Kışanak: Yerel Yönetimler Ankara'nın Taşeronu Olarak Görülüyor - Son Dakika
Güncel

Kışanak: Yerel Yönetimler Ankara'nın Taşeronu Olarak Görülüyor

Kışanak: Yerel Yönetimler Ankara\'nın Taşeronu Olarak Görülüyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, "Yerel yönetimleri bir anlamda merkezi hükümetin taşeronu olarak görüyor" dedi.

09.09.2014 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nin (GABB) Yerel Yönetimler Akademisi Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda üye belediyelerin kadın eş başkanlarına yönelik olarak "Yerel Yönetimler ve Kadın" başlıklı bir eğitim düzenledi.

İki günlük eğitimin açılışında GABB Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, mevzuat ve sistem eleştirisi yaparak eş başkanlık sistemi hakkında bir konuşma yaptı. Kışanak, kadın belediye eş başkanlarına seslenerek "Hepimiz hayatın ihtiyaçlarını karşılama, yerel yönetimlerin hizmet kalitesini yükseltme, kentimizde yaşanan tüm sorunlarının muhataplığını yaparak çözüm arama gibi zor ve önemli bir görev üstlendik" dedi.

İki gün boyunca görevlerini bırakarak eğitime gelmenin zorluğunun farkında olduğunu belirten Kışanak, "Yaşam boyunca deneyimlerimizden şunu gördük ki, eğitimler bir yenilenmedir, eksiklerini görmedir, yeniden üretimdir. Hem kendini yeniden üretmek eksiklerini tamamlamak, hem de hep birlikte bir araya gelmenin yarattığı sinerjiden yararlanmaktır" diye konuştu. GABB eğitimlerinin klasik örgün eğitim mantığının ötesinde "birlikte öğrenme eğitimi" olduğunu belirten Kışanak, "İki günlük program içerisinde birlikte öğreneceğiz, birlikte tartışacağız ve buradan güçlenerek çıkacağız. Gittiğimizde her birimiz sorumluluk alanımızda eş başkanlık sistemini, demokratik yönetim anlayışını, halka hizmet etmenin önemini, sorumluluğu, misyonunu çok daha güçlü bir şekilde yerine getirebilecek imkanlara kavuşmuş olacağız" şeklinde konuştu.

GABB bünyesinde çalışmalarını sürdüren Yerel Yönetimler Akademisi'nin son derece önemli bir işlevi, sorumluluğu ve misyonu olan bir yapılanma olduğunu belirten Kışanak, yerel yönetimlerle ilgili mevzuat konusunda farklı farklı beklenti olduğunu, bununla birlikte yerel yönetim anlayışlarının mevzuatla birlikte yeniden tartışılması gerektiğini kaydetti. Kışanak konuşmasının devamında şunları söyledi:

'Biz Sanki Onların Taşeronuyuz!'

" Türkiye'deki yasal mevzuatlar ne yazık ki yerel yönetimlere hayat hakkı tanımıyor. Yerel yönetimleri bir anlamda merkezi hükümetin taşeronu olarak görüyor. Merkezi hükümetin Ankara'da yapamayacağı temizlik, kanalizasyon gibi işlerini sanki bize vermişler. Biz sanki onların taşeronuyuz, bunları yapmakla sınırlıyız. Yasalar bizim önümüzü açan, bize yetki veren, bizi halkla buluşturan, halkın sorularını çözme konusunda etkin bir durumda değil. Yasalar tam tersine bizi nasıl sınırlayacaklarını sürekli düzenlemişler. Yerel yönetimlerin sınırlarını çizmeye etkisiz kılmaya, Türkiye'de sadece merkezi otoritenin düzenlediği çerçeve içerisinde hareket etmeye zorlayan bir yaklaşım bulunmaktadır."

Bunları kabul edemeyeceklerini bildiren Kışanak, "Bizler yerel yönetimlerin halkın öz yönetimi olarak hayattın her alanının da halkla birlikte el ele çalışarak geleceği inşa edeceğini düşünüyoruz" dedi. GABB'ın Yerel Yönetimler Akademisi'nin eğitimlerini il il veya bölge bölge sürdüreceğini ifade eden Kışanak, "Sizler de bu programlara katılarak kendi gücünüzü, düşüncenizi ve fikirlerinizi buraya katarak bu demokratik yönetim anlayışını güçlendirip geleceğe taşımalısınız" şeklinde konuştu.

Eş başkanlık sisteminin doğru anlaşılmadığını ifade eden Kışanak, "Eş başkanlık sistemi sadece kadınlara bir yer arama ve iktidarın bir tarafına yerleştirmek değildir" diyerek kadının hayatın her alanında dışlandığına dikkat çekti. Şehirlerin yarısını kadınlar oluşturduğunu ama ihtiyaçlarının göz ardı edildiğini ve onların söz sahibi olmadığına işaret eden Kışanak, bunun demokratik olmadığını söyledi.

Katılımcı Olmayınca Demokratik Olmuyor

Çıkarılan yasalara "süper demokratik yasa" denilse bile kadınları, çocukları, engellileri, farklı sosyal grupları yönetime katmadığı müddetçe demokratik olamayacağını vurgulayan Kışanak, "Biz demokratik bir öz yönetim inşa etmek istiyoruz. Bunun da olmazsa olmazı kadınların yerel yönetimde hak sahibi olmalarıdır" dedi.

Kışanak, eş başkanlık sisteminin bunun önünü açan, bunu ilerlemeye imkan tanıyan bir sistem olduğunu anlattı. Kışanak, "Eş başkanlık sistemini uzun yıllar mücadelesini vererek siyasi partilerde genel başkan yerine eş başkan seçilebilir diye bir yasal düzenlemenin mücadelesini verdik ve kazandık. Fakat bunu da yarım yamalak yaptılar" dedi. "Hala il ve ilçe örgütlerinde il başkanı ve il başkan yardımcısı seçilmektedir" şeklinde devam eden Kışanak, "Demokratik bir mücadeleyle doğru olan gösterilmedikçe yasalar toplumun lehine değişmiyor" dedi.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kışanak: Yerel Yönetimler Ankara'nın Taşeronu Olarak Görülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AFAD'da İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
    14:54 AFAD'da İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

    AFAD'da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) projesinin kapsamı ve amaçları anlatıldı. Toplantıya, proje kapsamında pilot il seçilen Antalya, Trabzon'dan ve çalışma ziyaretlerinin gerçekleştirildiği ülkelerden yetkililer de katıldı. AFAD'ın müdahale konusundaki çalışmalarının yanı sıra risk azaltma çalışmalarının kapsamına da değinilen toplantıda, proje başlangıcından itibaren İklim Değişikliği Afet Yönetimi konusunda AFAD personeline eğitim verildiği, risk analizlerinde bulunulduğu, uyum planları geliştirildiği ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları yürütüldüğü aktarıldı. Trabzon ve Antalya'dan gelen yetkililer, proje sonucunda kentlerde gerçekleştirilen değişimlere ilişkin sunumlar yaptı.

  • Mersin'de kaçak kazı yapan 2 şüpheli jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı
    14:54 Mersin'de kaçak kazı yapan 2 şüpheli jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı

    Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde tarihi eser bulmak amacıyla kaçak kazı yapıldığı bilgisi üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Yapılan eş zamanlı operasyonda, kaçak kazı yapan 2 şüpheli suçüstü yakalandı. Kazıda kullanılan malzemelere el konulurken, şüpheliler Jandarma Komutanlığına götürüldü.

  • MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı
    14:54 MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı

    Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) projesi tanıtıldı. Projenin amacı, ana bileşenleri ve temel çıktıları hakkında bilgi verildi. Proje, kadınların ve gençlerin sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmesine ve toplumsal uyumunun sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

  • Samsun İl Emniyet Müdürü Mahallelerdeki Huzur ve Güveni Sağlamak İçin Çaba Sarf Ediyor
    14:53 Samsun İl Emniyet Müdürü Mahallelerdeki Huzur ve Güveni Sağlamak İçin Çaba Sarf Ediyor

    Samsun İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, mahallelerde yapılan anlık şok uygulamalarla narkotik ve asayiş olaylarının önüne geçildiğini belirtti. Emniyet güçleri, vatandaşların huzur ve refah ortamını sağlamak için gerekli tedbirleri alıyor.

  • Adıyaman'da motosiklet kazası: 2 kişi yaralandı
    14:53 Adıyaman'da motosiklet kazası: 2 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Kapcami Mahallesi'nde meydana gelen motosiklet kazasında, Yiğit Y. idaresindeki motosiklet sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu orta refüje çarparak devrildi. Kazada sürücü ve motosiklette bulunan Hasan Talha K. yaralandı. Yaralılar, ambulansla Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • AK Parti Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için gerekli görüşmelere başladı
    14:53 AK Parti Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için gerekli görüşmelere başladı

    Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için çalışmalara başladıklarını belirtti. Şahin, vatandaşların talep ve isteklerini kısa sürede çözmeye çalışacaklarını söyledi.

  • Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz: Elbistan'ımızı en kısa sürede ayağa kaldıracağız
    14:52 Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz: Elbistan'ımızı en kısa sürede ayağa kaldıracağız

    Elbistan Belediye Başkanı Erkan Gürbüz, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin ilk meclis toplantısında yaptığı açıklamada, Elbistan'ın depremden kaynaklanan problemlerini ve sosyal hayatını en kısa sürede düzelteceklerini söyledi.


Advertisement