Koç Grubu, Engel Tanımıyor - Son Dakika
Ekonomi

Koç Grubu, Engel Tanımıyor

Koç Grubu, Engel Tanımıyor

Setur, turizm alanında verdiği hizmetlerin yanı sıra engelli dostu çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

03.11.2014 11:34  Güncelleme: 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş


Koç Holding'in "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" projesi kapsamında ve Setur önderliğinde Arçelik A.Ş., Ford Otosan, Koçtaş ve Opet şirketleri İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği işbirliğiyle ana dili işaret dili olan işitme engellilere, "Türk İşaret Dili Öğretmeni Yetiştirme Yöntemi Kursu" ile işaret dili eğitmeni olma imkanı sundu.
Koç Topluluğu şirketlerinden Arçelik A.Ş., Ford Otosan, Koçtaş ve Opet işbirliği ile yepyeni bir projeye imza attı. İED (İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği) işbirliğiyle "İşaret Dili Eğitmenlik Eğitimleri"ni hayata geçiren Setur, işitme engelliler için yeni bir sayfa açtı. "Türk İşaret Dili Öğretmeni Yetiştirme Yöntemi" kursu 5 Eylül – 19 Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

"Türk İşaret Dili Öğretmeni Yetiştirme Yöntemi" Kursu İle İşitme Engelliler Eğitimci Olmayı Öğrendi
Setur, Arçelik A.Ş., Ford Otosan, Koçtaş ve Opet'in desteğiyle hayata geçirilen "Türk İşaret Dili Öğretmeni Yetiştirme Yöntemi" kursu, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) Cengiz Topel Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Toplam 106 saat süren kursa sadece ana dili işaret dili olan işitme engelliler katılarak eğitimci olmayı öğrendi. Katılımcılara ücretsiz olan kursu başarı ile tamamlayan öğrencilere BÜYEM uzmanlık sertifikası verildi. Kursa 3 işitme engelli öğretmenin yanı sıra Boğaziçi Üniversitesi hocaları da eğitimci olarak katıldılar.

Selen SÖZER; "Setur olarak; bizler de bu doğrultuda İED işbirliği ile işaret dili eğitmeni yetiştirme yöntemi kurslarına destek olmayı hedefliyoruz…"

Setur adına konuşan Pazarlama ve Kurumsal İletişim Müdürü Selen SÖZER,"2008 yılına kadar Türkiye'de akademik olarak bu dersleri verebilecek sadece 1 kişi mevcutken, Boğaziçi Üniversitesi'nin 2008 yılında düzenlemiş olduğu kurs ile 10 eğitmen yetiştirilmiştir. Şu an Türkiye'de bu eğitimi verebilecek sadece 7 kişi bulunuyor." diyerek üniversitelerde işaret dili kurslarının seçmeli ders olarak kabul edilmesi olumlu bir gelişmeyken, eğitim verebilecek kişi sayısının bu kadar az olmasının oldukça üzücü bir durum olduğunu belirtti.
İED işbirliği ile işaret dili eğitmeni yetiştirme yöntemi kurslarına destek olarak işaret dilinin yaygınlaşmasını ve eğitmen ünvanını kazanacak işitme engellilere istihdam olanağı sağlamayı amaçladıklarını dile getiren SÖZER, "Bu doğrultuda kendi bünyemizde yer alan işitme engelli çalışanlarımızdan da gönüllü olanları bu kurslara dahil ediyoruz ve bu proje bünyesinde işitme engelli çalışanlara sahip Koç Topluluğu şirketlerinden Arçelik A.Ş., Ford Otosan, Koçtaş ve Opet ile ortak bir proje gerçekleştirip grup içerisinde kendi eğitmenlerimizi yetiştirmeyi hedefliyoruz."dedi.
İşitme engelli çalışanlarından eğitmenlik eğitimi almayı isteyenlerin açılan kursun sınavına tabi tutulduklarını ve sınavda başarılı olanların kursa katılmaya hak kazandıklarını belirten SÖZER, katılımcıların dernek tarafından olası düzenlenecek eğitim programlarında eğitmen olarak yer almalarının da beklendiğini söyledi. SÖZER son olarak "Projemizin ikinci bölümünde Koç Topluluğu bünyesinde yetiştirdiğimiz eğitmenlerimiz ile çalışanlarımıza işaret dili eğitimi vermeyi arzu ediyoruz." temennisinde bulundu.

Setur Görme Engelliler İçin de Engelleri Ortadan Kaldırdı!

Setur, Türkiye'de yaşayan 200.000'den fazla görme engellinin erişebileceği ve rahatlıkla kullanabileceği engelli dostu web sitesi olan engelsiz.setur.com.tr'yi açarak sektörde bir ilki gerçekleştirdi. Setur'un hayata geçirdiği mobil uyumlu http://engelsiz.setur.com.tr, görme engelliler için içerik ve kullanım kolaylığı sunuyor. Kullanıcılar, sitede yer alan içerikleri ekran okuyucu (Screen Reader) yardımı ile dinleyebiliyor ve tek bir tuşa (Tab tuşuna) basarak içerikler arasında geçiş sağlayabiliyorlar. Tab ve enter tuşları kullanılarak geçiş yapılmasını sağlayan http://setur.com.tr de yakın zamanda görme engelli misafirlerinin kullanımına uygun hale getirilecek.

Web sitesinin yapılış aşamasında Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuarı ile Alternatif Yaşam Derneği gibi eğitim ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışıldı. Geliştirilme sürecinde görme engellilerin de bizzat rol aldığı ve toplamda 600'e yakın tesise ait binlerce görselin betimlendiği site, görme engellilerin ilk kez tesisleri hayal edebilmelerine imkan sağlıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Koç Grubu, Engel Tanımıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement