KKTC'nin 33. Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

KKTC'nin 33. Kuruluş Yıl Dönümü

KKTC\'nin 33. Kuruluş Yıl Dönümü

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, "Ana vatan Türkiye olarak, Kıbrıs Türklerinin bir azınlık değil, kurucu unsur ve eşit haklara sahip bir toplum olarak yer alacağı birleşik bir Kıbrıs'ı ezelden beri destekliyoruz.

15.11.2016 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin, "Ana vatan Türkiye olarak, Kıbrıs Türklerinin bir azınlık değil, kurucu unsur ve eşit haklara sahip bir toplum olarak yer alacağı birleşik bir Kıbrıs'ı ezelden beri destekliyoruz." dedi.

KKTC'nin 33'üncü kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa'da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda tören düzenlendi.

Türkeş, törende yaptığı konuşmada, KKTC'nin 33'üncü kuruluş yıl dönümü kutlama törenlerine katılmaktan ve Kıbrıs Türk halkının bu onurlu gününde yanında olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Türk halkının selam ve sevgilerini ileten Türkeş, "Yeşil ada" olarak bilinen Kıbrıs adasının bugün yine tarihi günlerinden birini yaşadığını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, Akdeniz'in incisi bu güzel adada, 1974 koşullarına gelindiğinde Kıbrıs Türkleri için karanlık, kasvetli, sıkıntılı günler yaşandığını belirterek, Kıbrıs Türk halkının varlık mücadelesi verdiğini, yok edilme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını anlattı.

O yıllarda Türkiye'nin uluslararası meşruiyeti olan bir barış harekatı ile Kıbrıs Türkünün yardıma koştuğunu ifade eden Türkeş, Anavatan Türkiye'nin Kıbrıs Türkünün hep yanında olduğunu ve yok edilmesine izin vermeyeceğini bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Tuğrul Türkeş, başka bir çıkar yol kalmaması üzerine 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurulduğunu belirterek, o gün ilan edilen devletin bugün 33 yaşında genç bir delikanlı olduğunu, sadece bir devlet değil Kıbrıs Türklerinin haklı mücadelesinin çelikleşmiş iradesinin en yüce sembolü olduğunu vurguladı.

KKTC'nin kuruluşu ile burada iki toplumun var olduğunun ilan edildiğini ve bu gerçeği kabul etmeyenlere en güzel cevabın verildiğini belirten Türkeş, sözlerine şöyle devam etti:

"33 yıl önceki bu gelişme ortaya yüzü Batı'ya dönük, muasır medeniyet seviyesini hedefleyen, demokratik, laik bir hukuk devletinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Kıbrıs Türk toplumu KKTC ile varlıklarını temsil etme, haklarını meşru şekilde arama imkanı bulabilmiştir. Kuruluşundan bu yana sadece 33 yıl geçmesine rağmen demokratik geleneklerini sağlam temellere oturtan, kendi meclisine ve bürokratik kurumlarına sahip olan KKTC, maruz bırakıldığı haksız tecride rağmen sosyal ve ekonomik alanda da büyümeye devam etmektedir. 33 yılda gelinen noktada KKTC hem bir turizm hem bir eğitim merkezi kimliğini kazandı. Bugün dünyanın dört bir yanından eğitim için gençlerin tercihinin KKTC olması ve haksız tecrit ve ekonomik ambargolara rağmen turistlerin KKTC'ye duyarsız kalmaması bunun en güzel kanıtıdır."

Kıbrıs Türk halkının meşru hakları teslim edilmeli

Türkeş, gelecekte özellikle enerji kaynakları ve bölgesel enerji hatları konusunda da KKTC'nin taşıyacağı önemin ortada olduğuna işaret ederek, Kıbrıs Türklerinin meşru haklarının daha geç olmadan teslim edilmesini diledi.

"Başta hava ve deniz ulaşımı olmak üzere tüm ambargolar kaldırılması ve KKTC'nin diğer tüm Avrupa ülkelerine tanınan haklardan eşit şekilde yararlanması" temennisinde bulunan Tuğrul Türkeş, bugün 33. yaşını kutlayan KKTC'nin varlığının, kalıcı bir barışın önünde hiçbir zaman engel olmadığını, KKTC'yi oluşturan halkın gerek daha önce halk oyuna götürülen anlaşma metni konusunda gerekse görüşmelerde daima çözümden yana tavrını koyduğunu anlattı.

Kıbrıs müzakereleri

İsviçre'de devam eden görüşmelerde barıştan ve çözümden yana olan, bunun için çaba gösteren tarafın yine KKTC olduğuna işaret eden Türkeş, sözlerine şöyle devam etti:

"Çözümü isteyen, masada kalarak barış için çözüm için direten sizlersiniz. Dünyanın bu gerçeği görmesi gerekir. Ana vatan Türkiye olarak Kıbrıs Türklerinin bir azınlık değil, kurucu unsur ve eşit haklara sahip bir toplum olarak yer alacağı birleşik bir Kıbrıs'ı ezelden beri destekliyoruz. BM himayesinde süren görüşmelerin her iki tarafı da tatmin edecek bir sonuca ulaşması hepimizin ortak dileğidir. Bu konuda gösterilen çabayı takdirle izliyor Kıbrıs Türk halkına desteğimizi sürdürüyoruz. Kıbrıs'ta çözüm mümkündür. Bunun geçmişte örneği yaşanmıştır ve yine gerçekleştirilebilir. Bunun için BM'nin ve garantör ülkelerin yanı sıra Kıbrıs'ın güneyinde yaşayan halkın desteği de önemlidir. Dileğimiz, Kıbrıs'ta nihai barışın sağlanması, sizlerin meşru haklarının teslim edildiği bir anlaşmaya imza atılmasıdır. 20 Kasım'da itibaren devam edecek görüşmelerden çıkmasını arzu ettiğimiz sonuç budur."

KKTC'nin çözüm adına attığı cesur adımları da kutlayan Türkeş, hangi model altında olursa olsun ebediyete kadar desteklerinin süreceğini, Kıbrıs Türk halkının haklı davasında hep yanında olacaklarını vurguladı.

Müzakere sürecinde çıkacak sonuç ne olursa olsun KKTC'ye, Kıbrıs Türk halkına yönelik Türkiye'nin desteğinin her şart altında devam edeceğinin bilinmesini isteyen Türkeş, "Kıbrıs'a Anavatan'dan su ulaştırılmasının ardından, elektriğin de ulaştırılması için çerçeve anlaşmasının imzalandı. Su çalışmalarında olduğu gibi elektriğin iletimiyle ilgili çalışmalar da çok kısa sürede tamamlanmasını hedefliyoruz." diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Türkeş, mutlu, refah düzeyi yüksek bir Kıbrıs kurulması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirterek, bunu sadece bir Başbakan Yardımcısı olarak değil aileden biri olarak da söylediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel KKTC'nin 33. Kuruluş Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sivas'ta üniversite öğrencileri Filistin için yürüdü
    15:50 Sivas'ta üniversite öğrencileri Filistin için yürüdü

    Sivas'ta üniversite öğrencileri, İsrail'in Gazze'de devam ettirdiği katliam ve soykırımı protesto etmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirip, ardından basın açıklaması yaptı. Yürüyüşe Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız ile öğrenciler katıldı. Yapılan basın açıklamasında, İsrail'in insanlık suçlarına ortak olan ülkelere tepkisiz kalmadıklarını göstermek ve bu zulmü protesto etmek için bir araya geldikleri ifade edildi.

  • Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Suriye sınırında görev yapan Mehmetçik ile iftarda bir araya geldi
    15:48 Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Suriye sınırında görev yapan Mehmetçik ile iftarda bir araya geldi

    Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Suriye sınırında görev yapan Mehmetçik ile iftarda bir araya geldi.

  • Konya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi
    15:47 Konya'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

    Konya'da toplanan Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etti. Ellerinde bayrak ve dövizler taşıyan grup, Gazzelilerin destansı direnişine vurgu yaparak, düşmana korku salmaya devam ettiklerini belirtti.

  • Çorum İl Emniyet Müdürlüğü'nden şok uygulamalar: Çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi
    15:45 Çorum İl Emniyet Müdürlüğü'nden şok uygulamalar: Çok sayıda silah ve uyuşturucu ele geçirildi

    Çorum İl Emniyet Müdürlüğü'nün asayiş ve güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmaları kapsamında yapılan şok uygulamalar ve şüphe üzerine yapılan çalışmalar sonucunda 6 ruhsatsız tabanca, 7 tüfek, 5 kuru sıkı tabanca, 10 kesici ve delici alet, 11 şarjör, 359 fişek, 54 sentetik ecza maddesi, 1 gram metamfetamin, 5 uyuşturucu kullanım aparatı, 1 el telsizi ve 1 çakar lamba ele geçirildi.

  • Afyonkarahisar ESOB Başkanı: Pazar Günü Esnaf ve Sanatkarımız Ders Verecektir
    15:45 Afyonkarahisar ESOB Başkanı: Pazar Günü Esnaf ve Sanatkarımız Ders Verecektir

    Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Cengiz Üstün, AK Parti İl Başkanlığının düzenlediği iftar programında yaptığı açıklamada, 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde vatan hainleriyle yol yürüyenlere ve Afyonkarahisar'a ayar vermeye çalışanlara esnaf ve sanatkarların gereken dersi vereceğini belirtti.

  • İBB Başkan adayı Kurum, AK Parti'nin Sultanbeyli'deki mitinginde konuştu Açıklaması
    15:44 İBB Başkan adayı Kurum, AK Parti'nin Sultanbeyli'deki mitinginde konuştu Açıklaması

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, İstanbul'u bir rant olarak görenleri eleştirdi. Kurum, İstanbul'un liyakatsizliğin kurbanı olduğunu ve kente hizmet edilmediğini belirtti. Ayrıca, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mal beyanıyla ilgili eleştirilerde bulundu ve İstanbulluları sağlam İstanbul'dan yana olmaya çağırdı.

  • Alanya'da Norveç vatandaşı evinde ölü bulundu
    15:43 Alanya'da Norveç vatandaşı evinde ölü bulundu

    Antalya'nın Alanya ilçesinde, Norveç vatandaşı Erik Vikre (59), evinde hareketsiz yatarken bulundu. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolde Vikre'nin hayatını kaybettiği belirlendi. Cenaze, otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.


Advertisement