Kobani Saldırısı Sonrası Ankara Teyakkuz Halinde - Son Dakika
Güncel

Kobani Saldırısı Sonrası Ankara Teyakkuz Halinde

Türkiye, Kobani'ye saldırının 'göz korkutma ve intikam' amacı taşıdığını düşünüyor. Dengeleri değiştirebilecek gelişmeleri yakından izliyor.

26.06.2015 07:51  Güncelleme: 08:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

7 Haziran'dan bu yana koalisyon görüşmelerine odaklanan, erken seçime gidilip gidilmeyeceğini tartışan Türkiye, bir yandan belirsizlikleri aşmaya çalışırken diğer yandan bölgede yaşanan, dengeleri değiştirebilecek tarihi gelişmeleri izliyor.

PYD'nin kontrolündeki Cizire ve Kobani kantonlarının Tel Abyad'tan IŞİD'in çıkartılmasıyla birleşmesi, ABD'nin hava desteğiyle Özgür Suriye Ordusu ve PYD'nin IŞİD'in kalbi Rakka'nın çevresindeki kritik bölgelere yönelmesi iki kritik sonuç üretmişti.

Birincisi, PYD'nin, Suriye'nin kuzeyinde bir Kürt kuşağı oluşturmaya çok yaklaşması, ikincisi ise Suriye rejimi, muhalifler, PYD-ÖSO ve IŞİD arasında yaşanan çatışmaların, özellikle Halep merkezinden yeni bir göç dalgası yaratması riski.

Ankara'nın bu konuda geliştirmeye çalıştığı stratejinin boyutları IŞİD'in dün Kobani'ye yönelik gerçekleştirdiği bombalı ve silahlı saldırılarıyla da yakından ilgili gözüküyor.

Güvenlik bürokrasisi dünkü saldırıları sürpriz olarak karşılamadı.

Saldırılar, Ankara'da 3 nedene dayandırılıyor:

- Göz korkutma.
- "Biz hala buradayız" mesajı verme.
- İntikam.

Tel Abyad'tan beklendiği ölçüde çatışmadan çekilen, kuzey hattındaki militanlarını geri çeken IŞİD'in bu hamlelerini "taktiksel" olarak yorumlayan Ankara'da, Tel Abyad gibi demografik olarak karışık bölgelerin, gelişen dengelere göre yeniden el değiştirme ihtimalinin bulunduğu da değerlendiriliyor.

PYD ve ÖSO'nun da bu risk nedeniyle IŞİD'i Rakka'ya doğru çekilmeye zorladığı belirtiliyor.

IŞİD'in diğer amaçlarının yanında, Rakka'ya dönük operasyonların odağını dağıtmak için hareket ettiği değerlendirmesi de yapılıyor.

IŞİD'in bu saldırılarının ardından nasıl hareket edeceğini anlamak için birkaç gün beklemek gerektiği ifade ediliyor.

Örgütün, vur-kaç taktiği mi izlediği, yoksa süreklilik içeren saldırılarda mı bulunacağının kısa sürede anlaşılabileceği belirtiliyor.

Ankara'da, örgütün saldırılarının bunlarla sınırlı olmayabileceği görüşü hakim.

Başkente bölgeden gelen istihbaratlar, başkaca "başıboş araçların" bölgede gezdiği yönünde.

CERABLUS'A GÜVENLİ BÖLGE

Türkiye, dün Kobani'de bombaların patlamasıyla birlikte yeniden IŞİD'e destek suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı.

Suriye televizyonunun bombalı araçların ve IŞİD militanlarının Türkiye'den geldiği yönündeki haberi, hızlı biçimde karşılık buldu. Bu nedenle Ankara'dan ardı ardına açıklamalar yapıldı. Açıklamaların tamamında IŞİD'in kontrolündeki Cerablus bölgesine işaret edildi.

PYD ise hem Şam rejiminin hem Ankara'nın açıklamalarına karşılık, herhangi bir iddiada bulunmadı.

Bu tartışmalar bir yana Ankara'nın işaret ettiği Cerablus konusunda Suriye rejimi, PYD, IŞİD, ABD başta olmak üzere tüm tarafları ilgilendiren gelişmelerin yaşanması sürpriz olmayacak.

Suriye'nin kuzeyinde bir hat oluşturmak isteyen PYD'nin, Tel Abyad'ı aldıktan sonra göz diktiği asıl bölge burası.

Kobani ile Afrin kantonları arasındaki Cerablus'tan IŞİD'in çıkartılması, Suriye'nin kuzeyindeki 3 kantonun bütünüyle birleşmesi anlamına geliyor.

Bölge, aynı zamanda IŞİD'in, Rakka'dan Suriye'nin kuzeyindeki bütün militanlarına güç taşıyabildiği önemli bir koridor.

Suriye konusundaki stratejisini, uluslararası destek bulamadığı için yaşama geçiremeyen Ankara'da Cerablus'a ilişkin fikir jimnastiği de yapılıyor. Kulislere sızan iddialar farklı planlamalar yapıldığını ve stratejilerin geliştirildiğini gösteriyor.

Ortaya çıkan düşüncelerden biri de Cerablus'ta sadece Türkiye tarafından güvenli bölge oluşturulması.

TASLAK ÇALIŞMA TALİMATI

Siyaset ve güvenlik bürokrasisi, Türkiye'nin "Suriye'nin kuzeyinde güvenli ve uçuşa yasak bölgeler" oluşturulması düşüncesinin yaşama geçirilmemesinin çok kan dökülmesine yol açtığını düşünüyor. Ve bu aşamada Cerablus'ta, sadece Türkiye tarafından, 2 tugayla 10 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturulmasının mümkün olabileceği konuşuluşor.

"Uluslararası hukuktan doğan haklar ve olası yeni bir göç dalgası" ile "sınırdaki terörist unsurların yaratabileceği risklerin" Türkiye'ye bu hakkı tanıdığı savunuluyor.

Bu görüşü savunanların, hükümetin kurulması beklenmeden hemen harekete geçilmezse geç olacağı tezini dillendirdiği de belirtiliyor.

Bu konuda bir taslak çalışma yapılması için talimatlar verildiği, Rusya ve İran'la da benzer düşüncelerin paylaşılarak nabız yoklandığı da konuşulan iddialar arasında.

Türkiye bunu yapabilir mi, yaparsa uluslararası kamuoyundan nasıl bir tepki alır ve sonuçları ne olur sorularına hemen yanıt vermek kolay değil.

Ancak Suriye'deki Kürt kantonlarının tam arasında yer alacak böyle bir bölgenin kurulmasının çok kolay olmadığı da Ankara'da dillendiriliyor.

Soru işaretleriyle dolu bu süreçte Ankara'daki en yoğun beklenti ise siyasi belirsizliklerin bir an önce aşılarak tüm dikkatin Suriye'ye verilmesi.

'KARA MANİPÜLASYON'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, IŞİD militanlarının Türkiye sınırlarından geçtiği iddiasının doğru olmadığını belirti. Kurtulmuş, "İlk andan itibaren bir karalama kampanyası ile buraya giden militanların Türkiye'den geçerek Kobani'ye ulaştıkları şeklinde bir yalan yapılmıştır. Bu karanlık bir odağın Türkiye'yi maalesef bu karanlık terör örgütüyle birlikte gösterme çabalarının bir parçasıdır. Bütünüyle yalanlıyoruz. Bu karanlık bir manipülasyondur, operasyondur" dedi.. Siyasi parti liderlerine çağrıda bulunan Kurtulmuş, "Hepimizin dikkatli olması gereken bir sürecin arefesindeyiz. Unutmayalım 6-7 Ekim olayları sırasında Kobani olayları bahane edilerek skaranlık çevrelerin manipülasyonlarıyla 53 yurttaşımızı kaybettik" dedi. (Kaynak: Milliyet)

Kobani Saldırısı Sonrası Ankara Teyakkuz Halinde

Son Dakika Güncel Kobani Saldırısı Sonrası Ankara Teyakkuz Halinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (48)

  • kara murat : İŞİT KOPEKLER GEBERDILER TURKIYEDEN DE KOPANIDE TAKVİYE GUNDERIYUR 32 18 Yanıtla
  • Altay: inşallah biran önce işid pkk yı cehennemin dibine gönderir 27 13 Yanıtla
  • son dakıka: ABD PKK YI MAŞŞA OLLARAK KULLANIYOR PKK DA CAHIL KURTLERI KULLANIYOR VE SONUCTA OLASI DOGU VE GUNEYDOGUDA BİR YAHUDİ DEVLETİ KURDUGUNDA O BDP YE OY VEREN CAHIL KURTLERIN YUZUNDEKI O EKŞİ TEBESUMMU ALLAH BANA GOSTERIT İNŞAALAH 19 16 Yanıtla
  • Türk: Biz sınırlarımızı koruyalımda bunlar ne halt yerse yesin. Düne kadar PKK ile mücadelimizde kaçı yanımızda yer aldı... 30 1 Yanıtla
  • Yenal: Bu mübarek ayda bu Katliamı yapıyorsun ya ışid,sizin Müslümanlıkla alakanız falan yok,ABD hakkınızdan gelecek az kaldı 12 17 Yanıtla
  • ..ay yıldız..: kobani den bizene çok seven gitsin savaşmaya ülke toprağımı değil oradan kaçan olursa alıyormuyuz alıyoruz peşmergeye geç buradan diyormuyuz diyoruz hee biz daha ne yapalım 2 25 Yanıtla
  • TBMM: Kürtler hatalarini düzeltmeli ve rakkadan önce cerablus ve cevresini is it dais wampirlerinden temizlemeli ! 11 8 Yanıtla
  • Antipatik: Atalarımız söylerken boş nasihat vermemiş. Beslersen karga yı oyar gözünü 17 1 Yanıtla
  • MUSTAFAM : BELÇİKA DANİMARKA PORTEKİZ ALMANYA İNGİLTERE VESAİRE VESAİRE NEDEN AVRUPA ÜLKELERİNDE SAVAŞ OLMUYOR DA MÜSLÜMAN ÜLKELERİNDE OLUYOR O BU ŞU BAHANE AMAÇ MÜSLÜMANLIGI BİTİRMEK KÜRT ÜN DİNİ TÜRKLE AYNI AMA RUHLARINI KAFALARINI KARIŞTIRIP BUNLAR DÜŞMANINIZ BİZ HAÇLILAR DOSTUNUZ AMBİANSI GÖSTERİLDİ MALESEFKİ CAHİL İNSAN O KADAR ÇOKKİ BİR ÇOGU İBTONİZE EDİLMİŞ GİBİ ZAFER İŞARETİ YAPIYOR UYANIN ARTIK MASONLARIN KATİLİ OLMAYIN BU BİR PİSKOLOJİK SAVAŞ VE BU SAVAŞI KAYBEDEN MÜSLÜMANLIKTIR 14 1 Yanıtla
  • kaan: YA BU PKK MEZDEKE GRUBU GIBI AYNI :))) 6 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlanıyor
    16:38 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlanıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhur İttifakı'nın Türkiye Yüzyılı için talepleri yerine getirmek için sabırsızlandığını söyledi. Çelik, Karataş İlçe Başkanlığı ve MHP'nin Karataş Belediye Başkan adayı Necip Topuz'a destek istedi. Ayrıca, Çelik Yumurtalık ilçesinde de MHP'nin Belediye Başkan adayı Aydın Kütükoğlu'nu destekleyeceklerini belirtti.

  • Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak
    16:37 Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' Şarkısının İzinsiz Kullanılmasına Dava Açacak

    Murathan Mungan, 'Maskeli Balo' adlı şiirinin Yeni Türkü tarafından izinsiz kullanıldığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu açıkladı. Mungan, konuyla ilgili dava açılacağını duyurdu.

  • DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Sakarya'da ziyaretler gerçekleştirdi
    16:37 DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Sakarya'da ziyaretler gerçekleştirdi

    Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, seçim çalışmaları kapsamında Sakarya'da ziyaretler gerçekleştirdi. Uysal, yerel seçimlere sayılı günler kaldığını belirterek, Demokrat Parti'nin işleyen demokrasi ve hukuk düzeninin inşa edildiği, eşit fırsatlara sahip vatandaşların yarınından emin olduğu Türkiye hayallerinin bulunduğunu ifade etti. Uysal, Türkiye'nin kaynak ve imkanlarının farkında olduklarını vurgulayarak, bu büyük ülkeyi ve büyük milleti yeniden büyük güç haline getirecek irade, siyaset, geçmiş ve tecrübenin adresi olduklarını söyledi. Uysal, ziyaretleri sırasında esnafı da ziyaret ederek vatandaşlarla selamlaştı.

  • Karabük'te uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı
    16:37 Karabük'te uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı

    Karabük'te İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan şüpheli tutuklandı. Şüphelinin üst aramasında uyuşturucu madde bulundu ve işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi.

  • Antalya Vergi Dairesi, kira geliri beyanı için son tarihi duyurdu
    16:37 Antalya Vergi Dairesi, kira geliri beyanı için son tarihi duyurdu

    Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı, kira geliri elde edenlerin beyanname verme süresinin 1 Nisan olduğunu duyurdu. Beyana tabi gelirleri olan mükelleflerin, 2023 yılı yıllık gelir vergisi beyannamelerini 1 Nisan 2024'e kadar ikametgahlarının bağlı olduğu yer vergi dairesine vermeleri gerektiği belirtildi. Beyannamelerin hazır beyan sistemine internet üzerinden veya vergi dairesine bizzat gidilerek verilebileceği ifade edildi. Ayrıca, konutlardan elde edilen kira gelirlerinin süresinde beyan edilmemesi durumunda belirlenen 21 bin lira istisnadan yararlanılamayacağı ve gecikme faizi ile vergi ziyaı cezası ödeneceği uyarısı yapıldı.

  • Muharrem İnce Bursa'ya ziyaret gerçekleştirdi
    16:37 Muharrem İnce Bursa'ya ziyaret gerçekleştirdi

    Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Bursa'ya gelerek esnaf ziyaretinde bulundu ve basın açıklaması yaptı.

  • Kars'ta Cumhur İttifakı Seçim Çalışmaları Devam Ediyor
    16:37 Kars'ta Cumhur İttifakı Seçim Çalışmaları Devam Ediyor

    Kars'ta Cumhur İttifakı'nın seçim çalışmaları sürüyor. 65. Hükümet Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Milletvekili Adem Çalkın, Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Ötüken Senger'e destek için esnaf ziyareti yaptı. Esnaf ve vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılanan Cumhur İttifakı heyeti, projeleri anlattı ve vatandaşların oylarına talip olduklarını belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Turgutlu'da Halk Buluşması Yapacak
    16:37 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Turgutlu'da Halk Buluşması Yapacak

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde halk buluşmasının finalini gerçekleştirecek. Buluşma, Turgutlu Belediye Başkan Adayı Çetin Akın ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ferdi Zeyrek'in katılımıyla gerçekleşecek.

  • Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül
    16:36 Nevra Serezli'ye Dünya Tiyatro Günü'nde ödül

    41'incisi düzenlenen ödül töreni Dünya Tiyatro Günü'nde gerçekleştirildi. MSM öğrencilerinin oylarıyla belirlenen ödül bu yıl Tiyatrokare'nin sahneye koyduğu kapalı gişe oyunları arasında yerini alan 'Ağaçlar Ayakta Ölür' ve 'Veda' oyunlarıyla seyircilerini büyüleyen sanatçı Nevra Serezli'ye verildi. Nevra Serezli ödülü alırken gözyaşlarını tutamadı ve şöyle söyledi: 'Bu ödülü Metin (Serezli) yıllar önce almıştı, salonumuzda duruyordu. Belki bir gün ikincisini de ben alırım diye ümitleniyordum, hatta Metin ile bu konuda bol bol şakalaşıyordum. Şimdi salonda iki adet Dümbüllü büstü var ama ne yazık ki Metin yok. Böyle hasret gidereceğiz.' Nevra Serezli ayrıca bir sanatçının en büyük ödülünün sahneye çıkması olduğunu belirterek: 'Şimdi 'Ağaçlar Ayakta Ölür' oyununa yetişiyorum. Ödül töreninden sonra eve gitseydim, ödül coşkusunu bu kadar çok yaşayamayacaktım. Güzel ödül töreni seyircimin alkışlarıyla katlanacak' dedi. İSMAİL DÜMBÜLLÜ SANAT KAMUOYUNUN ÖNEMLİ ÖDÜLLERİNDEN BİRİ. Müjdat Gezen ise yıllardır verilen ödülle ilgili olarak: 'Tiyatromuzun en önemli isimlerinden İsmail Amca babamın da tanıdığıydı. Onun adına ödül vermeye karar verdiğimizde, yüzündeki gülüşü ve doğru ifadeyi yakalayabilmek için Savaş Dinçel'in yardımlarını rica etttim. Bu büst İsmail Dümbüllü fotoğrafı üzerine Savaş Dinçel'in yüz ifadesinin oturtulmasıyla oluştu ve bir komedyene layık hale geldi.' Töreni izlemeye gelen Tiyatrokare'nin kurucusu ve yönetmeni Nedim Saban ise, daha önce Tiyatrokare'ye Melek Baykal tarafından getirilen İsmail Dümbüllü Ödülünü çok önemsediğini, ayrıca bu ödülün tiyatro öğrencilerinin seçimiyle, Türkiye'ye örnek, seçkin bir tiyatro okulunda Dünya Tiyatro Gününde verilmesinden de gurur duyduğunu ekledi.

  • Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu
    16:36 Orhan Gencebay'ın sahnedeki hali eleştirilere neden oldu

    Orhan Gencebay'ın Şişli'deki iftar programında Cumhur İttifakı'na destek vermesi sosyal medyada eleştirilere neden oldu. Eşi Sevim Emre ise Gencebay'ın siyaset üstü bir kişilik olduğunu ve hangi parti vatanı için uğraşıyorsa yanlarında olduklarını belirtti.

  • Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu
    16:36 Survivor All Star Yarışmacısı Adem Kılıççı Katarsis Programında Konuştu

    Survivor All Star yarışmacısı Adem Kılıççı, Gökhan Çınar'ın konuğu olduğu Katarsis programında iddialı sözler söyledi. Kılıççı, Survivor'da yaşadığı zorlukları anlattı ve neden bu yıl yarışmaya katılmadığını açıkladı. Ayrıca, Nisa'nın şampiyonluğuna sevindiğini ve Acun Ilıcalı'ya kırgın olduğunu belirtti.


Advertisement