüşümle koordineli bir planlama yapılması gerekir" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırsal Dönüşüm Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement