KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat Aydın'da - Son Dakika
Yerel

KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat Aydın'da

Mehmet Ali Talat, "Liderler siyasi iradeyi ortaya koyarsa sorun çözülür" dedi.

28.04.2014 12:49  Güncelleme: 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KKTC 2. Cumhurbaşkanı  Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorunun çözümü için umutlu olduklarını ancak bu yıl içinde çözüleceğine inanmadıklarını belirterek, "Liderler siyasi iradeyi ortaya koyarsa sorun çözülür" dedi.

Talat,  Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde, "Kıbrıs Sorunu" konulu konferansa katılmak üzere geldiği Aydın'da Vali  Erol Ayyıldız'ı ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Talat, KKTC'nin çok önemli, stratejik bir noktada bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının Avrupa Birliği'ne girmesi nedeniyle duran müzakere sürecinin şu anda yeniden başladığını dile getiren Talat, "Kıbrıs sorunun çözümü için müzakere süreci devam ediyor. Bu süreç Türkiye'yi de yakından ilgilendiren bir süreç ve çok uzamış bir sorun. Bu yıl BM'nin gündemine girmesinin 50'nci yılı inşallah bu sorun 50'nci yılda çözülür" diye konuştu.

Daha sonra eşi Oya Talat ve beraberindekiler ile Aydın Büyük Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nu ziyaret eden Talat, Kıbrıs sorunu ile ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

Sürecin biraz yavaş ilerlediğin anlatan Talat, şöyle devam etti:

"Kıbrıs'ın AB üyeliği sorununu başka bir noktaya taşımıştır. Bugün başka dinamikler var. O zaman olmayan dinamikler var. Doğalgaz bulundu. Doğalgaz'ın değerlendirilmesi için Türkiye üzerinden geçmesi gerekiyor. Türkiye üzerinden geçerse çok daha kaliteli ve verimli olacak. O da çözümü gerektiriyor. Aynı şekilde Kıbrıs Rum ekonomisi çöktü. 2004'te öyle değildi. Kıbrıs sorunun çözümüne sıcak bakmadılar. Çözüm olursa kendilerine göre daha yoksul olan Kıbrıslı Türkler ile zenginliklerini paylaşacaklarını düşündüler. Bugün ise ekonomi çöktü ve gayet açıkça biliniyor ki Kıbrıs sorunu çözülürse ancak ekonomi düzelecek. Bu iki yeni dinamik Kıbrıs sorununu başka bir safhaya taşıdı."

"Sorunun çözümü için umutluyuz" 

Kıbrıs sorunun çözümü için umutlu olduklarını ancak bu yıl içinde çözüleceğine inanmadıklarını ifade eden Mehmet Ali Talat, "Liderler siyasi iradeyi ortaya koyarsa sorun çözülür" dedi.

Talat, Güney Kıbrıs'ın Limasol bölgesinde katıldığı bir konferansta saldırıya uğramasıyla ilgili soruya, "O saldırıdan sonra olumlu olan Rum liderin beni araması ve üzüntüsünü dile getirmesi ancak fanatikleri dışlayacak mekanizmayı kurmak şart. Bunu sağlarsak barış kalıcı hale gelecektir" şeklinde yanıt verdi. 

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat Aydın'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement