Kışı Çadır ve Barakalarda Geçiriyorlar - Son Dakika
Yerel

Kışı Çadır ve Barakalarda Geçiriyorlar

FATMA KALAY - Vezirköprü ilçesine bağlı Susuz köyü sakinleri, 4 yıl önce köyleri Boyabat Barajı'nın suları altında kalınca göç ettikleri bir araziye kurdukları çadır ve derme çatma barakalarda zorlu kış günlerini atlatmaya çalışıyor.

24.02.2015 11:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET KUMCAĞIZ - FATMA KALAY - Vezirköprü ilçesine bağlı Susuz köyü sakinleri, 4 yıl önce köyleri Boyabat Barajı'nın suları altında kalınca göç ettikleri bir araziye kurdukları çadır ve derme çatma barakalarda zorlu kış günlerini atlatmaya çalışıyor.

Boyabat Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla 70 haneli Susuz köyü 4 yıl önce su altında kaldı. Yaklaşık 700 yıllık geçmişe sahip köyün sakinleri, doğdukları ve yaşamlarını sürdürdükleri alandan göç ederek kendilerine gösterilen araziye çadır ve barakalarla köylerini kurdu.

Muhtar Saim Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy halkının yoğun kar yağışı altında çadır ve barakalarda yaşam savaşı verdiğini söyledi.

Yıllardır köy sakinlerinin derme çatma çadır ve barakalarda kaldığını, bu yıl da zorlu kış şartlarında ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirten Sezer, şöyle devam etti:

"Burada geçici olduğumuzu düşündüğümüz için derme çatma baraka ve çadırlar kurduk ancak bize sahip çıkan olmadı. Çok zor durumdayız. Çadır ve barakalarda zorlu kış günlerini geçiriyoruz. Soğuğa ve yabani hayvanlara karşı yıllardır mücadele veriyoruz. Sabaha kadar soba yakıyoruz, bir yandan da yangın korkusu yaşıyoruz. Yabani hayvanlar iniyor, yazın da böcek ve akrep istilası altında kalıyoruz. Bu kış son olur inşallah. Gelecek kışı burada geçirmek istemiyoruz. Bize devlet ev yapsın, devlete borçlanarak borcumuzu ödeyelim."

"Barakada ölmek istemiyoruz"

Susuz köyünde 4 yıldır naylondan kurdukları barakada yaşadıklarını anlatan Döndü Keskin (56), tek arzularının ev olduğunu vurguladı.

Naylon barakada kış mevsiminin çok zor geçtiğini ve donmaktan korktuklarını dile getiren Keskin, "Barakada ölmek istemiyoruz. Göçebe ve sefil bir hayat yaşıyoruz. Bu çağda ilkel bir hayat mücadelesi veriyoruz. Ev olarak kullandığımız barakaların içine rüzgar giriyor. Tuvalet ve banyo en büyük sorunlarımızdan. Kar yağdığında tavanlar çökme yapıyor. Çok zor şartlar altında günümüzü geçiriyoruz" diye konuştu.

Mehmet Cengiz ise köy halkı olarak tamamen unutulduklarını, kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını savunarak, şunları kaydetti:

"Biz bu köyde doğduk, bu köyde öleceğiz ama bu çadırların içinde ölmek istemiyoruz. Kar yağdı, yaşadığımız baraka ve çadırlar tamamen kar altında kaldı. Soğuktan, donmaktan, sabaha kadar soba yaktığımızdan yangın çıkar diye korkuyoruz. Sabaha kadar nöbet tutuyoruz ya da şansa bırakıp 'kaderimizde ne varsa onu yaşarız' diyerek uyuyoruz. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz."

Kaymakam Kaşıkçı: "Bahara müjdeli girmek istiyoruz"

Vezirköprü Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı ise Susuz köyündeki konut sorununun çözülmesi için başlatılan çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Köyün yerleşimi için yer tahsisi yapıldığını anlatan Kaşıkçı, şunları söyledi:

"Yer tahsisi gerçekleştirildi. İmarla ilgili çalışma yürütüyoruz ancak hak sahiplerinin itirazları oluyor. Bu nedenle süreç uzadı. İmar çalışmalarının ardından hak sahiplerine iki seçenek sunulacak. ya evlerini devlet yapacak, hak sahibi devlete borçlanacak ya ada hak sahiplerine konut yapımı için kredi desteği sağlanacak. Sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını biz de arzuluyoruz. Bu yönde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu bahara müjdeli girmek istiyoruz."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kışı Çadır ve Barakalarda Geçiriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement