Kocaeli - Hasta Kızı Esin İçin Mücadele Edip Yasa Değiştirten Babadan AİHM'e Mobbing Davası... - Son Dakika
Güncel

Kocaeli - Hasta Kızı Esin İçin Mücadele Edip Yasa Değiştirten Babadan AİHM'e Mobbing Davası...

Kocaeli - Hasta Kızı Esin İçin Mücadele Edip Yasa Değiştirten Babadan AİHM\'e Mobbing Davası...

Hasta kızı Esin için mücadele edip yasa değiştirten babadan AİHM'e mobbing davası başvurusu İZMİT'te 2004 yılında rahatsızlanan ve lösemiye dönüşmek üzere olan hematolojik rahatsızlık saptanan, o tarihte 7 yaşında olan kızı Esin Köse'nin tedavisi ve yurt dışında ilik nakli yapılabilmesi için verdiği büyük mücadele ardından ilgili yasay değiştirterek kazanmalarına rağmen kendisi işinden olan Ahmet Köse, kendisine mobbing uygulandığını öne sürdü.

21.02.2015 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hasta kızı Esin için mücadele edip yasa değiştirten babadan AİHM'e mobbing davası başvurusu

İZMİT'te 2004 yılında rahatsızlanan ve lösemiye dönüşmek üzere olan hematolojik rahatsızlık saptanan, o tarihte 7 yaşında olan kızı Esin Köse'nin tedavisi ve yurt dışında ilik nakli yapılabilmesi için verdiği büyük mücadele ardından ilgili yasay değiştirterek kazanmalarına rağmen kendisi işinden olan Ahmet Köse, kendisine mobbing uygulandığını öne sürdü. Köse, açtığı davalardan sonuç alamayınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

İzmit'te Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin yan kuruluşu olan İzaydaş'ta mühendis Ahmet Köse, 2004 yılında 7 yaşında olan kızı Esin'de saptanan hemotolojik hastalığın tedavisi ve ilik nakli yapılabilmesi için, o tarihteki 'Sosyal Sigortalar Kurumu' (SSK) mevzuat uygun olmadığından yurt dışına gönderemedi. Memur eş ve çocuklarına bu olanak tanınmasına rağmen, ilik verecek donör bulunduğu halde kızını SSK mevzuatı uygun olmadığından nakil için gönderemeyen Ahmet Köse bir dizi dava açtı. Bu davalar sonunda 'Esin Yasası' olarak da anlandırılan mevzuat değişikliğine gidilerek Esin ve onun durumunda olanlar yurt dışında tedavi olanağı sağlandı. Esin bu sayede gittiği Almanya'da, bir dizi kontrollerden sonra 23 Nisan 2005 tarihinde Frankfurt Goethe Üniversitesi'nde gönüllü bir Alman öğretmenden alınan kemik iliğinin nakledilmesi ile sağlığına kavuştu.

O dönemde kızının tedavisi için mücadele veren baba Ahmet Köse, evleri İzmit'te olmasına rağmen çalıştığı İzaydaş firması tarafından Gebze İlçesi'nde görevlendirildi, ve görev yeri sık değiştirildi. Ahmet Köse, şunları anlattı: " Türkiye'de kamuoyunun yakından izlediği, 2004 yılında kızım Esin'de, tedavisi daha kolay olan hemotolojik rahatsızlık saptanmıştı. Bunun lösemiye dönüşmemesi için acil kemik iliği nakli gerekiyordu. O günkü SSK üst yönetimi bunun mümkün olmadığını söylemişti. O zaman Kocaeli İş Mahkemesi'ne açtığımız davayı da kazandık. Yargıtay bu kararı iki kez reddetti. Onun üzerine büyük bir imza kampanyası başlatılmıştı. Daha sonra tek madde TBMM'den geçirilerek yasayla düzeltme yapıldı. Almanya'ya gittik, 2005 Nisan ayında Esin'e kemik iliği nakli yapıldı."

"EVİME NOTER KANALIYLA GÖNDERİLDİ"

Ahmet Köse, kızı Esin'in rahatsızlığı döneminde İzaydaş'da görevli olduğunu hatırlatırken konuşmasına söyle devam etti: "Yurt dışı ve içinde süren, daha sonra ağır operasyonlar geçirmesine neden olan bu rahatsızlık sırasında yasal haklarımı kullandım. Refakatçi izni, rapor aldım ve daha önce kullanmadığım yıllık izinlerimi kullandım. İzaydaş yönetimi bunların performansımı düşürdüğünü iddia etti. 2008 Mart ayında tıbbi raporlu olduğum bir dönemde üstelik İzaydaş'a çağrılarak iş akdimin fesh edildiği bana tebliğ edilmesi istendi. Almadığım tebligat evime noter kanalıyla gönderildi. İşe iade davası açtım ve kazandım. Özel şirket statüsündeki İzaydaş bunu uygulamadı. Buna dayanamayarak başvurumu yapıp emekli oldum. "

"AİHM'E BAŞVURDUM"

İşyerinden performansının düştüğü gerekçesiyle iş akdinin fesh edilmesine karar verdiklerini öne süren Köse, kızının tedavisi sürecinde evini de satmak zorunda kaldığını belirtirken, şöyle devam etti: "Bana bu aşamada destek olunması gerekirken işime son verildi, mobbing uygulandı. Kocaeli'nde mobbing davasını açtım. 2004 yılından başlayarak SSK yönetime karşı açtığım 8, İzaydaş'a karşı 3 davayı kazanmıştım. İlk kez mobbing davasını biz burda kaybettik. Yargıtay da mahkeme kararını onadı. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundum. Yapılan ilk incelemede Anayasa Mahkemesi roportörleri tarafından kapsam dışı bulunduğuna dair bir karar geldi. Onun üzerine de AİHM başvurduk. Bugün itibariyle başvuru dosyalarımız teslim edildi."

Bugün 18 yaşında olan Esin Köse ise, tedaviye geç başlandığından ve kullandığı bazı ilaçların etkilemesi nedeniyle görülen yan etkilerden dolayı sık sık sağlık kontrolüne gidiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaeli - Hasta Kızı Esin İçin Mücadele Edip Yasa Değiştirten Babadan AİHM'e Mobbing Davası... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement