Kışanak: Cezaevini Belediyeye Devredin - Son Dakika
Güncel

Kışanak: Cezaevini Belediyeye Devredin

Kışanak: Cezaevini Belediyeye Devredin

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, ziyarete gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan kendisinin de bir süre yattığı Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin müzeye dönüştürülmesi için Belediye'ye devrini istedi.

16.09.2014 16:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret etti.

Bozdağ'a AK Parti milletvekilleri eşlik ederken, Kışanak'ı Meclis Üyesi Av. Cihan Aydın, Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş, Hukuk Müşaviri Av. Dilek Aydın hazır bulundu.

Ziyarette Bozdağ, bakanlıklarına bağlı teşkilatların sorunlarını dinlemek, taleplerini almak ve bakanlığın hizmetlerini mahallinde değerlendirmek için Diyarbakır'da olduklarını söyledi. Ankara'da birlikte Grup Başkanvekilliği yaptıklarını birlikte çalıştıklarını belirterek, Kışanak'a yeni görevinden dolayı hayırlı olsun dileklerinde bulundu.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Kışanak da, Diyarbakır halkı adına "hoş geldiniz" diyerek bakanı kentte görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı seçilmesiyle birlikte yıllardır devam eden "Diyarbakır Cezaevi'nin bir yüzleşme müzesine dönüştürülmesi" ile ilgili talebin güncellendiğini ifade eden Kışanak, "Meclise sunulan dilekçelere hem Adalet Bakanlığımızın, hem Kültür Bakanlığımızın verdiği yanıtlar bu konudaki beklentileri yükseltti" diyerek bir bilgi notunu Bakan Bozdağ'a iletti.

Bakanlığın Meclis Dilekçe Komisyonu'na verdiği bir yanıtta Diyarbakır Cezaevi'nin gelecek temmuz ayında boşaltılacağına işaret eden Kışanak, şöyle konuştu:

"O nedenle biz de çalışmalarımızı hızlandırdık. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, İmar düzenlemesi yaparak cezaevi alanında müze olarak planlaması yönünde bir karar aldık. Buna itiraz vardı. Meclisimiz bu konuyu bir kez daha görüşerek kendi kararında ısrar etti. Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nin müze olarak bundan sonra kentimize kazandırılmasıyla yönünde bir Belediye Meclis kararımız var. Umuyorum Kültür Bakanlığımız da Meclis Dilekçe Komisyonu'na gönderdiği yanıtta da 'Yerel bir kurum buna talip olursa, gereken kolaylığı göstereceğini' ifade etmişlerdi. Buradan bütün Diyarbakır halkına, bütün insanlık değerlerine, adalete, eşitliğe, barışa, özgürlüğe sahip çıkan herkes adına biz Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bu cezaevinin müze yapılmasına talibiz."

Bakanlık Cezaevini Belediyeye Tahsis Etsin

Adalet Bakanlığı'nın da cezaevinin Büyükşehir Belediyesi'ne tahsisi konusunda bir duyarlılık göstermesini isteyen Kışanak, kendilerinin ve tüm Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu belirtti ve şöyle konuştu:

"Hakikatler barışın harcı olsun istiyoruz, çözümün harcı olsun istiyoruz. Hakikatleri ne kadar konuşursak, geçmişte yaşadığımız acı olaylarla yüzleşme cesareti ne kadar gösterebilirsek çözüme o kadar yaklaşırız. Adalet Bakanlığımızdan bu alanın belediyemize müze yapılmak üzere tahsisi talebimizi burada herkesin huzurunda sözlü olarak iletiyoruz. İlerleyen süreçte bu talebimizi yazılı olarak da kendilerine ileteceğiz. Umuyorum olumlu bir gelişme olacak, çünkü bu konuda herkesin bir duyarlılığı ve hassasiyeti var. Kamusal bir talep haline geldi. Biz bunu hep beraber gerçekleştirebiliriz diye umut ediyorum"

Anadil Ülkenin Birleştirici Unsurudur

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Kışanak bölgede ve kentte anadilde okul açılması ve bunların mühürlenmesiyle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Anadil, eğitim konusunda toplumsal beklentilerden kaynaklı bir gelişme söz konusudur. Anadilde eğitim talebi vardı. Seçmeli ders bunu karşılayan bir durum değildi. O nedenle halk yerel kendi inisiyatifi ve imkanlarıyla anadilde eğitim veren okullar açma yaklaşımı içerisinde oldu. Ve bunların mühürlenmiş olması da hepimizi üzdü. Buna artık bir çözüm bulunması gerekir. Anadil bu ülkenin en birleştiği unsurudur. Çünkü hak ve özgürlükler temelinde bir arada yaşayabiliriz. Eğer birlikte bir gelecek arzuluyorsak, anadilimize, kültürlerimize, kimliklerimize, yaşam tarzlarımıza karşılık saygı göstererek temin edebiliriz."

Kışanak konunun doğrudan Adalet Bakanlığı'nı ilgilendirmediğini ama "Bütün yollar adalete çıkıyor" diyerek bu konuda destek talep etti.

Hasta Tutuklularla İlgili Rapor Uyuşmazlığı Var

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da adaletin mülkün temeli olduğunu ve dünyadaki her şeyin adalet üzerinde olmasının daha güzel olacağını belirterek, "Hukuk devleti Türkiye'nin birleştirici bir unsurudur. Herkesin buna vurgu yapması son derece önemlidir. Biz de bütün adımlarımızda esasında hukuk devletini tahkim etmek için atıyoruz" dedi.

Cezaevinde tek başına hayatını idare ettiremeyecek durumda olan hasta tutuklu ve hükümlüler ile ilgili ilk defa hükümetlerinin bir adım attığını belirten Bozdağ, "Daha önce bir yasa çıkarmak suretiyle bunun raporla belgelendirilmesi halinde, toplum güvenliği bakımından tehlikeli olmaması halinde infazının ertelenmesine imkan veren bir düzenleme yaptık. Bu düzenleme çerçevesinde bazı tahliyeler gerçekleşti" dedi. Bozdağ şöyle devam etti:

"Bazılarında alınan raporlar Adli Tıp tarafından yeterli görülmüyor. Bazılarında güvenlik ile ilgili raporlar çıkıyor. Biz bunların önemli bir kısmını aştık şu anda. Çözüm olmayınca bir adım daha attık. Çıkarttığımız kanunun bu maddesini bir kez daha değiştirdik. Bu yasal değişiklik 3 ay falan sürebilir, şu an onu takip ediyoruz. Adlı Tıp ve Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yaptık, o çalışmayla da bu raporla sisteminin sağlıklı yürümesi bakımından birlikte neler yapılabilir ile değerlendirme yaptılar. Zaman zaman mahallideki sağlık raporlarının kurumlarıyla, Adli Tıp Kurumu'nun değerlendirmeleri birbirine uymuyor. Böyle olunca da büyük sıkıntılar oraya çıkıyor. Sıkıntıları ortadan kaldırmak için Sağlık Bakanlıyla, Adli Tıp Kurumu Başkanlığı beraber ortak bir çalışma yaparak buradaki raporların uyumunu sağlaması konusunda bir adım atacaklar. Biz tek tek cezaevinde tutuklu bulunan hükümlülerin durumunu inceliyoruz. Epey de bir tahliye oldu. Şu ana kadar burada sağlık raporu reddedilen 6 veya 7 kişi var. Raporlar birbirine uymuyor. Bu raporların gerçeğe uygun olmasını ve bu yasadan da zor durumda olan bütün vatandaşlarımızın suçu ne olursa olsun tahliye edilmesi bizim bakanlığımızın temel hedefidir. Cezaevinde zor durumda olan kendi kendine bakamayacak olan kişilere bu konuda imkan vermek, insani bir görevdir. Bunu ceza hukuku boyutunda ziyade insanla ilgili bir boyutu var. Biz üç aylık uygulamaya da bakacağız, eğer o uygulama da netice çıkmazsa tekrar o durumu değerlendiren bir çalışma daha yapacağız"

Bozdağ yeni cezaevi inşaat durumunda müteahhit ile ilgili sorunlar çıktığını o sorunların çözülmesiyle birlikte ihalesinin yeniden yapılacağını belirtti.

Cezaevi Ortak Değerlerin Mekanı Olsun

Araya giren Kışanak, "Umarım yapımı uzun sürmez çünkü eski cezaevinin kullanımı çok kötü. Bütün tesisatı çökmüş durumda, içme suyu boruları paslanmış, borulardan paslı su akıyor. Belediye olarak oranın alt yapı sorunlarıyla ilgilendiğimiz için, oranın alt yapısı çökmüş durumda" diye konuştu. Kışanak "Cezaevinin insanlık değerlerini yücelten, geçmişin acılarını kanatan değil geleceğin ortak değerlerine zemin olan bir mekan olmasını arzuluyoruz. Hem dünya deneyimlerinden yararlanmak, hem toplumsal desteği ile birlikte hepimizin geleceğe daha umutla bakmasına vesile olan bir yer olarak düzenlemesini arzuluyoruz" şeklinde konuştu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da yenisinin yapılması için uğraş içinde olduklarını belirterek, "Önümüzdeki yıl büyük ihtimalle bu yenisi de bitmiş olur. Buna dair de sizin görüşünüzü almış olduk" dedi. Bozdağ "Bizim bu konuda iki çalışmamız var. Ulucanlar, Sinop'da bir çalışmamız var. Biz bunu değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Bozdağ: Okul İçin Müracaat Yok

Anadilde eğitim veren okulun kapatılması ile ilgili olarak da Bakan Bozdağ şöyle konuştu:
"Dil ile ilgili konuyu valilikte de sordular. Yetkililerden konuyla ilgili bilgi aldım. Esasından burada okula izin vermeme diye bir şey yok, ama izin almadan prosedüre uymadan ben yaptım, böyle olması lazım mantığıyla yapılmış, hukuksuz bir iş var. Şu anda Özel Öğretim Kurumlarında anadille eğitim verilmesine izin veren bir yasal düzenleme var. Yürürlükte bütün özel kurumları hangi şartlarda açılıyorsa onlarda aynı şartlarda açılıyor. Onun için İl Milli Eğitim Müdürüğü'ne bir müracaat veya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla müracaat yapılıp, gerekli şartları taşıyıp tespit edildikten sonra izin alınması lazım. Bu okullarla ilgili herhangi bir müracaat yok, talep yok. Bize verilen bilgi bu yönde, müracaat olduğu zaman elbette onlar ilgili yasal işlem yapılacaktır"

Özel Okulla Değil Kamu Okuluyla Çözelim

Kışanak, açılan okulun özel okul statüsünde olması halinde öğrencilerden bir ücret talep etmenin söz konusu olacağına işaret etti. Kışanak, "Oysa okulun açıldığı semt Bağlar, bu şehrin en yoksun semti. Oradaki öğrencilerin ücretle oradaki okula gitmeleri imkansız. O nedenle buna da bir çare bulunması lazım. Bu özel okul statüsü gerçekten parası olanın hakkının kullanabileceği gibi bir algı yaratıyor. Parası olmayan hak ve özgürlükten yoksun olacak, parası olan bu hakkı kullanabilecek. Bu da adil değil. Nihayetinde yine adalete yollar çıkıyor. Umarım bütün bunlara çözüm buluruz" şeklinde konuştu

Bakan Bozdağ da "Bunlara imkan verdik. Bu imkanı bence doğru biçimde, yasaya uygun bir şekilde kullanmak lazım. Bence yasanın olduğu şekilde kullanılırsa faydalı olur. Sadece Diyarbakır'da değil her yerde bu tür eğitim kurumlarını faaliyete geçirme imkanı var. Şartları yerine getirdikleri takdirde hiçbir engel yok" şeklinde konuştu.

Görüşmenin sonunda Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Kışanak, Bakan Bozdağ'a Diyarbakır Surları üzerindeki çift başlı kartal figürünün işlendiği bir tablo armağan etti.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kışanak: Cezaevini Belediyeye Devredin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bağcılar'da silahlı saldırı: 2 yaralı, şüpheli yakalandı
    02:06 Bağcılar'da silahlı saldırı: 2 yaralı, şüpheli yakalandı

    Bağcılar'da seyir halindeki motosikleti durduran bir şahıs, motosikletteki 2 kişiye ateş açarak kaçtı. Saldırı sonucunda 2 kişi yaralanırken, çevrede bulunan 4 araç da mermi isabet etti. Şüpheli, polis ekiplerinin çalışması sonucu yakalanarak gözaltına alındı.

  • Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Kavga: 10 Gözaltı, 4 Yaralı
    01:59 Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Kavga: 10 Gözaltı, 4 Yaralı

    Erzurum Atatürk Üniversitesi kampüsünde iki öğrenci grubu arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Çıkan kavgada 4 kişi yaralanırken olayla ilgili olarak 10 kişi gözaltına alındı. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. İl Emniyet Müdürü olayları yerinde inceledi. Soruşturma devam ediyor.

  • Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi
    01:57 Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Göle Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı tespit ve inceleme sonucunda, şahısların M.K. ve M.T.Ç. olduğu belirlendi. Şüphelilere Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında cezai işlem uygulandı.

  • Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri
    01:53 Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri

    Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yabancı etkinin şeffaflığı konulu yasa tasarısını tekrar sunmasına karşı düzenlenen protesto gösterisinde 11 kişi gözaltına alındı. Gösteriler, yasa tasarısının parlamentoda görüşülmesine tepki olarak devam ediyor.

  • İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı
    01:50 İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı

    Adıyaman'da meydana gelen kaza sonucu, sürücüleri öğrenilemeyen iki otomobil kavşakta çarpıştı. Kazada 4 kişi yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı
    01:42 Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı

    Artvin'de aç kalan ayılar, Atabarı Kayak Merkezi'ndeki personel ve idari binalara zarar vererek yiyecek aradı. Ayılar, kapıları ve camları kırarak içeride yiyecek aradı ve tesislere maddi hasar verdi. Konuyla ilgili olarak Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü açıklama yaptı ve can güvenliğini tehdit edecek bir durum olmadığını belirtti.

  • Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı
    01:38 Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı

    Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Mustafa Dedeoğlu'nun 'İstanbul'dan Anadolu'ya' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Türkiye'nin zengin kültürel ve doğal manzaralarını gözler önüne seriyor ve 2 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement