Kocaeli Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar: Önce Arabulucuya Gidin - Son Dakika
Güncel

Kocaeli Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar: Önce Arabulucuya Gidin

Kocaeli Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar: Önce Arabulucuya Gidin

Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar: Önce arabulucuya gidin Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Kocaeli Barosu'nda arabuluculuk sistemini anlattı.

19.03.2015 19:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar: Önce arabulucuya gidin

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Kocaeli Barosu'nda arabuluculuk sistemini anlattı. Öztatar, arabuluculuk işlerinin uzlaşmaya tabi suç davaları, alacak, kiracı, marka patent, tüketici hukuku gibi davaları kapsadığını, sorun yaşayanların mahkemeden önce arabuluculara gitmeleri gerektiğini söyledi.

Kocaeli Barosu'nda yapılan arabulucuk toplantısına Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Kocaeli Baro Başkanı avukat Sertif Gökçe ile avukatlar katıldı. Arabulucuk sisteminin Türkiye'de yaklaşık bir yıldan itibaren uygulandığını söyleyen Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar konuşmasına söyle devam etti:

"Türkiye'de 1 yıldan beri uygulanıyor. Uzlaşmaya tabi suç davaları, alacak, kiracı, marka patent, tüketici hukuku gibi davaları kapsıyor. Biraz geç kalarak bu sistemi aldık. Şu ana kadar 20 arabulucu arkadaşımız görev yapıyor. Bu sayıyı arttırmak için çalışıyoruz. Bir an önce bu sistemin Kocaeli'de de uygulanmasını istiyoruz çünkü, Kocaeli ticari ve iş davalarının çok fazla olduğu bir şehir. Arabulucu arkadaşlarımızdan da isteğimiz en kısa zamanda Kocaeli Arabulucular Derneği'ni kurmalarıdır. Ayrıca Kocaeli'de şu ana kadar sicile kayıt olan 19 arabulucu var."

Arabulucuk yöntemini Türkiye'de daha yaygın bir şekilde kullanmak istediklerini söyleyen Öztatar, "60 ilde bin 800 arabulucumuz var. Bu sistemi Türkiye'de de daha yaygın olarak uygulamak istiyoruz. Davaya göre daha hızlı bir sistem, arabuluculukta bazen bir iki günde bazen bir hafta dava çözülebiliyor. Arabulucuk bir yargılama sistemi de değildir. Ayrıca, arabulucu arkadaşa ödenen miktar haricinde herhangi bir ücret de alınmıyor. Bu sistem bitse bile gizlilik ilkesi de her zaman devam eder. Tarafların kendi kararlarını kendi verdikleri bir sistemdir. Şu ana kadar bu sistem ile yüzde 98'lik bir başarı sağlandı."

Kocaeli'nde arabulucuk kursu açacaklarını söyleyen Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe, "Kocaeli Barosu olarak arabulucuk kursu açacağız ve bir yıl içinde de en az 100 arabulucu eğitmeyi amaçlıyoruz. Çağdaş hukuk sistemlerinde kullanan bir sistem. Bu anlamda Kocaeli Barosu olarak bunun yaygınlaştırılması için elimizden geleni yapacağız. 1 yıl içinde Kocaeli'de 100'e yakın arabulucunun bulunmasını sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaeli Arabuluculuk Daire Başkanı Öztatar: Önce Arabulucuya Gidin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement