KMÜ'den Hasta Güvenliğine Yönelik Araştırma - Son Dakika
Yerel

KMÜ'den Hasta Güvenliğine Yönelik Araştırma

KMÜ\'den Hasta Güvenliğine Yönelik Araştırma

KMÜ "Konya ve Karaman illerinde Ameliyathanede Çalışan Hemşirelerin Hasta Güvenliğine İlişkin Tutumlarının Değerlendirilmesi" konulu proje hazırladı.

04.07.2014 09:23  Güncelleme: 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) "Konya ve Karaman İllerinde Ameliyathanede Çalışan Hemşirelerin Hasta Güvenliğine İlişkin Tutumlarının Değerlendirilmesi" konulu proje hazırlandı.

KMÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin yöneticiliğinde gerçekleştirilen projenin araştırmacılığını KMÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Görevlisi Fatma Ayhan Küçüksümbül ve Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şerife Kurşun yaptı. Çalışma KMÜ Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında desteklendi. Araştırmaya Konya ve Karaman illerindeki hastanelerin ameliyathane biriminde en az bir yıldır çalışan 123 hemşire dahil edildi. Araştırma, Karaman Devlet Hastanesi, Beyhekim Devlet Hastanesi, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanelerinin ameliyathane birimlerinde 1 Ekim ile 30 Aralık 2013 tarihleri arasında geçekleştirildi.

AMELİYATHANE KAYNAKLI TIBBİ HATALAR ARAŞTIRILDI

Proje ile ameliyathane kaynaklı tıbbi hatalar olarak tanımlanan ve hasta güvenliğini tehdit eden yanlış organ, yanlış hasta, yanlış cerrahi girişim, yabancı cisim unutulması, ilaç uygulama hataları, enfeksiyona bağlı sağlık bakım riskleri, düşmeler, cerrahi prosedür ve ortama bağlı yanıklar, yüksek riskli hastaların belirlenmemesi ve bası yaraları gibi unsurların ameliyathane personeli ile ilişkisi araştırıldı.

Araştırmaya katılan 123 hemşirenin yüzde 51,2'sinin (63 kişi) haftalık 40 saatten fazla çalıştığı, yüzde 48,8'inin ise (60 kişi) haftada kırk saat çalıştığı belirlendi. Araştırmaya konu olan hemşirelerden yüzde 63,4'ü (78 kişi) dinlenemediklerini, yüzde 36,6'sı (45 kişi) ise dinlendiklerini ifade etti. Hasta güvenliği eğitimi alma durumuna katılımcıların yüzde 78,9'u (97 kişi) evet, yüzde 21,1'i (26 kişi) ise hayır yanıtını verdi. Proje kapsamında yapılan incelemelerde ameliyathanelerdeki haftalık çalışma saatinin fazlalığı, çalışanların yeterli dinlenememesi, hizmet içi eğitim verilmemesi ve hasta güvenliği kültürünün oluşturulmaması gibi faktörlerin hasta ve çalışan güvenliğini olumsuz yönde etkilediği gözlemlendi. Nitelikli sağlık profesyoneli sayısının yetersiz olması, yorgunluk ve dikkat eksikliği, ameliyathanenin fiziki koşullarının yetersiz olması gibi faktörlerin de hata yapma oranını arttırdığı tespit edildi.

"YENİ DÜZENLEMELER YAPMAK HASTA GÜVENLİĞİNİ ARTIRMADA YARARLI OLABİLİR"

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Ali Şahin "Proje ile ameliyathane kaynaklı tıbbi hataların nedenleri tespit edilerek sağlık çalışanı ile bağlantıları araştırıldı. Çalışmada iletişim ve bilgi akışı yetersiz, iş yükü ise fazla olan ameliyathane ekibinin performansının düştüğünü ve bu durumun hasta güvenliğini negatif olarak etkilendiğini gözlemledik. Olumsuz etkileri en aza indirmek ve hasta güvenliğini artırmak için sağlık çalışanları arasında iletişimi ve ekip işbirliğini arttırmak, çalışma saatlerini düzenlemek, çalışan güvenliği ve hasta güvenliği kültürü oluşturmaya yönelik eğitim programları gerçekleştirmek gibi yeni düzenlemelerin yapılması yararlı olacaktır" dedi. - KARAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel KMÜ'den Hasta Güvenliğine Yönelik Araştırma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement