Kobani'nin Kurtuluşuna Az Kaldı! - Son Dakika
Güncel

Kobani'nin Kurtuluşuna Az Kaldı!

IŞİD'in saldırılarına karşı 127 gündür Kobani'yi savunan Kürt güçleri en büyük başarısını dün elde etti.

20.01.2015 13:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kobani'de kentin büyük bir bölümünü ele geçirdikten sonra geri püskürtülen IŞİD'in bölgeyi top atışına tuttuğu Miştenur Tepesi, Kürt güçleri tarafından geri alındı. Bu durum bir zafer olarak sınırın iki yakasında kutlandı.

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) 127 gündür saldırısı altında bulunan Kobani'den ilk kez iyi bir haber geldi. Kobani'ye hakim bir tepe olan ve IŞİD'in kenti top atışlarına maruz bıraktığı Miştenur tepesi yeniden Kürt güçlerinin eline geçti.

En kritik tepenin Kürt güçlerinin eline geçmesi sınırın öte tarafında olduğu gibi bu tarafında bulunan Suruç'ta da sevinçle karşılandı. IŞİD, Kobani'ye girmeden önce ilk bu tepeyi ele geçirmiş, kentteki direnişi bu tepeden yaptığı top ve havan saldırılarıyla kırmıştı. 6-7 ekim olaylarının başladığı günlerde IŞİD de, Kobani'nin büyük bir bölümünü kendi kontrolüne almıştı. HPG, Özgür Suriye Ordusu ve ağır silahlarla gelen Peşmerge'nin YPG ve YPJ'ye destek vermesiyle IŞİD, yeniden yavaş yavaş kenti terk etmek zorunda kalmıştı. Kentin büyük bir bölümünden püskürtülen IŞİD, bu kez Kobani'yi yerle bir edercesine Miştenur Tepesinden saldırıya geçmişti. Miştenur'un Kürt güçlerinin yeniden ele geçmesi ve IŞİD'ın kente en büyük saldırıları yaptığı tepeyi kaybetmesi, Suruç'ta bulunan mültecilerin yeniden memleketlerine dönmesi anlamına da geliyor.

SURUÇ SINIRINDA ZAFER KUTLAMALARI

Kobani'deki bu durum destek amaçlı Suruç'a bağlı sınırdaki Mehser ve Miseynter köylerinde bulunan nöbet direnişçileri tarafından adeta Kobani'nin kurtuluşu şeklinde kutlandı. Her gün karşı tarafa destek amaçlı oluşturulan insan zincirinin dünkü ilk halkası Miseynter köyünde gerçekleşti. Kobani'de IŞİD'e karşı savaşırken hayatını kaybeden Suphi Nejat Ağırnaslı adının verildiği cadde üzerinde bir araya gelen eylemciler, sloganlar ve zafer işaretleriyle karşı tarafta bulunan Kürt savaşçıları selamladı. İkinci insan zincirinin oluşturulduğu Mehser köyünde ise yine el ele tutuşan eylemciler Öcalan ve YPG lehine sloganlar atarak zafer kutlaması yaptı. Halay oluşturulup zılgıtların çalındığı sınır köylerinden gelen bu haber Suruç'ta bulunan Kobanili mültecileri de sevindirdi. Sınıra akın eden insanlar Kobani'deki durumu dürbünlerle takip ederken, mülteciler de geri dönüş için hazırlıklara başladı.

IŞİD, ALTIN VURUŞUNU ÜÇ GÜN ÖNCE YAPTI

IŞİD'e yakın haber sitelerinde de yer alan habere göre, üç gün önce Kobani'ye en kapsamlı saldırı gerçekleşti. Tanklar, zırhlı araçlar, Hummer jeepler ve canlı bombalarla Kobani'ye saldıran IŞİD, Kürt güçlerine karşı ağır kayıplar verdirtmesine rağmen başarılı olamadı. Bomba yüklü araçlarla gerçekleştirilen saldırıda Kürt güçlerinden verilen kayıpların ardından yapılan püskürtmede IŞİD, Miştenur'u da terk etmek zorunda kaldı. IŞİD'e bir yandan da Koalisyon güçleri tarafından hava saldırısı yapıldı.

HEDEFTE IŞİD'İN SINIR ÜSSÜ TELABYAD VAR

Kürt güçleri, IŞİD'in tamamen kentten çıkması üzerine köylerde çok fazla direnemeyeceğini savunuyor. Zaman zaman Ceylanpınar'ın karşısında bulunan ve YPG/YPJ güçlerinin kontrolündeki Serêkaniyê'den de gelen saldırılar sonucu IŞİD, Telabyad'a yakın köylerde de kayıplar veriyor. Kürt güçlerinin IŞİD'ı Kobani köylerinden de çıkarması durumunda bu kez Telabyad'a hem Serêkaniyê'den hem de Kobani'den taraf saldırması bekleniyor. IŞİD'in üssü haline gelen Telabyad'ta da siviller bulunuyor. Kobani'den gelen mülteciler geri dönmeye başlarken bu kez Telabyad'tan mültecilerin geleceği tahmin ediliyor.

PEŞMERGE 3'ÜNCÜ BİRLİĞİ CEPHEYE GEÇTİ

Bu arada ilki 28 ekimde Kobani'ye gelen Peşmerge güçleri, üç gün önce üçünkü kez nöbet değişimi yaptı. Görev değişimi yapmak üzere 3'üncü birlik önceki akşam Erbil'den Şanlıurfa'ya oradan da Suruç üzerinden Kobani'ye geçmişti. Kobani'de bulunan 2'inci Peşmerge birliği ise yine havayoluyla Şanlıurfa'dan Erbil'e döndü.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kobani\'nin Kurtuluşuna Az Kaldı!
Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Kobani'nin Kurtuluşuna Az Kaldı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Camilerde Siber Dolandırıcılık Uyarısı
    15:12 Adana'da Camilerde Siber Dolandırıcılık Uyarısı

    Adana Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Adana İl Müftülüğü ile işbirliği yaparak camilerde 'siber dolandırıcılık' konusunda vatandaşları bilgilendirdi. Adana İl Müftüsü Mehmet Taşçı, merkezi sistemle kentteki camilere gelen yaklaşık 383 bin kişiye vaaz vererek, internet ve sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarına karşı uyarıda bulundu. Ayrıca Taşçı, sahte ilanlar ve telefon dolandırıcılığı konusunda da dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

  • Adana'da eğitimlerini tamamlayan 71 acemi er törenle yemin etti
    15:11 Adana'da eğitimlerini tamamlayan 71 acemi er törenle yemin etti

    İl Jandarma Komutanlığı'nda temel askerlik eğitimini tamamlayan acemi erler için tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, konuşmaların ardından eğitimini tamamlayan 71 er yemin etti. Törene, askeri ve mülki erkan ile erlerin aileleri katıldı.

  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi
    15:09 Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Yetiştiricilerine Yemlik Desteği Verdi

    Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Çifteler ilçesi ve mahallelerinde faaliyet gösteren hayvan yetiştiricilerine yemlik desteği sağladı. Toplamda 25 üreticiye verilen yemlikler, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından teslim edildi.


Advertisement