Kızılcahamam'da 'Meşe' Tartışması - Son Dakika
Yerel

Kızılcahamam'da 'Meşe' Tartışması

Coşkun Ünal, Meşe Ağacından Mangal Kömürü Yapımı İçin Dışardan İlçeye Gelen İşçilerin Bilinçsizce Kesim Yaptığını Belirtti.

21.11.2010 14:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arife Yıldız Ünal - Ankara'nın Kızılcahamam Belediye Başkanı Coşkun Ünal, meşe ağacından mangal kömürü yapımı için dışardan ilçeye gelen işçilerin bilinçsizce kesim yaptığını belirterek, bu işin bölgede yaşayanlara verilmesi gerekiğini söyledi.

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden köylülerin geçimlerini sağlamak için yapılan meşe ağacından kömür yapım işinin, başka bölgeden gelen işçilere verildiğini belirterek, 'İlçemizde meşe ağacından kömür yapım işinin ihalesini kazanan firmanın işçileri bilinçsizce kesim yapıyor. Zaten bu işi köylülerimiz dışındaki işçiler yaptığı için de amaç ortadan kalkmış oluyor' dedi.

Meşe ağacından kömür üretiminin her dönem var olduğunu vurgulayan Ünal, Kızılcahamam ilçesinden önce Çamlıdere ilçesinde meşe ağıcından kömür üretimini yapıldığını anımsattı. Bu iş nedeniyle Çamlıdere ilçesinin etrafındaki tüm meşe ağaçlarının kesildiğini anlatan Ünal, 'Çamlıdere'de ilçe halkıyla gelen işçiler arasında sıkıntı yaşandığı için artık dışardan gelen işçilerin Çamlıdere'de meşe ağaçlarının kesilmesine müsaade edilmiyor. Biz de bu durumun Kızılcahamam'da da yaşanmasından endişe ediyoruz' diye konuştu.

Meşe ağacının bu şekilde kesiminin hem ilçe hem de devlet ekonomisine büyük zararlar verdiğini savunan Ünal, şöyle konuştu:

'Kızılcahamam ilçesindeki tüm yollara yüksek miktarlarda paralar harcanarak stabilize asfalt yapıldı. Meşe ağaçlarından kömür yapımında çalışan işçilerin bozulmasına neden olduğu bu yollar her yıl 5-6 trilyon harcanarak yeniden yapılıyor. Yolların bozulmasının en büyük nedeni kesimciler. Bu işçilerin kestiği ağaçları taşıyan kamyon gibi büyük araçlarda tonaj uygulaması yapma şansımız yok. Bu araçlar sürekli patinaj yaparak giriş-çıkış yapıyor. Bu da yolların kısa zamanda bozulmasına neden oluyor.'

- 'İŞ BÖLGEDEKİLERE VERİLMELİ'-

Bu iş için dışardan gelen ailelerin çocukları için İlçe Kaymakamlığı'nın taşımalı eğitim verdiğini, bunun da devlete yük getirdiğini, çocukların ise bu eğitimden yeterince yararlanamadığını öne süren Ünal, şunları söyledi:

'Meşe ağacından kömür ihtiyaçsa, yapılması gerekiyorsa yapılsın ama öncelik o bölgede yaşayan vatandaşlara verilsin. Yok dışardan birilerine yaptırılacaksa bu iş, o zaman da orada çalışacak insanların barınacağı bir yer yapılmalı. Çünkü gün boyu toz, kömür ve dumanın içinde kalan insanlar, en azından geceleri bu ortamın dışında olmalı. Şu anki durumda burada kalan kişiler ve çocuklarının sağlık durumları daha da kötüye gider.'

Ünal, kesimlerin bölge bölge ve kontrollü olarak belli sayıda yapılmasını istediklerini belirterek, 'Birden bilinçsizce her tarafa saldırıldı. Kızılcahamam'ın dört bir yanı dışardan gelen işçiler tarafından kuşatıldı. Orman İşletmesi tarafından yapılan ihaleyi kazanan firmanın işçileri kesimleri yapıyor. Orman İşletmesi kontrol yapıyordur ancak ne kadar kontrol edilebilir ki?' dedi. Ünal, İlçe Kaymakamı ve Orman İşletme yetkililerine endişelerini ilettiklerini ve meşe ağaçlarının kesiminin programa alınmamasını istediklerini sözlerine ekledi.

- İLÇEYE YAKLAŞIK 500 AİLE GELDİ-

Orman Bölge Müdürlüğünden aldıkları izinle her yıl mart ayında gelip aralık ayına kadar ilçede kalan işçilerden Orhan Alkış, dayısının sahibi olduğu şirket adına çalıştıklarını, meşe ağaçlarının canlı olması nedeniyle Kızılcahamam'ı tercih ettiklerini söyledi. Bu sene ilçeye yaklaşık 500 ailenin geldiğini bildiren Alkış, kaldıkları ormanlık alanda hayvanlardan korkmadıklarını çünkü kesim esnasında çıkan gürültüden hayvanların kaçtığını söyledi.

Yaşadıkları bölgeye yaşam için gerekli olan tüm koşulların sağlandığını anlatan Alkış, çocukların da taşımalı eğitim gördüklerini kaydetti.

Alkış, havaların rüzgarlı olması nedeniyle kestikleri meşe ağaçlarını mangal kömürü yapmak için yakmayacaklarını ifade ederek, 'Aralık ayı sonuna kadar gelecek sene yapacağız mangal kömürü için kesim yapıyoruz. Aralık ayı sonunda buradan başka yerlere gideceğiz. Mart ayında da tekrar buraya geleceğiz' diye konuştu.

(ARF-OSM) - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kızılcahamam'da 'Meşe' Tartışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement