KKTC'de 20 Temmuz Coşkusu - Son Dakika
Dünya

KKTC'de 20 Temmuz Coşkusu

KKTC\'de 20 Temmuz Coşkusu

Kıbrıs Barış harekatının tüm ağırlığını taşıyan Girne'deki Yavuz Çıkarma Plajı'nda Şafak Nöbeti heyecanı bir kez daha yaşandı.

20.07.2013 09:37  Güncelleme: 09:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış harekatının tüm ağırlığını taşıyan ve adaya çıkan Türk askerinin karaya denizden ilk adımı attığı yer olan Girne'deki Yavuz Çıkarma Plajı'nda Şafak Nöbeti heyecanı bir kez daha yaşandı.

Barış Harekatı'nın başladığı yer olan Yavuz Çıkarma Plajı'nda bir araya gelen çoğu genç Kıbrıslı Türkler, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 39. Yılı sabahına, son 3 yıldır olduğu gibi Şafak Nöbeti ile girdiler.

20 Temmuz 1974'ün mutlu şafağını anmak ve Kıbrıs Türk halkının hayata yeniden tutunduğu Mutlu Barış Harekatı Şehit ve Gazilerine Kıbrıs Türk halkının sevgi ve minnettarlığını göstermek amacıyla tutulan Şafak Nöbeti geleneği bu yıl da devam etti.

Şafak Nöbeti organizasyonunda Gazi Set Orkestrası'nın ardından Erol Evgin'in özel orkestrası eşliğinde giydiği kırmızı beyaz smokinle konseri izleyenlerin salladığı yüzlerce Türk ve KKTC bayrakları ile adeta özdeşleşti.

Konserde seslendirdiği şarkılara, Kıbrıs şarkılarını da ekleyen Erol Evgin iki saat sahnede kaldı. Konserlerin ardından, saat 00.30'da meşalelerle Çıkarma Plajı'na yürünerek, şehit ve gaziler minnet ve şükranla anılacağı organizasyonun ikinci aşamasına geçildi.

Sahur ikramı da yapıldı

20 Temmuz 1974 sabahını bekler gibi ellerinde meşalelerle sabahın ilk ışıklarına kadar sahilde nöbet tutanlara, mübarek Ramazan ayı olması nedeniyle saat 02.00'da sahur ikramı yapıldı. Gaziler, ise temsili iki botla saat 03.30'da temsili olarak sahile çıkarma yaparak, Mücahitler ve halkla kucaklaştılar. Havai fişekler çıkarmaya renk katarken ellerinde bayraklar ve meşaleler olan binlerce kişi sahilde gazileri selamladı.

DUALARLA ANILDI

Kıbrıs Türkü'ne özgürlük, adanın tümüne barış getiren Barış Harekatı'nda Mehmetçik'in Ada'ya ilk ayak bastığı sahilde yapılan ikinci büyük havai fişek gösterisinin ardından, Şafak Nöbeti saat 04.00'de ezan okunması ve din görevlileri tarafından şehit ile gaziler için dua edilmesiyle tamamlandı.

ORTAK MÜCADELENİN TARİHE MAL OLMUŞ ANITSAL BİR ÖRNEĞİ

Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi adına bir konuşma yapan KKTC Dış Basın Birliği Başkanı Fevzi Tanpınar 20 Temmuz 1974, Kıbrıs Türk Halkı'nın varlığına, hürriyetine ve onuruna yönelik olarıak gerçekleştirilen bütünlüklü bir saldırıya karşı 7'sinden 70'ine Kıbrıs Türk Halkı ile Türkiye'nin verdiği ortak mücadelenin tarihe mal olmuş anıtsal bir örneği olduğunu belirtti.

Serdar Denktaş, Zorlu Töre ve Ersin Tatar katılarak Şafak Nöbetine destek veren siyasetçiler oldular. - GİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya KKTC'de 20 Temmuz Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye Diyanet Vakfı, Filistin'e yardım kampanyasına destekler artıyor
    16:11 Türkiye Diyanet Vakfı, Filistin'e yardım kampanyasına destekler artıyor

    Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı tarafından başlatılan 'özgür Filistin'in yanındayız' yardım kampanyasına her kesimden destek gelmeye devam ediyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İlkokulu öğrencileri, Filistin için biriktirdikleri yardımı TDV Elazığ Şubesine teslim etti. Elazığ İl Müftüsü İrfan Üstündağ, kampanyaya desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

  • Buckingham Sarayı Önünde Sütyensiz Model Şaşkınlık Yarattı
    16:10 Buckingham Sarayı Önünde Sütyensiz Model Şaşkınlık Yarattı

    Londra merkezli ünlü moda markası Poster Girl için çalışan bir model, Buckingham Sarayı'nın önünde sütyensiz dolaşınca büyük ilgi uyandırdı. Modelin cesur davranışı, markanın sezon ortası indirimlerini tanıtmak için özel bir görevde olduğu halde tartışmalara neden oldu. Poster Girl markası ise olayı sosyal medya hesapları üzerinden tanıtarak marka bilinirliğini artırmaya çalıştı.

  • Bingöl'de trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş için tören düzenlendi
    16:09 Bingöl'de trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş için tören düzenlendi

    Bingöl'de meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Jandarma Uzman Çavuş Alper Nuri Çil için Bingöl Havalimanında tören düzenlendi. Törene İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü ve diğer güvenlik güçleri katıldı. Çil'in cenazesi memleketi Afyonkarahisar'a gönderildi.

  • Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaçak kazı yapan kişi gözaltına alındı
    16:05 Karabük'ün Safranbolu ilçesinde kaçak kazı yapan kişi gözaltına alındı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Karıt köyü yakınlarında kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri operasyon düzenledi. Operasyonda 1 kişi suçüstü yakalanırken, kürek, kazma, çapa ve el dedektörü ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

  • Birleşik Krallık Savaş Müzesi'nde Uçak Kazası: Pilot Hayatını Kaybetti
    15:59 Birleşik Krallık Savaş Müzesi'nde Uçak Kazası: Pilot Hayatını Kaybetti

    Birleşik Krallık Savaş Müzesi'nde gösteri yapan bir uçak, Duxford Havaalanı'nda yere çakıldı. Kazada pilot Simon Riggs hayatını kaybetti. Uçakta başka kimsenin olmaması teselli kaynağı oldu. Kazanın ardından olay yerine hızla ulaşan itfaiye ve acil servis ekipleri enkazı söndürdü. Hava Kaza İnceleme Şubesi, olayı araştırmaya devam ediyor.

  • Brezilya, Fransa ile ortaklaşa inşa ettiği üçüncü denizaltıyı denize indirdi
    15:54 Brezilya, Fransa ile ortaklaşa inşa ettiği üçüncü denizaltıyı denize indirdi

    Brezilya, Denizaltı Geliştirme Programı (ProSub) kapsamında Fransa ile ortaklaşa inşa ettiği üçüncü denizaltı olan Tonelero'yu denize indirdi. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, denize indirme törenine katıldı. ProSub, Brezilya'nın en büyük ve en önemli uluslararası savunma işbirliği projesidir.

  • Sarıyer'deki çatışmanın arkasından
    15:52 Sarıyer'deki çatışmanın arkasından "Kürt Tilkisi" çıktı

    Sarıyer'de İsveç uyruklu bir çete üyesi ile husumetli olan bir kişinin öldüğü, bir kişinin yaralandığı silahlı çatışmanın güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. Daha önce de benzer bir çatışma aynı bölgede yaşanırken iki olayda da uyuşturucu çetesi lideri "Kürt Tilkisi" lakaplı Rawa Majid'in ismi geçti.

  • Almanya'da çıkan yangında 4 Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı hayatını kaybetti
    15:45 Almanya'da çıkan yangında 4 Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı hayatını kaybetti

    Almanya'nın Solingen kentinde dün çıkan yangında aynı aileden 2'si çocuk, 4 Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı hayatını kaybetti. Alman makamları yangının kundaklama olabileceği ihtimali üzerinde duruyor ve soruşturma başlatacak. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, olayın nedenlerinin aydınlatılmasını ve şüphelilerin adalet karşısına çıkarılmasını beklediklerini belirtti.


Advertisement