Kocaeli Karadeniz Sahillerinde Rip Akıntısı Uyarısı - Son Dakika
Güncel

Kocaeli Karadeniz Sahillerinde Rip Akıntısı Uyarısı

Kocaeli Karadeniz Sahillerinde Rip Akıntısı Uyarısı

Karadeniz sahillerinde sıkça yaşanan boğulma olaylarının en büyük nedeni olarak bilinen rip akıntısına karşı vatandaşlar şimdiden uyarılmaya başlandı.

18.06.2014 13:11  Güncelleme: 17:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özellikle Karadeniz sahillerinde deniz mevsiminde sıkça yaşanan boğulma olaylarının en büyük nedeni olarak bilinen rip akıntısına karşı vatandaşlar şimdiden uyarılmaya başlandı.

Halk arasında 'çeken akıntı' olarak da bilinen rip akıntısına yakalanmamak için yoğun dalga olan havalarda denize girilmemesi, rip akıntısı hissedildiği anda ise sahile doğru değil sahile paralel yüzülmesi gerektiği hatırlatıldı.

Okulların da tatil olmasıyla, Kocaeli'nin Karadeniz'e sahili olan Kandıra İlçesi sınırları içindeki Cebeci, Sarısu, Kefken, Kerpe, Kovanağzı sahillerindeki plajlar özellikle hafta sonları dolmaya başladı. Ancak bu mevsimde oldukça çalkantılı olan Karadeniz'de boğulma olaylarının en büyük nedenlerinden biri olan, çok iyi yüzme bilenleri bile dibe çektiği için 'çeken akıntı olarak' da adnaldırılan rip akıntısına karşı vatandaşlar şimdiden uyarılmaya başlandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlıgı bünyesinde oluşturulan, aralarında sivil toplum kuruluşlarının görüllülerinin de bulunduğu su Kazalarını Engelleme Merkezi ekipleri, Kandıra sahillerinde cankurtaranlık hizmeti vermeye başladı. hafta sonları tüm plajlardaki kurtarma ekibi sayısı 300'ü geçiyor.

Plaj bölgelerinde sahildeki kulelerden denizi sürekli gözleyen ve denizde tehlike gördüklerinde telsizle zodyak botlardaki görevlilerle haberleşip anında müdrahale eden ekipler, bu yıl yeni bir uygulama da başlattı. Ydğun dalga olan günlerde boğulma olaylarının önüne geçmek için uyarıya rağmen denize giren vatandaşlara kabahatler kanuna göre ceza uygulanacak.

RİP AKINTISI NEDİR?

Su Kazalarını Engelleme Merkezi yetkilileri, Kandıra sahillerinde son bir haftalık süre içinde 22 kişinin hayatının kurtarıldığını, bunların da rip akıntısına kapıldıklarını belirtti.

Kıyıya ulaşan dalgaların tekrar denize dönmesi sırasında oluşan ve Karadeniz sahillerinde daha sık görülen bu akıntı, geri dönerken beraberinde kumları da çekiyor. Bu akıntı ancak yukarıdan bakıldığında görülebiliyor.

Denizin rengi akıntı olan bölgede normalden çok daha fazla koyulaşıyor, geri çekilme de kıyıya dik bir şekilde gerçekleşiyor. Burada deniz yüzeyi kırışıyor, kum da çekildiğinden normalde oldukça sığ olan bölge bir anda derinleşiyor. Yüzerken böyle bir durumda karşılaşılması ve rip akıntısı hissedilmesi halinde, sahile doğru değil akıntıdan kurtulmak için paniğe kapılmadan sahile paralel yüzülmesi gerekiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kocaeli Karadeniz Sahillerinde Rip Akıntısı Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement