Kmü'de "Somut Olmayan Kültürel Miras" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Kmü'de "Somut Olmayan Kültürel Miras" Konferansı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras ve Türkiye'de Yapılan Çalışmalar" konulu konferans düzenlendi.

16.05.2015 13:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras ve Türkiye'de Yapılan Çalışmalar" konulu konferans düzenlendi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Ekici, kültürel mirasın birçok değerinin görmezden gelindiğini söyledi.

Ekici, Türkiye'nin her yerinde yürütülen kentsel dönüşüm projelerinin kentlerde kültür alanları inşa etme konusunda ne kadar duyarlı olup olmadığının irdelenmesi gerektiğini belirtti.

Televizyon kültürünü eleştiren Ekici, "Kendi kültürüne Kerem eylemeyen, Romeo'ya muhtaç olur; İtalya'da Juliet'in evini ziyaret edip Amasya'da Şirin'in mezarını bilmez. Nardaniye Hanım giderse Pamuk Prenses gelir. Kendi hikayesini unutan hikayeciler zenginden alıp fakire Robin Hood gibi verir ama Köroğlu gibi bir koçyiğiti hatıralarında tutamazlar" diye konuştu.

Örgün eğitim müfredatında Cadılar Bayramı, Paskalya ve Şükran Günü varken Hıdrellez, Mayıs Yedisi ve Çiğdem Günü olmadığını dile getire Ekici, dizilerde de bekarlığa veda partisi ve yılbaşı kutlamalarının sıkça geçerken geleneksel düğün kutlamaları ve bayramlaşmaların pek yer almadığını kaydetti.

Somut olmayan kültürel mirasın beş temel alanda ortaya çıktığını ifade eden Ekici, bunların ilkini sözlü gelenekler ve anlatımlar, ikincisini gösteri sanatları, üçüncüsünü toplumsal uygulamalar, ritüeller ve şölenler, dördüncüsünü doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar, beşincisini de el sanatları geleneği olarak açıkladı.

Konferansa, Karaman Valisi Murat Koca, Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Münir Oktay,  akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kmü'de 'Somut Olmayan Kültürel Miras' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement