Kıtalar Aşan Hayaller" Rabat'ta Buluştu - Son Dakika
Kültür Sanat

Kıtalar Aşan Hayaller" Rabat'ta Buluştu

Pedal çevirerek 5 kıtada en büyük çöl ve en yüksek karayolu geçidini aşmayı hedefleyen Türk bisikletçi Genç ile kıtalar arasında yüzmeyi planlayan Faslı yüzücü Bereke, Türkiye'nin Rabat Büyükelçiliğinde bir araya geldi Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Arıner: "Bu gençler, başkalarına örnek olmak ve gençliğin.

22.04.2014 12:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pedal çevirerek, 5 kıtada en büyük çöl ve en yüksek karayolu geçidini aşmayı hedefleyen Gürkan Genç ile kıtalar arasında yüzmeyi planlayan Faslı Hasan Bereke, Türkiye'nin Rabat Büyükelçiliği'nde buluştu.

Rabat Büyükelçisi Uğur Arıner, konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, 2 gencin projelerini açıklamak üzere toplandıklarını belirterek, "Bu genç insanlar, başkalarına örnek olmak ve gençliğin cesaretini göstermek için bu projeleri uyguluyorlar" dedi. Faslı Bereke'nin 5 kıtayı yüzerek geçmeyi hedeflediğini, bu kapsamda yakında İstanbul Boğazı'nda, Avrupa'dan Asya'ya geçmeyi planladığını belirten Arıner, Faslı yüzücü ve menejerini bu projelerinden dolayı kutladı. Türk bisikletçi Genç'in de 5 kıtanın en büyük çölünü ve en yüksek karayolu geçidini aşmayı düşündüğünü bildiren Büyükelçi Arıner, "Kendisi 26 Ocak'ta Fas'a girdi. Gürkan'ı da bu cesur girişimi dolayısıyla tebrik ediyorum" diye konuştu.

"İkimizin de 5 kıta projesi var"

Afrika kıtasına girmeden önce pedal çevirerek, 21 ülkeyi geçtiğini ve Fas'ta sahil şeridini takip ederek, Nador'dan Layun'a kadar inen, rotasını çevirdiği Verzazat'ın ardından 15 Nisan'da başkent Rabat'a ulaşan bisikletçi Genç, Dışişleri Bakanlığı ve Rabat Büyükelçiliğine bu fırsatı, kendisine tanıdığı için teşekkür etti. Faslı yüzücü Bereke'yle bir arada gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Genç,"Bugün burada iki sporcu olarak bulunuyoruz. İkimizin de 5 kıta projesi var. Benim için bu çok güzel bir tesadüf oldu" şeklinde konuştu.

Hayalleri olan sporcular olduklarını ve arkalarından başka gençlerin de gelmesi için hayallerini gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Genç, bu amaçla 9 Eylül 2012 tarihinde, dünya turuna başladığını belirtti. "Gelecek için pedallar" adını verdiği turunu, 84 ülkeden geçip 115 bin kilometre katederek, 2020'de tamamlamayı öngördüğünü aktaran Genç, "Doğanın, Türkiye'nin ve dünyanın geleceği için pedal çeviriyorum. İnsanlara, bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu hatırlatmaya çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

Başarılı olursa Guinness'e girecek

Turu kapsamında, "5 kıtadaki en büyük 5 çöl ve en yüksek 5 karayolu geçidini" aşarak, Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeyi amaçladığını bildiren Genç, daha önce büyük çöllerden ve dünyanın en yüksek karayollarından bisikletle geçildiğini ancak bir kişinin, tek turda bunların tamamından geçmesinin bir ilk olacağını söyledi. Türk bisikletçi, güzergında bulunan ülkelerin yerel kültürü ve gündelik yaşamlarına ilişkin gözlemleriyle, fotoğraf ve videoları kendi internet sitesinden takipçileriyle paylaştığını da kaydetti.

Türkiye'de gençlere "yabancı dil ve gezi bursu verdiğini" ayrıca bisikletle ulaşımın artması için gençlere bisiklet hediye ettiğini aktaran Genç, "Sadece kendi hayallerimi gerçekleştirmiyorum, gençlerin hayallerine de ortak oluyorum" dedi.

Fas'ta 3 bin 600 kilometre pedal çevirdi

Fas'a 26 Ocak 2014 tarihinde girdiğini ve yaklaşık 3 bin 600 kilometre pedal çevirdiğini anlatan Genç, Fas'ın ardından Cezayir, Tunus, Libya, Mısır, Arap Yarımadası ve Güney Afrika güzergahında yolculuğuna devam edeceğini belirtti. Genç, Faslı yüzücü Hasan'la arkadaşlığının devam edeceğini ve Mısır'da buluşmaya çalışacaklarını bildirdi.

Dünya turunun bir çocukluk hayali olduğunu söyleyen Genç, şöyle devam etti:

"2012 yılına kadar şirket sahibiydim. 2010 yılında bir bisiklet alıp şirketimi sattıktan sonra bir senede bisikletle, Türkiye'den Japonya'ya gittim. Güney Kore'de dünyanın çok güzel bir yer olduğuna karar verip dünya turuna çıkmayı planladım."

"Sponsor değil hayır ortağı buldum"

Dünya turu için imkanlar gerektiğini, Japonya'dan döndükten sonra bu imkanları temin ettiğini dile getiren Genç, "Sponsorlar değil kendime hayır ortakları buldum" ifadesini kullandı.

Zorlu ve tehlikeli yolculuğu sırasında birçok badire atlattığını da anlatan Genç şöyle devam etti:

"Bizler gezginiz. Yanımızda ekstra güvenlik ekipmanları taşımıyoruz. Başıma birçok ülkede çeşitli olaylar geldi. Dayak yedim, tutuklandım, ateş açıldı. Fakat yoluma devam ettim. Dünyada kötü insanlar var ama iyi insanlar da var. Artık yol neyi getiriyorsa kabul ediyorum."

Genç, yolculuğunda, en sıcak, en soğuk ve en zor koşulların olduğu bölgelerden geçtiğini, zira bu bölgelerde yaşayan insanlar olduğunu ve hayat şartlarını, kültürlerini bizzat gözlemlemek istediğini kaydetti.

"Kralını seven misafirperver ülke"

Genç, Fas'ta, sahradan dağ köylerine kadar halkın Kral 6. Muhammed'e yönelik sevgisi ve misafiperverliğinin kendisini çok şaşırttığını, ayrıca en ücra yerleşim yerlerindeki insanların bile yabancı dille konuşmasına imkan veren eğitim politikasından çok etkilediğini söyledi. Genç, Fas'tan ayrılmadan önce Kral ile tanışmayı çok istediğini de sözlerine ekledi.

Cebelitarık Boğazı'nı yüzerek, 4 saatte geçti

Projesi kapsamında Avrupa, Asya, Avustralya, Afrika ve Kuzey Amerika'da yüzmeyi hedeflediğini aktaran Faslı Bereke de İspanya ile ülkesi arasındaki 16,5 kilometrelik Cebelitarık Boğazı'nı, 25 Temmuz'da 4 saate yüzerek geçtiğini, haziran ayında da İstanbul'da boğazı geçmeyi planladığını aktardı. Eylül'de Mısır ile Suudi Arabistan arasındaki Kızıldeniz'den yüzerek, projesini tamamlamayı öngördüğünü aktaran Bereke, başarıya ulaşması halinde bu hedefe ulaşan ilk Arap ve en genç sporcu olacağını ifade etti.

"Amaç, çevreye duyarlılık bilinci oluşturmak"

Faslı yüzücü Bereke, 5 kıtada yüzme planının, hastalık, köpekbalığı saldırısı gibi çeşitli tehlikeler barındırdığını ancak Türk bisikletçi Genç ile "olaylara pozitif bakma açısından" ortak noktada buluştuklarını söyledi. İki projenin de çevreye duyarlılık bilinci oluşturmayı hedeflediğini belirten Bereke, projelerinin, ikili ilişkilerin gelişmesine katkı sağlaması bakımından bir bakıma diplomasinin parçası olduğunu ifade ederek Türk Büyükelçiliği'ne teşekkür etti.

Genç ile Bereke, basın toplantısının ardından büyükelçiliğin bahçesinde bisiklet önünde gazetecilere poz verdi. - Rabat

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kıtalar Aşan Hayaller' Rabat'ta Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement