Kırsalda Sosyal Kalkınma Başladı - Son Dakika
Yerel

Kırsalda Sosyal Kalkınma Başladı

Kırsalda Sosyal Kalkınma Başladı

Tarımsal yatırımlarla kırsal bölgelerde ekonomik kalkınmanın önünü açan Büyükşehir Belediyesi, merkezde olan tüm sosyal imkanların kırsal kesimde de olması hedefiyle Keles’in Gelemiç Mahallesi’ne yaptırılacak kültür evinin temelini attı.

26.04.2015 18:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarımsal yatırımlarla kırsal bölgelerde ekonomik kalkınmanın önünü açan Büyükşehir Belediyesi, merkezde olan tüm sosyal imkanların kırsal kesimde de olması hedefiyle Keles'in Gelemiç Mahallesi'ne yaptırılacak kültür evinin temelini attı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dağ ilçelerinin en önemli sorunu olan göçü önlemek hedefiyle kırsal kesimde hem ekonomik hem de sosyal kalkınmayı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Keles Süt Ürünleri Tesisi, arı üreticilerine kovan ve kovan altlığı, yoğun kar yağışı ve şiddetli lodos nedeniyle çatı çökmesi sonucu hayvanları telef olan besicilere koyun ve yem dağıtımı ile ağılların onarımı için malzeme desteği, seracılara sera naylonu, besicilere buzağı kulübesi gibi yardımlarla kırsalda ekonomik kalkınmaya destek veren Büyükşehir Belediyesi, bu bölgelerin sosyal ve kültürel olarak kalkınması için de çalışmalara hız verdi. Bursa'nın en fazla göç veren dağ ilçelerinin sosyal donatı alanı bakamından da gelişmesi amacıyla Büyükşehir Belediyesi tarafından Keles'in Gelemiç Mahallesi'ne de kültür evi yapılıyor. Mahalle merkezinde 240 metrekare taban alan üzerine iki katlı olarak inşa edilecek Kültür Evi'nde aşevi, mutfak, toplantı salonu ve tuvalet alanları bulunacak. Çevre düzenlemeleriyle birlikte bölgeye değer katacak olan Kültür Evi, aynı zamanda sosyal ve kültürel buluşmalara da ev sahipliği yapacak.

Gelemiç Kültür Evi'nin açılış törenine katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, işsizlik nedeniyle sürekli göç veren dağ ilçelerinin makus talihini değiştirmek amacıyla gerek ekonomik gerekse sosyal yatırımları hızlı bir şekilde hayata geçirdiklerini söyledi. Kent merkezinde sosyal donatı anlamında ne varsa kırsal kesimde de olacağını ifade eden Altepe, "Osmangazi Belediye Başkanlığımdan beri hep bu bölgelerde olduk ve çeşitli çalışmalar yaptık. Bütünşehir yasası çıkmadan süt ürünleri tesisini kurduk. Şimdi artık zaten yasal olarak Büyükşehir Belediyesi yanınızda. İnsallah bu bölgenin her türlü eksiğini gidermiş olacağız. Üretimin gelişmesi, daha kaliteli üretim yapılması, ürünlerin depolanması pazarlanması, dünya pazarlarında yer bulması artık Büyükşehir'le olacak. Her bölge için plan yapıyoruz. Bu bölgelerde kalkınmanın sağlanması amacıyla hemen Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı ve Tarım A.Ş'yi kurduk. Bu bölge bizim için çok önemli. Çünkü burası göç veriyor, kan kaybediyor. İstiyoruz ki üretim artsın, zenginlik artsın çocuklarımız Bursa'ya gitmek zorunda kalmasın. Kenar mahallelerde yaşamak zorunda kalmasın. Kendi ilçelerinde daha çok kazansınlar ve burada yaşasınlar. Gelemiç'in kendine has türküleri, oyunları var. Bu kültürü gelecek kuşaklara yaşatmak amacıyla buraya Kültür Evi yapıyoruz. Bölgemize şimdiden hayırlı olsun" dedi.

Keles Belediye Başkanı Mehmet Teke de, Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle ilçenin adeta şantiye alanına döndüğünü belirterek, özgün mimariye sahip olan Gelemiç'i, Bursa'nın ikinci Cumalıkızık'ı yapmayı hedeflediklerini belirterek, bu konuda da Başkan Altepe'den destek istedi.

Keles Kaymakamı Mustafa Türkcan ve Gelemiç Mahalle Muhtarı Ahmet Dikmen de bölgeye bir kültür evi kazandıracak olan Başkan Altepe ve ekibine teşekkür etti.

Temel atma töreninin yanı sıra Çanakkale Şehitlerini Anma Köy Hayrının da gerçekleştiği etkinlikte ayrıca geleneksel ceviz helvası yarışması da yapıldı. Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının jüri üyeliği yaptığı yarışmada en güzel tatlıyı yapan köylü kadınlar ödüllendirildi.

Başkan Altepe, Gelemiçli Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Kadir Dikmek tarafından yapılan karakalem tablo hediye edilirken, Başkan Altepe de köyün son şehitlerinden olan Samet Saraç'ın babası Mustafa Saraç'a kuran-ı kerim ve Türk Bayrağı hediye etti.

Etkinliklerde derslerinde başarı gösteren Gelemiçli öğrencilere de çeşitli hediyeler verildi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kırsalda Sosyal Kalkınma Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement