Kışanak: Hrant Dink, Halkların Kardeşliğinin Sembolüdür - Son Dakika
Yerel

Kışanak: Hrant Dink, Halkların Kardeşliğinin Sembolüdür

Kışanak: Hrant Dink, Halkların Kardeşliğinin Sembolüdür

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak "O sonsuza dek bu topraklarda, halkların kardeşliğinin bir sembolü olarak yaşayacak" dedi

20.01.2015 18:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos Gazetesi önünde 8 yıl önce uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilen Hrant Dink için Kayapınar Cegerxwîn Gençlik Kültür Sanat Merkezi'nde bir anma gerçekleştirildi. Türkiye Barış Girişimi Diyarbakır Sekretaryası ve Diyarbakırlı Ermeniler tarafından gerçekleştirilen anmaya DBP İl Eş Başkanı Hafize İpek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Ülkü Baytaş, Sur Belediyesi Eş Başkanı Fatma Şık Barut, HDP, DBP ve STK yetkilileri katıldı.
Anma, katledilen gazeteciler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Hırant Dink'in tüm insanlığa dostluğu, kardeşliği, insanlığı, yan yana yaşama kültürünü miras bıraktığını söyledi.
"GERİDE ÇOK ŞEY BIRAKTI"
Kışanak sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz her yıl sevgili Hrant'ı anıyoruz ama onun şahsında bu toprakların, bu coğrafyanın her bir değerinin ne kadar kıymetli olduğunu yeniden hatırlıyoruz. Onun şahsında insanlık değerlerini hatırlıyoruz, onun şahsında kardeşliği hatırlıyoruz, onun şahsında bu toprakların aslında ne kadar zengin olduğunu ama birilerinin bu toprakları çoraklaştırmak için ne kadar gayret sarf ettiğini hatırlıyoruz. Aslında bugün bizler için belki sevgili Hırant'ı anma günü ama aynı zamanda ruhumuzu arındırma, bu topraklarda, bu coğrafyalarda yaşanan acıları yeniden hatırlama ve bir daha da asla yaşanmasın,diyebilmek için neler yapılması gerektiğini hatırladığımız bir gündür" dedi. Hrant'ı katledenlerin emellerine ulaşamadığını kaydeden Kışanak, "Aslında onlar bu topraklardaki Ermeni halkının sesi soluğu olmaya gayret eden sevgili Hrant'ı katlederek, susturarak bir sayfayı kapatacaklarını zannettiler. Ama Hrant katledildiği gün de yapacağını yaptı. Hepimize yeniden birbirimizin ne kadar kıymetli ve değerli olduğumuzu hatırlayacağımız bir gün armağan etti. Kendisini saygıyla anıyoruz. O hep bizimle olacak. Sonsuza dek bu topraklarda, Ermeni halkının, aynı zamanda halkların kardeşliğinin bir sembolü olarak yaşayacak" diye konuştu. Kışanak, Hrant Dink'in yaptıklarıyla, düşünceleriyle, yazdıklarıyla, duruşuyla insanlara çok şey bıraktığını söyledi.
"HESAP VERİLMELİ"
Dink davasındaki tutuklamalarla ilgili gelişmelere de değinen Kışanak, Hrant Dink'i katledenlerin, azmettirenlerin ve bu zihniyeti yaşatıp çoğaltmaya gayret edenlerin toplum karşısında hesap vermediği her anın insanlık için bir kayıp olduğunu söyledi.
Kışanak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sorun bir cezalandırma değil, sorun bu zihniyetin açığa çıkartılması, mahkum edilmesi ve bir daha cinayet işleyemeyecek bir hale getirilmesidir. Türkiye adeta faili meçhul cinayetler mezarlığına dönmüş durumda. Bunların üstü örtüldükçe, arkasındaki güçler gizlendikçe, onlara bu tetiği çekme cesareti veren, onları koruyan, kollayan zihniyet bizim geleceğimizi karartmaya devam edecek. Bu katillerin arkasındaki bütün güçlerin, örgütlü yapının mahkum edileceği zamanı bekliyoruz."
"TÜRKİYE SIRTINDAKİ BU KATLİAM YÜKÜNDEN KURTULMALI"
Hrant Dink anmasının bu yıl Ermeni Soykırımının 100. yıl anmalarına denk geldiğini de kaydeden Kışanak, "Bir yüz yıl bu ayıpla geçti, bir yüz yıl bu acıyla geçti, önümüzdeki yüz yılı artık bu acıyla, bu ayıpla karşılamak istemiyoruz. Amasız, fakatsız karşısına başka hiçbir şey koymadan bu soykırımı lanetlemek, kınamak ve Ermeni halkından özür dileyerek, onları bu topraklarda kendi vatanlarında kardeşleriyle birlikte özgürce yaşayabilirsiniz güvenini verecek bir duruşu sergilememiz lazım" dedi.
Kışanak şöyle devam etti: "Ermeni kardeşlerimizi bağrımıza basmaya, birlikte güzel bir gelecek görmeye hazırız. Bunun gayreti ve çabası içerisinde olacağız. Coğrafyamızın tüm renkleri tamamlansın istiyoruz. Tüm sesler, tüm diller, tüm kimlikler, tüm inançlar özgür olursa biz de özgür olabiliriz. Arkamızda bu kadar ağır bir yük varken önümüze bakamayız . Eğer geleceğe bakmak istiyorsak, eğer yarınımızı kurtarmak istiyorsak Türkiye sırtındaki bu katliam yükünden kurtulmak zorundadır. Sevgili Hrant'ı ve bu topraklarda katledilmiş tüm insanlarımızı saygıyla anıyorum ve, bir daha asla! diyorum."
"HUKUKSAL TİYATRO OYNANIYOR"
Kışanak'ın konuşmasının ardından moderatörlüğünü Gafur Türkay'ın yaptığı, Dr. Selçuk Mızraklı, Av. Sabih Ataç, Agos Gazetesi Yazarı Pakrat Estukyan'ın konuşmacı olduğu panele geçildi. Moderatör Gafur Türkay, Dink davasında 8 yıldır bir hukuksal tiyatronun oynandığını söyleyerek, "Bu cinayette yer alanların hepsini ödüllendirdiler. Son bir kişi kalmıştı. Onu da Cizre'de Emniyet Müdürü yaptılar. Onun icraatlarını zaten biliyoruz" dedi. Dr. Selçuk Mızraklı ise, Dink'in öyküsünün herkesin öyküsü olduğunu söyleyerek, "Hrant'ı katletmeleri yetmedi. Alınan hukuksuz kararlarla her duruşmada bir daha katlettiler. Bu da katliamın tekrar tekrar yaşanmasına neden oldu" dedi. Panelin ardından Ermeni sanatçılar Stefan İlhan ve Udi Yervant Bostancı bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Kışanak: Hrant Dink, Halkların Kardeşliğinin Sembolüdür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement