Kocaeli Dilovası'nda Atık Madde Bilmecesi - Son Dakika
Güncel

Kocaeli Dilovası'nda Atık Madde Bilmecesi

Kocaeli Dilovası\'nda Atık Madde Bilmecesi

Dilovası İlçesi'nde OSB'lere giden yol kenarına gömülmüş olarak bulanan ve iş makinalarıyla kazılarak çıkarılan 4 kamyon atık maddenin ne olduğu, tahlil sonucu gelmediğinden hala açıklanmadı.

08.05.2015 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dilovası İlçesi'nde OSB'lere giden yol kenarına gömülmüş olarak bulanan ve iş makinalarıyla kazılarak çıkarılan 4 kamyon atık maddenin ne olduğu, tahlil sonucu gelmediğinden hala açıklanmadı. Bu arada Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği başkan ve yöneticileri de buradan örnek alıp ayrıca bir tahlil için Ankara'ya Çevre Mühendisleri Odası'na gönderdi.

Dilovası'nın kuzeyinde kurulu Organize Sanayi Bölgelerine de giden yolun Çerkeşli bölgesinde, aşırı yağışlar sonucu, yolun birkaç metre kenarındaki toprak yığınının kayması sonucu ortaya çıkan çuvallar içindeki siyah madde herkesi tedirgin etti. Deriye temas ettiğinde aşırı bir sıcaklık veren bu madde ile ilgili olarak Dilovası Kaymakamlığı'nca yapılan ilk resmi açıklamada radyasyon içermediği bildirildi. Ancak Tübitak'a numune gönderilen maddenin analizi henüz tamamlanmadığından ne olduğu ve hangi alanda faaliyet gösteren sanayi kuruluşunun atığı olabileceği konusunda açıklanmadı.

Bu arada, daha önce de Dilovası'nda hava ve çevre kirliliğine karşı birçok etkinlikler gerçekleştiren Dilovası Ekolojik Çevre Sağlık Derneği'nin başkanı İsmail Sami, bazı dernek yöneticileri ile birlikte bölgedeki çalışmaları incelerken, dernek olarak da buradan numune aldı. İsmail Sami, Dilovası'nda 2011 yılında ilçenin üzerine beyaz yapışkan bir toz yağdığını, bununla ilgili olarak defalarca Valiliğe bakanlıklara yazılar yazdıklarını ve ne olduğunun açıklanmadığını, ilçenin üzedrine zaman zaman beyaz tozun yanı sıra Kömürcüler Osb'den de kömür tozu yağdığını söyledi. İsmail Sami şöyle devam etti:

"Dilovası sakrinlerine aydınlatıcı bilgi verilmiyor. Önce şu beyaz ve yapışkan tozun ne olduğunu nereden geldiğini açıklasınlar. Dilovası faili meçhul kimsyasallarla dolu bölge oldu. Buradan biz de dernek olarak numune aldık. Ankara Çevre Mühendisleri Odası'na tahlil için numuneyi gönderdik. Ordan gelecek olan açıklamayı bekliyoruz. Daha sonra kamuoyuna ve basına biz de açıklama yapacağız. Burda 4 kamyon atık çıktı. Yetkililer tarafından çıkartılan atıkların nereye götürüldüğü belli değil. Dilovası artık faili meçhul kimyasallarla dolu bölge oldu."

'YAŞANMAYACAK HALE GETİRDİLER'

Dernek yönetim kurulu üyelerinden Özkan Gülezer ise "Dilovasında çevre ile ilgili ciddi sorunlarla karşı karşıyayız." diyerek şöyle devam etti:

"Bu 4 kamyon atığın, buradan geçilirken yol kenarına atılmış gibi açıklamalar yapılıyor. Sanki arabadan bir meyve poşeti, pet şişe atar gibi bir algı var. Bu doğru değil. Buraya getirip gömülmüş. Çevreyi koruyanların burada ciddi bir ihmali söz konusu. Dilovasında bu hep yaşanıyor. Bizim amıacımız ilçeyi kötülemek değil. Ama bir gerçek de var. Bu bizim geleceğimiz. Şu anda havada bile keskin koku var. Çöp alanından geliyor bu koku. Yan tarafta kömürcüler var. En güzel yeşil alanımız olan buraları da, bu şekilde mahvederek yaşanmayacak bir hale getirdiler. Buranın kanser oranı da yüksek. Bir süre önce Kocaeli Üniverszitesi'nden Halk Sağlığı Bölüm Başkanı Profösör. Onur Hamzaoğlu'nun da araştırması oldu. Ama bunlar bilinmesine rağmen önlemler alınamadı. Burası daha kazılırsa buna benzer atıklar çıkacaktır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaeli Dilovası'nda Atık Madde Bilmecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement