Kızılay Saldırısının Üzerinden Bir Yıl Geçti - Son Dakika
Güncel

Kızılay Saldırısının Üzerinden Bir Yıl Geçti

Kızılay Saldırısının Üzerinden Bir Yıl Geçti

Ankara’nın en merkezi noktalarından olan Kızılay’da 38 kişinin hayatını kaybettiği, 19’u ağır 125 kişinin de yaralandığı terör saldırısının üzerinden bir yıl geçti.

13.03.2017 09:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'nın en merkezi noktalarından olan Kızılay'da 38 kişinin hayatını kaybettiği, 19'u ağır 125 kişinin de yaralandığı terör saldırısının üzerinden bir yıl geçti.

Ankara'nın Çankaya ilçesinde 13 Mart 2016 günü saat 17.45'te Kızılay Meydanı üzerinde Güvenpark metro girişinin bulunduğu noktada gerçekleştirilen ve 38 kişinin hayatını kaybettiği, 19'u ağır 125 kişinin de yaralandığı saldırının üzerinden bir yıl geçti. Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinden geldiği öğrenilen bomba yüklü otomobilin asıl hedefinin Güvenpark'taki çevik kuvvet polislerinin olduğu nokta olduğu, ancak bomba yüklü olduğunun fark edilmesi ve ateş açılması sonucu Atatürk Bulvarı üzerindeki belediye otobüsüne çarparak patlatıldığı kaydedilmişti. Olayın failleri Seher Çağla Demir ve Özgür Ünsal, bölgedeki MOBESE kameralarından tespit edilmişti. Saldırıyı üstlenen TAK örgütü, saldırının 2015-2016 Şırnak çatışmaları sırasında birkaç evin bodrum katında meydana gelen ölümlerin üzerine gerçekleştiğini belirtmişti. İçişleri Bakanlığından saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, saldırganlardan Seher Çağla Demir'in 2013'ten itibaren bölücü terör örgütü PKK'ya mensup olduğu ve daha sonra Suriye'ye giderek YPG kamplarında eğitim aldığı ifade edilmişti.

55 şüpheliden 43'ü için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi

Saldırıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma ise geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, PKK'nın sözde üst düzey yöneticileri Cemil Bayık, Duran Kalkan, Fehman Hüseyin ve Salih Müslim'in de yer aldığı 9'u tutuklu 55 şüpheli bulunuyor. İddianamede 43 şüpheli için 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 7 bin 646 yıl hapis cezası isteniyor. 12 şüpheli hakkında ise farklı hapis cezaları talep ediliyor.

TAK ve PKK'nın bağlantılı örgütler olduğu saptandı

İddianamede, PKK'nın 2004 yılında örgüt tarafından başlatılacak şiddet eylemlerinin halk tarafından yapıldığı imajını vermek, terör eylemleri sonucunda örgütün yurt içinde ve yurt dışında oluşabilecek tepki ve kötü imajı engellemek amacıyla "TAK" adında yeni bir örgütlenme oluşturulduğunun tespit edildiği belirtildi. İddianamede, Merasim Sokak'ta bombalı saldırı eylemini gerçekleştiren örgüt üyesi Abdulbaki Sömer'in ve Güvenpark'ta gerçekleştirilen terör saldırısını örgüt üyesi Seher Çağla Demir'in gerçekleştirdiği belirtilen eylemlerin TAK üzerinden üstlenildiği ifade edilerek, TAK ve PKK'nın birbiri ile bağlantılı örgütler olduğu ve Seher Çağla Demir'in örgütün silahlı yapılanması HPG içerisinde yer alan özel kuvvetler biriminde görevli olduğunun saptandığı anlatıldı.

Saldırı 2013 yılında toprağa gömülen mühimmatla yapıldı

İddianamede, Vahit Ayçil'in 34 HGH 44 plakalı araçla 9 Mart 2016 tarihinde saat 11.48'de Çamlıdere Otoyolu'na giriş yaptığı, saat 16.23'te Akıncı Mürted'den çıkış kaydının bulunduğu belirtildi. Saldırının 13 Mart 2016 tarihinde gerçekleştirildiği göz önünde bulundurulduğunda, şüphelilerden Azamettin ve Sebahattin Karakoç, bomba yapımında kullanılan malzemeleri Çamlıdere'deki Murzi Pağacın mevkiine gömdükten sonra kamera kayıtlarını örgüte aktardı. Şüphelilerden Ayçil ve saldırının failleri Seher Çağla Demir ile Özgür Ünsal, kamera kayıtlarını alarak malzemeleri çıkartıp, daha sonra şüpheli Mehmet Veysi Dolaşan'ın getirmiş olduğu RDX, Amonyumnitrat ve mazot ile bağlantılı şekilde bomba düzeneği oluşturarak 34 HGH 44 plakalı otomobile yükledi. Seher Çağla Demir ve Özgür Ünsal, Kızılay Güvenpark otobüs durakları yakınında bomba yüklü aracı patlattı.

Vahit A. kırmızı bültenle aranıyor

Saldırıyı gerçekleştiren Seher Çağla Demir ve Özgür Ünsal'ı takip ederek organize ettiği ve ardından Şanlıurfa'ya kaçtığı tespit edilen Vahit A.'nın ise yurt dışında bulunduğu tahmin edilerek hakkında kırmızı bülten çıkartıldı.

İddianamede, yapılan soruşturma sonucu saldırıyı firari Vahit A. ile saldırı sırasında ölen Seher Çağla Demir ve Özgür Ünsal'ın PKK/KCK terör örgütünden almış oldukları talimat doğrultusunda gerçekleştirdikleri anlatıldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kızılay Saldırısının Üzerinden Bir Yıl Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın Vefatı
    11:03 CHP Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın Vefatı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, resmi hesabından hayatını kaybeden CHP Grup Müdürü Levent Bayraktar için başsağlığı mesajı paylaştı. Özel, uzun yıllar birlikte çalıştığı Bayraktar'a Allah'tan rahmet dileyerek ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.

  • Çocukluğunda izlediği müsabakalardan esinlenip boksa başladı, Avrupa 3.'sü oldu
    11:03 Çocukluğunda izlediği müsabakalardan esinlenip boksa başladı, Avrupa 3.'sü oldu

    Adana'da çocukken izlediği boks müsabakalarından esinlenerek boksa başlayan 18 yaşındaki milli boksör Hüseyin Ege Tekdemir, Hırvatistan'da düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası'nda Avrupa 3.'sü oldu. Adana'dan dünya şampiyonu olarak çıkmayı hedefleyen Tekdemir, Olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil etmenin hayalini kuruyor.

  • Alev topuna dönen otomobil kullanılamaz hale geldi
    11:00 Alev topuna dönen otomobil kullanılamaz hale geldi

    Beypazarı ilçesinde meydana gelen olayda, apartman otoparkında bulunan bir otomobilde bilinmeyen bir sebepten dolayı yangın çıktı. Çevredekileri ihbarı üzerine bölgeye gelen itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı. Alevlere teslim olan araç ise kullanılamaz hale geldi ve çevredekiler panik yaşadı.

  • İbrahim Akdağ: Fenerbahçe maçını kazanarak taraftarı mutlu etmek istiyoruz
    10:59 İbrahim Akdağ: Fenerbahçe maçını kazanarak taraftarı mutlu etmek istiyoruz

    EMS Yapı Sivasspor'un orta saha oyuncusu İbrahim Akdağ, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında sahalarında Fenerbahçe ile oynayacakları maçı kazanarak taraftarı mutlu etmek istediklerini söyledi. İbrahim, ligde son 2 haftada doğru oynayarak galibiyetler aldıklarını belirtti ve defansın önemine vurgu yaptı. Fenerbahçe maçının zorlu olacağını dile getiren İbrahim, taraftar desteğinin önemli olduğunu ve rekabet ortamının takımda olduğunu ifade etti.

  • Giresun'da Polis Aracı Kaza Yaptı: 2 Polis Yaralandı
    10:59 Giresun'da Polis Aracı Kaza Yaptı: 2 Polis Yaralandı

    Giresun'un Espiye ilçesinde polis kontrolünden kaçan şüpheli aracı takip eden polis aracı kaza yaptı. Kazada 2 polis memuru hafif şekilde yaralandı. Yaralı polis memurları hastaneye sevk edildi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Ünye Limanı'nda çimento yüklü gemide yangın çıktı, 1 kişi dumandan etkilendi
    10:59 Ünye Limanı'nda çimento yüklü gemide yangın çıktı, 1 kişi dumandan etkilendi

    Ordu'da Ünye Limanı'nda demirleyen çimento yüklü geminin kaptan köşkünde çıkan yangında 1 kişi dumandan etkilendi. Yangın, yaklaşık bir saatlik çalışmanın ardından söndürüldü. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Antalya'da kaza: Otomobil yağmursuyu tahliye kanalına devrildi
    10:59 Antalya'da kaza: Otomobil yağmursuyu tahliye kanalına devrildi

    Antalya'nın Manavgat ilçesinde aynı istikamette seyir halindeki araca çarpan otomobil, yağmursuyu tahliye kanalına devrildi. Kazada yaralanan olmazken, trafik uzun süre tek şeritten kontrollü bir şekilde sağlandı.

  • Bayburt'ta kaybolan büyükbaş hayvanlar drone ile bulundu
    10:59 Bayburt'ta kaybolan büyükbaş hayvanlar drone ile bulundu

    Bayburt'un Kop köyünde besicilik yapan Halil İbrahim Albal'ın kaybolan 4 büyükbaş hayvanı, jandarmanın drone takibiyle bulundu. Jandarma ekipleri tarafından yapılan arama çalışmalarının 3'üncü gününde Kop Dağı eteklerinde bulunan hayvanlar, sahibine teslim edildi.

  • Gaziantep'te İslahiye'de Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı
    10:58 Gaziantep'te İslahiye'de Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu: 3 Şüpheli Yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı, tarihi eser kaçakçılığı ile mücadele kapsamında İslahiye ilçesinde gerçekleştirdiği operasyonda, izinsiz kazı yaptığı tespit edilen 3 şahsı suçüstü yakaladı. Yakalanan şahıslar hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Doğaltaş Tasarım Yarışması'nın Kazananlarına Ödüllerini Verdi
    10:58 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Doğaltaş Tasarım Yarışması'nın Kazananlarına Ödüllerini Verdi

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Marble İzmir-29. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması'nın kazananlarına ödüllerini verdi. Yarışmanın amacı, Türk doğal taşını genç tasarımcılar aracılığıyla dünyaya daha fazla duyurmak ve sektöre katkı sağlamaktır.


Advertisement