KKTC Cumhurbaşkanını Seçmek İçin Bu Pazar Sandığa Gidiyor - Son Dakika
Güncel

KKTC Cumhurbaşkanını Seçmek İçin Bu Pazar Sandığa Gidiyor

KKTC Cumhurbaşkanını Seçmek İçin Bu Pazar Sandığa Gidiyor

Kktc, 19 Nisan Pazar günü 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gidecek.

15.04.2015 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kktc, 19 Nisan Pazar günü 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanını seçmek üzere sandık başına gidecek.

Pazar günü yapılacak seçimlerde 693 sandıkta oy kullanacak 176 bin 912 seçmenin, 55 bin 763'ü Lefkoşa, 45 bin 992'si Gazimağusa, 35 bin 397'si Girne, 20 bin 809'u Güzelyurt, 18 bin 951'inin ise İskele ilçesinde kayıtlı olduğu belirlendi. KKTC Cumhurbaşkanlığı seçiminde 5'i bağımsız 7 adayın yarışacağı kaydedilirken, 24 Mart'ta başlayan seçim propagandası 18 Nisan Cumartesi akşamı sona erecek. Seçimlere birkaç gün kala ise adaylar son mesajlarını miting meydanlarından veriyor. Dün akşam ilk miting Başkent Lefkoşa'da Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı yaptı.

"SİZDEN GELEN IŞIKLA YOLA ÇIKTIM"

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı mitingde yaptığı konuşmasında şöyle dedi:

"Adaylık sürecinin ilk açıklamasını biz yaptık. Ben bir tek şey bekliyordum, o da sizden gelen mesajdı. O ışığı görünce yola çıktım. İlk adaylığın ardından ziyaretlerimizi başlattık, 14 Ocak günü ilk kitlesel toplantımızı yaptık, ilk adaylık başvurusunu da biz yaptık ve şölene sıra geldi, onu da sizlerle birlikte gerçekleştiriyoruz. Ancak asıl birinciliğe 4 gün var 19 Nisan'da da sandıklardan ilk biz çıkacağız. Bu adaylık sürecinde bizi destekleyen partiler sivil toplumdan, çeşitli kesimlerden insanların hepsine teşekkür ediyorum. Bütün bu süreçte her zaman yanı başımda el ele kol kola olan eşim ve çocuklarıma da yürek dolusu teşekkürler. Bu süreçte ilk vizyonunu açıklayan da biz olduk. 'Çözüm odaklı siyaset, toplumsal konulara duyarlılık' dedik, Türkiye ile kişilikli ilişki ve bağımsız tarafsız bir cumhurbaşkanlığı dedik. Biz vizyonu açıklarken bazıları bizi karalamak istedi 'masaya oturmadan kapalı Maraş'ı verdi gitti' dediler. Biz kapalı Maraş'ın, Mağusa Limanının düzenlenerek doğrudan ticarete açılması, Ercan'dan doğrudan uçuşların başlatılmasıyla birlikte bir paket haline getirilerek açılmasını istedik. Onlar, 'varsın Kapalı Maraş yılanların farelerin olsun' dedi ama bizler o görüşte değiliz."

"NE TESLİMİYETÇİ NE ÇATIŞMACIYIZ"

Akıncı, Türkiye ile kişilikli ilişki dediklerini, karşılıklı saygı istediklerini söylediklerini teslimiyet veya çatışma değil uzlaşma istediklerini belirtirken, "Güneyle uzlaşma, toplumunda iç barış isteyen bir lider, neden Türkiye ile çatışma arasın? Biz uzlaşma diyoruz ama bunun karşılıklı haklara saygıyla olmasını istiyoruz. Biz kendi kurumlarımıza sahip çıkmak, kendi kurumlarımızda söz sahibi olmak istiyoruz. Ancak sahip çıkarken iyi yönetmeli, bir KTHY faciası, bir LTB faciası yaşamamalıyız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adayı Akıncı, Kıbrıs sorununun elbette ana mesele olduğunu dile getirerek, Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını sonuna kadar koruyarak ama Kıbrıs Rum halkının da yaşadığını unutmadan empati yaparak, haklara saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Akıncı, şöyle konuştu:

"Doğalgaz, ekonomik sıkıntılar yeni bir ortam yarattı. Ancak ondan da öte bu ülkede eşit bir toplum olarak federal çatıda hakça bölüşüm yaparak yaşamaktır. Doğal gaz fırsattır. Bizden öncekiler cefasını, kan göllerini paylaştı. Artık gelecek kuşaklar, bu adanın barışını, huzurunu nimetlerini paylaşsınlar. Biz bunu istiyoruz. Kıbrıs konusundaki çabayı sürdürüp güven artırıcı önlemlerle elbette destekleyeceğiz ama yaşam devam ediyor. O nedenle işsizlik, adaletsizlik için, seçim zamanı istihdamların o şekilde yapılmasının önüne geçmek için, hak adalet hukuk için mücadele edeceğiz. İnsan için sağlık neyse devlet için de hukuk odur. İnsan sağlığını kaybederse; devlet hukukunu kaybederse yaşayamaz, felç olur. Bazılarına göre bu ülkede değişim yaş grupları üzerinden olacak. Değişim, kadın ya da erkek olmakla ya da herhangi bir yaş grubuna ait olmakla ilgili değil. Ama asıl önemli olan değişimi cinsiyet ya da yaş grupları üzerinden açıklamanın ne kadar yanlış olduğudur. Değişimin tek kaynağı vardır o da fikirlerdir. Değişim fikirlerle gelir. Yaşınız genç olabilir ama kapalı Maraş'ın Türk idaresinde açılması gibi eski bir fikir ortaya atabilirsiniz. Dini dili rengi kökeni ne olursa olsun bu ülkede her rengi kucaklayarak çıktığımız bu yolda başarıya ulaşacağımıza hiç kuşku duymadan yeni geleceği hep birlikte şekillendireceğiz." - Lefkoşa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel KKTC Cumhurbaşkanını Seçmek İçin Bu Pazar Sandığa Gidiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement