Kitap Aşığı Sahaf, Arşiviyle Tarihe Işık Tutuyor - Son Dakika
Güncel

Kitap Aşığı Sahaf, Arşiviyle Tarihe Işık Tutuyor

Kocaeli’de sahaflık yapan Şerafettin Ergül, 20 yılda 40 bini aşkın kitap topladı Ergül’ün arşivinde 1870’li yıllarda Jön Türkler tarafından Fransa’da yayımlanan Malumat dergisi ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun imzaladığı “Yaban” adlı romanı da bulunuyor Sahaf Ergül: “Asıl amacım, tecrübe sahibi olmayanları.

06.01.2014 12:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YUNUS EMRE GÜNAYDIN - İzmit ilçesinde sahaflık yapan Şerafettin Ergül, 20 yılda 40 bini aşkın kitap topladı.

Ergül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğini, kitap sevgisinin çocukluğunda okumayla başladığını söyledi.

Maddi zorluklar nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldığını ifade eden Ergül, buna rağmen her zaman kitaba, kitap okuyanlara yakın olmak istediğini dile getirdi.

"Baba mesleği çaycılığı bırakıp kitap satıcılığını tercih ettim" diyen Ergül, dükkanında kitap okuduğunu, ziyaretçilerine de okuttuğunu anlattı.

İnsanları kötü alışkanlıklardan kitap sevgisiyle uzaklaştırabileceğini düşündüğü için işe çocuklardan başladığını aktaran Ergül, "Her 23 Nisan'da çocuklara kitap kampanyası düzenliyorum, Bir hafta boyunca çocuklara bedava kitap dağıtıyorum. Orta yaşlı insanlar toplumda bir şeyler görmüş, tecrübe edinmiş. Asıl amacımız, tecrübe sahibi olmayanları kitapla buluşturup hayatı dizayn etmelerini sağlamak" diye konuştu.

"Mangalı kitapla tutuşturacaklardı"

Ergül, Kocaeli'de uzun yıllardır işletmecilik yaptığı için çok sayıda kişiyi tanıdığını belirterek, küçük bir kitap istihbaratının bile kendisi için önemli olduğunu söyledi.

Eski bir kitap bulunduğunu duyduğunda arşivine eklemeye çalıştığını vurgulayan Ergül, şunları kaydetti:

"Bir gün eski bir binanın terasında mangala davet ettiler. Arkadaşın birisi bir dolabı açtı, içinde çok sayıda eski kitap var. Kitaplarla mangal tutuşturmak üzereyken 'dur' dedim. Mangal, kitapla yakacaktı. Kitapların eski evin sahibinden kaldığını söyledi. Tutuşturmak için kullanıyorlardı. 'Kitapları sen bana ver, ben gelir, her gün senin mangalını yakarım' dedim. Yaklaşık 10 cilt 1936 yılında İçişleri Bakanlığınca yayımlanmış 'Ayın Tarihi' kitabını kurtardım. İçeriği şu. Türkiye ve dünyada yaşanan her türlü hadisenin tutulduğu bir kitap."

"Günümüze ulaşmayan bilgiler dergilerde yer alıyor"

Ergül, topladığı kitapları babasından kalan daire ile evinin 2 odasında sakladığını vurgulayarak, değerlerin iyi korunması gerektiğini söyledi.

Ergül, arşivinde Yakup Kadri'nin imzalayarak okuruna hediye ettiği "Yaban" adlı romanı ve Topçu Kışlası'nın eski fotoğraflarının bulunduğu, 1870'li yıllarda Jön Türkler tarafından Paris'te basılan "Malumat" dergisinin çeşitli sayıları olduğunu aktararak, "Osmanlıca ve Fransızca basılan dergide o günü anlatan önemli bilgiler var. Günümüze kadar ulaşmayan birçok bilgi dergilerde yer alıyor" ifadesini kullandı. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kitap Aşığı Sahaf, Arşiviyle Tarihe Işık Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement