Koç Holding Yılın İlk Yarısında 32,2 Milyar TL Konsolide Ciro,1,4 Milyar TL Net Dönem Kârı - Son Dakika
Ekonomi

Koç Holding Yılın İlk Yarısında 32,2 Milyar TL Konsolide Ciro,1,4 Milyar TL Net Dönem Kârı

Koç Holding, 2014 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 32,2 milyar TL gelir elde ederken, 1,6 milyar TL vergi öncesi kâr ve 1,4 milyar TL ana ortaklığa ait net dönem kârı gerçekleştirdiğini açıkladı.

15.08.2014 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Koç Holding, 2014 yılının ilk yarısında konsolide bazda toplam 32,2 milyar TL gelir elde ederken, 1,6 milyar TL vergi öncesi kâr ve 1,4 milyar TL ana ortaklığa ait net dönem kârı gerçekleştirdiğini açıkladı. Koç Holding'in 2014 ilk yarı finansal sonuçlarını değerlendiren Koç Holding CEO'su Turgay Durak, "Koç Topluluğu olarak, kurulduğumuz günden bu yana yatırımlarımızı uzun vadeli bakış açısı ile gerçekleştirirken, ülkemiz için sürdürülebilir değer yaratmayı hedeflemekteyiz. 2014 yılının ilk yarısında yaşanan dalgalı ekonomik ortama ve jeopolitik risklere karşın, tarihimizin en büyük yatırımlarını sürdürmeye kararlılık ve azimle devam ettik. Yakın coğrafyamız ve dünya için huzur ve barış ortamının sağlanmasını yürekten diliyoruz. Bu vesileyle ülkemizin geleceğine yatırım yaparken katma değer yaratmaya devam edeceğimizi bir kez daha ifade etmek isterim" dedi.

-SEKTÖRLERDE DURUM-

Turgay Durak, değelendirmesinde Türkiye ekonomisinde yerel seçimler sonrasında, yurtdışında artan risk iştahının da katkısıyla, ilk çeyreğe göre daha olumlu bir faaliyet ortamının görüldüğünü belirtti. Turgay Durak, özellikle nisan ve mayıs aylarında tüketici ve yatırımcı güvenindeki artış ile faizlerdeki düşüşe dikkat çekerken şöyle devam etti: "Avrupa'da toparlanma yavaş da olsa devam ediyor. Bu durum Türkiye'nin ihracatına da olumlu etki yapmayı sürdürüyor. 2014 ilk yarısı itibariyle bankacılık sektöründe büyüme trendi devam etti. Otomotivde ise otomobil fiyatlarındaki artış, ÖTV zammı, taşıt kredilerine getirilen sınırlamalar ve seçim öncesinde düşük seyreden tüketici güveni gibi faktörler sonucunda yılın ilk yarısında beklendiği şekilde daralma gördük. Ancak ihracatın aratarak sürüyor olması tüm sektöre can simidi oldu. Beyaz eşya pazarı ise ikinci çeyrekte toparlanarak geçen yıla paralel seyretti ve böylece ilk yarıdaki daralma azaldı. Benzer şekilde beyaz eşya pazarında da ihracattaki artış Avrupa'daki olumlu seyrin etkisiyle devam etti. Kurlardaki artışa bağlı yükselen petrol ürünü fiyatları ise 2014 yılının ilk yarısında talepteki büyümeyi sınırlandırdı."

-"TARİHİMİZİN EN BÜYÜK ORGANİK YATIRIMLARINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"-

Koç Topluluğu'nun tarihinin en büyük organik yatırım döneminden geçtiğini vurgulayan Turgay Durak, 2014 yılının ilk yarısında önemli yatırımların açılışlarını gerçekleştirdiklerini, yılın geri kalan döneminde ise planlanan yatırımların tamamlanacağını söyledi.Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Koç Topluluğu olarak 2012-2013 yıllarında toplam 11,1 milyar TL kombine yatırım gerçekleştirdiklerini hatırlatırken, Ar-Ge'ye verdikleri öneme dikkat çekti ve aynı dönemde gerçekleştirdikleri Ar-Ge yatırımlarının 1,25 milyar TL seviyelerinde olduğunu vurguladı. 2014 yılının ilk yarısında Ford Otosan Yeniköy Fabrikası'nın ve TürkTraktör Sakarya Erenler Fabrikası'nın açılışlarını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Turgay Durak, "2014 yılının ilk yarısında gerçekleşen kombine yatırımlarımız bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 8 artış kaydederek 2,8 milyar TL'ye yükseldi. Her yatırımımız ülkemize sağladığı katkının yanı sıra, sahip olduğu başarı hikâyesi ile bizleri gururlandırıyor. Yılın geri kalan döneminde de yatırımlarımıza aynı kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.

-"YENİ YATIRIMLA TÜPRAŞ RAFİNELERİ TAM KAPASİTE ÇALIŞACAK"-

Turgay Durak, devam eden yatırımlara ilişkin şunları söyledi: "Ne mutlu ki, ülkemiz ekonomisine sağlayacağı önemli katma değerin yanı sıra devreye alınması ile cari açığa da yıllık yaklaşık 1 Milyar Dolar pozitif katkı sağlaması öngörülen, ayrıca Tüpraş İzmit Rafinerisi'ni dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirecek olan 2,7 milyar dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi'nde son dönemece girildi. 2014 yılının ilk yarısı itibariyle yatırım tutarı 2,4 milyar Dolar seviyelerine ulaşan projenin yüzde yüzde 96,61'i tamamlandı. Kasım 2014 tarihinde tamamlanarak 3,5 milyon tonu beyaz ürün olmak üzere yılda 4,2 milyon ton ürün üretecek olan proje sayesinde, Tüpraş rafinerileri tam kapasite çalışabilecek ve Türkiye'nin büyük oranda ithalatla karşıladığı dizel ihtiyacının önemli kısmı (2,9 milyon ton) da yerli üretimle karşılanabilecek. Yine geçtiğimiz aylarda açılışını gerçekleştirdiğimiz Tüpraş Ar-Ge Merkezi de enerji ve akaryakıt sektörlerine ait ilk ve tek Ar-Ge merkezi olarak çalışmalarına başladı.

-TOFAŞ'IN BURSA FABRİKASINDAÜRETİLEN ABD'YE İHRAÇ EDİLECEK-

Turgay Duak otomotiv sektöründeki gelişmelerle ilgili olarak da şu bilgileri verdi: "Ar-Ge yatırımları ile dikkat çeken Ford Otosan, İnönü Motor Test Merkezi'ni geçtiğimiz ay hizmete açtı. Türkiye'de bir ilk olarak 13 litre üzeri motor testleri de yapabilen tesis, global Ford Motor Company'e de hizmet verecek. Ford Otosan'ın yeni Ar-Ge merkezi inşaası ise planlanan şekilde sürüyor. Tofaş'ın Bursa fabrikasından çıkacak Doblo'ların 2014 sonundan itibaren ABD'ye ihraç edilmesini heyecanla bekliyoruz. Doblo ABD projesi kapsamında 2014 - 2021 yıllarında yaklaşık 175 bin aracın ihracatı öngörülüyor. Öte yandan portföy yapımızı yenileme ve çeşitlendirme çalışmalarımız kapsamında Tat Gıda'da yılın ilk yarısında önemli değişiklikler oldu. Maret şirket bünyesinden ayrılırken; Tat Gıda, Harranova Besi ve Tarım ve Tarım Ürünleri'nde sahip olduğu hisselerin satışını gerçekleştirdi. Geçtiğimiz günlerde ise önemli bir satın alma gerçekleştirerek Türkiye'nin önde gelen süt ve peynir markalarından Moova Tat Ailesi'ne katıldı".

-"İHRACATIN YILDIZLARI KOÇ TOPLULUĞU'NDAN"-

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği İhracat Şampiyonları töreninde 2013 yılında en fazla ihracat yapan ilk 10'un 4'ünün Koç Topluluğu Şirketleri'nden oluştuğunu hatırlatan Turgay Durak, "Türkiye'nin ihracat şampiyonu Tüpraş, 2'nci Ford Otosan, 5'inci Tofaş, 6'ncı ise Arçelik oldu" diye konuştu. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 10'unu Koç Topluluğu'nun sağladığını vurgulayan Turgay Durak şöyle konuştu: "Ülkemizin ihracat liderleri listesinde dört şirketimizin ilk 10'da yer alması ve her yıl başarılarını korumaları bizleri gururlandırıyor. Koç Topluluğu Şirketleri, ihracat odaklı yeni projeler geliştirerek, yeni pazarlar yaratarak ve yeni yatırımlar yaparak, uluslararası faaliyetlerini sürekli daha da geliştiriyorlar. Katma değer yaratan, ihracata yönelik her türlü faaliyetin ülkemizin cari açık sorununa önemli bir cevap olduğuna inanıyoruz. Biz de Topluluk olarak yatırımlarımızı cari açığı azaltacak yönde ele almaya çalışıyoruz."

-"SPORDA İŞBİRLİKLERİ İLE FARK YARATIYORUZ"-

Yılın ilk yarısındaki bir diğer önemli gelişmenin ise spor alanındaki işbirlikleri olduğunu vurgulayan Turgay Durak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Koç Holding olarak Türkiye'nin olimpiyat yolculuğu sürecindeki çalışmalarına destek vermek amacıyla Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) 3 yıl süresince ana sponsorluğunu üstlendik. TMOK ile el ele vererek Türkiye'deki Olimpik ruhun gelişmesine ve uluslararası arenada gerçekleştirilecek çalışmalara katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Diğer yandan, Arçelik A.Ş.'nin uluslararası markası Beko da geçtiğimiz günlerde FC Barcelona ile büyük bir sponsorluk anlaşmasına imza attı. Beko logosu 4 yıl boyunca FC Barcelona'nın yeni formasının sol kolunda ve antrenman kitlerinin üzerinde yer alacak."

-VEHBİ KOÇ VAKFI 45 YILI GERİDE BIRAKTI-

Koç Topluluğu'nun sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalarını da başarıyla sürdürmeye devam ettiğine dikkat çeken Turgay Durak bu konuda şöyle dedi: "Bu alandaki gururumuz, Türkiye'nin ilk özel vakfı olan Vehbi Koç Vakfı 45 yılı geride bıraktı. Hayırseverliği kurumsallaştırarak, vakıfçılık anlayışına yeni bir soluk getiren merhum Vehbi Koç'un 21 yıl süren çalışmaları nihayetinde kurduğu çok önemli eseri Vehbi Koç Vakfı'nın, daha uzun yıllar toplumumuza faydalı projeleri hayata geçirmeye devam edeceğine gönülden inanıyorum. Eğitim, sağlık ve kültür alanında birbirinden başarılı projelere imza atan Vehbi Koç Vakfı, ülkemizin kalkınmasına destek olurken, en iyi örnekleri yaratabilmek ve toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretebilmek amacıyla önemli çalışmalar yürütüyor."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Koç Holding Yılın İlk Yarısında 32,2 Milyar TL Konsolide Ciro,1,4 Milyar TL Net Dönem Kârı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz
    20:45 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Turizmi çeşitlendiriyoruz

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'da bir otelde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, turizmi çeşitlendirmek için kültür, tarih, sağlık, doğa, inanç, gastronomi, spor gibi alanlarla çalıştıklarını belirtti. Ersoy, ayrıca yerel yönetimlerin Antalya'nın turizm potansiyelini artırmak için daha başarılı çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.

  • THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı
    20:29 THY, 10 yıl aradan sonra Trablus'a uçuşlarına başladı

    Türk Hava Yolları (THY), 10 yıl aradan sonra Libya'nın başkenti Trablus'a ilk uçuşunu gerçekleştirdi. THY'nin uçağı başkent Trablus'taki Mitiga Uluslararası Havalimanı'na indikten sonra Havalimanında düzenlen törene, Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, Türkiye Sivil Havacılık Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, Libya Sivil Havacılık Genel Müdürü Abdurrahman bin Yusuf ve THY Genel Müdürü Bilal Ekşi katıldı. Törende konuşan Libya Ulaştırma Bakanı Muhammed eş-Şuhubi, Türk hükümetine THY seferlerinin yeniden başlaması konusunda sarf ettiği çabalardan dolayı takdirlerini sunduğunu söyledi. THY'nin uçuşlara başlaması diğer uluslararası şirketleri teşvik edici bir adım olarak değerlendirildi.


Advertisement