Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci: "Başkanlık Sisteminin Ahiliğin Değerleri ile Örtüştüğünü... - Son Dakika
Yerel

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci: "Başkanlık Sisteminin Ahiliğin Değerleri ile Örtüştüğünü...

Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci: "Başkanlık Sisteminin Ahiliğin Değerleri ile Örtüştüğünü...

KIRŞEHİR (İHA) – 29’uncu Ahilik Haftası kutlamaları resmi programında konuşan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Başkanlık Sisteminin ahiliğin değerleri ile örtüştüğünü söyledi.

28.05.2016 09:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KIRŞEHİR (İHA) – 29'uncu Ahilik Haftası kutlamaları resmi programında konuşan Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Başkanlık Sisteminin ahiliğin değerleri ile örtüştüğünü söyledi.

Kırşehir'de çeşitli etkinliklerle kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında kente gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve protokolü ağırlayan Belediye Başkanı Bahçeci, Ahiliğin imanın amele dönüştüğü, Anadolu'nun vatanlaşmasını Osmanlı Devleti'nin ise cihan devleti olmasını sağlayan bir teşkilatlanma olduğunu belirtti.

Ahiliğin, sadece bir esnaf teşkilatlanması değil aynı zamanda bir hayat ve devlet felsefesi olduğunu dile getiren Bahçeci, "Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde padişahlar, vezirler, mutasavvıflar, müderrisler, kadılar, tüccarlar ve el emeği ile geçinen zanaatkarlar ahilik teşkilatı içerinde yer almışlardır" dedi.

Osmanlı Devleti'ni kapitalist bir devlet olma durumundan ahilerin koruduğunu belirten Belediye Başkanı Bahçeci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ahilik teşkilatı medeniyetimizin en önemli geleneklerindendir. Medeniyetimizi siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik, dini, alanlarda etkilemiş sivil toplum örgütlenmesidir. Ahiler imanı amele dönüştürerek ahlakımızın, karakterimizin, ticaretimizin şekillenmesini sağlamışlardır. Kurdukları vakıflarla da kültürümüzün ve medeniyetimizin ana damarını oluşturmuşlardır. Ahiler, kar değil hayırda yarışmışlar. Osmanlıyı kapitalist bir toplum olmaktan ahiler korumuşlardır. Ahiler, kainatın sahibine kul olabilmek için, kainattan ve içindeki her şeyden hür olmuşlardır. Helal lokmaya, çalışmaya, üretime, kaliteye, kardeşliğe, fedakarlığa, dayanışmaya ve ahlaka dayalı kurdukları sistemle de Osmanlı'yı cihan devleti yapmışlardır."

Başkanlık sisteminin ahiliğin değerleri ile örtüştüğünü ifade eden Bahçeci, "Ahiliğin yönetim anlayışının özünde 'seçime ve kaliteye dayalı ahlaki liderlik' modeli vardır. Bu sebeple 'başkanlık2 sisteminin de ahiliğin değerleri ile örtüştüğünü düşünüyoruz. Büyük Türkiye'nin inşasında medeniyetimizin referans değerlerinden olacaktır. Türkiye'nin 2023'lere 2053'lere 2071'lere ve gelecek bin yıllara taşınmasında milli, İslami ve insani değerleri hayata geçiren ahiler, öncü olacaklardır. Ahi Evran külliyesi ile bu önemli müesseseyi geleceğe taşımaya gayret sarf ediyoruz. Külliyenin başlamasında önemli katkıları olan Hayati Yazıcı'ya görev süreci boyunca desteklerini esirgemeyen ve vakıf kanununun hazırlanmasını sağlayan Nurettin Canikli'ye bayrağı devir alarak ahiliğe desteğini esirgemeyen Bülent Tüfekçi'ye teşekkürlerimi sunuyorum. Külliyemizin yapımına finans desteği sağlayan TOBB başkanına, TESK Başkanına ve TESKOMB Başkanına teşekkür ediyorum. Daha önce katıldığınız kutlamada bu meydanda bizlere Ahi Evran-ı veli hazretlerinin miras bıraktığı vakfın tekrar kurulması için talimat vermiştiniz. Vakıf kanunumuz hazırlanmış ve bakanlığımız tarafından görüşler alınmaya başlanmıştır. Ahi Evran-ı Veli hazretlerinin ruhaniyetini de memnun edeceğine inandığımız bu vakfın kurulması ile ahilik yeni bir boyut kazanacaktır" ifadekerini kaydetti.

29'uncusu gerçekleşen Ahilik Haftası kutlamalarında Yılın Ahileri seçilen Gaziantepli bakırcı Celal Açık'a, Malatyalı ayakkabıcı Abuzer Salik'e, Rizeli demirci İmdat Gündoğan'a ve Trabzonlu terzi Emine Coşkuner'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ödülleri verildi.

Törenlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Vali Necati Şentürk, Milletvekilleri Mikail Arslan ve Salih Çetinkaya, Garnizon Komutanı J. Alb. Murat Bulut, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken gibi çok sayıda üst düzey bürokrat ve 81 ilden gelen esnaf teşkilatı mensupları ile binlerce vatandaşlar katıldı. - KIRŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci: 'Başkanlık Sisteminin Ahiliğin Değerleri ile Örtüştüğünü... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement