Kaza Meydana Gelen Körfez Köprüsü'nde Diğer Geçici Yol da İndirilecek - Son Dakika
Ekonomi

Kaza Meydana Gelen Körfez Köprüsü'nde Diğer Geçici Yol da İndirilecek

Kaza Meydana Gelen Körfez Köprüsü\'nde Diğer Geçici Yol da İndirilecek

Körfez Köprüsü'nde meydana gelen kaza sonrası planlar değişti. Diğer geçici yol da indirilecek, birçok malzeme yurt dışında yapılacak, açılışı da 5-6 ay gecikecek.

25.03.2015 12:59  Güncelleme: 18:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nde cumartesi günü, geçici yol montajı yapılan 'catwalk- kediyolu' halatlarından birinin kopmasından kendisini sorumlu tutarak intihar eden Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin bağlantı yerindeki çatlağı birkaç gün önceden gördüğü, müdahalede bulunamadığı için de canına kıydığı anlaşıldı.

PROJEDE DEĞİŞİKLİK

Kediyolunun bağlantı yerinden kopmadan önce fotoğrafları da ortaya çıkarken, uzmanların yaptığı son değerlendirmelerin ardından diğer hattın da tehlike yaratması nedeniyle kontrollü bir şekilde indirilmesine, kopan bağlantı yerleri dahil birçok metal parçanın yurt dışında imal edilmesi kararlaştırıldı.

ÇATLAK ÖLÜME GÖTÜRDÜ

Tamamlandığında İstanbul- İzmir karayolu yolculuğunu 3.5 saate indireceği belirtilen 377 kilometrelik otoyol projesinin en önemli geçiş noktası İzmit Körfez Köprüsü'nde şubat ayından itibaren iki yaka arasında kılavuz kablolar çekildikten sonra 'catwalk' yani kediyolu olarak adlandırılan geçici yürüyüş yolu montajına başlanmıştı. Köprü'den önümüzdeki haziran ayında da yürüyerek geçmek için hazırlık yapılıyordu.

NE OLMUŞTU?

Geçen cumartesi günü köprüde iki yakayı birleştiren, mühendis ve işçilerin geçici yol montajının yapıldığı doğu taraftaki her biri 8'er ton ağırlığında 14 kablodan oluşan kediyolu Yalova Hersek Burnu tarafındaki ayağın üst bağlantı yerinden kopmuştu.

Cumartesi günü meydana gelen kazanın ardından, projenin bu aşamasının sorumlusu olan Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin pazartesi günü Altınova İlçesi mezarlık girişinde cesedi bulunmuştu.

Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin, kediyolu montajı yapıldığı için ağırlığı daha da artan doğu yönündeki hattın bağlı bulunduğu Hersek Burnu'ndaki bağlantı yerindeki çatlağı birkaç gün önceden gördüğü, ancak fotoğrafları çekilen bu çatlağı Kishi Ryoichi'nin ilgili birimlere bildirip bildirmediği henüz öğrenilemedi. Japon Mühendis Kishi Ryoichi'nin, çatlağı gördükten sonra, yaklaşık 150 metre yükseklikte sayıları 30 ile 50 arasında değişen personelin hayatını riske atmamak için, havanın fırtınalı olacağını gerekçe göstererek cumartesi günü tüm çalışanlara izin verdiği de ortaya çıktı.

PARÇALAR YURT DIŞINDA YENİDEN YAPILACAK

Bu arada Körfez Köprüsü'nde meydana gelen bu kopmanın ardından incelemeler devam ederken, kopan hattın diğer hatta da baskı yapması, ayrıca kopan bağlantı yerindeki malzemenin de aynı yerde imal edilmiş olması nedeniyle buradaki birçok metal parçaların iptal edilip yenilerinin yapılacağı öğrenildi.

DİĞER HAT İNDİRİLECEK

Öncelikle, altından her gün Donanma Komutanlığı'na bağlı savaş gemilerinin yanı sıra başta Tüpraş olmak üzere buradaki petrol işleme ve depolama tesislerine petrol LPG ve kimyasallar getiren tanker ve kuru yük gemilerinin geçtiği köprüde batı yönündeki hat, önümüzdeki günlerde kontrollü bir şekilde indirilecek. Bu tarih daha önceden duyurulup çalışmalar sırasında İzmit Körfezi'ne gemi giriş çıkışı geçici süreyle durdurulacak. Şu anda halen kopma riski taşımasına rağmen, Köprü'nün ayakları altından su altındaki kediyolu ve kabloların zarar veremeyeceği bir hat üzerinden geri geçişlerine izin veriliyor. Tehlike yaratan hattın indirilmesi işlemi ise hazırlıklar tamamlandıktan ve önlemler alındıktan sonra yapılacak.

AÇILIŞ 5-6 AY GECİKECEK

Japon mühendisin canına kıymasına yol açan bu olayın on milyonlarca dolarlık zarara yol açtığı, kopan bağlantı yerindeki metal bölümler başta olmak üzere buradaki birçok malzemenin sökülüp yurtdışında yenilerinin yapılıp getirilerek monte edileceği öğrenildi. Ancak bunun mühendislik çalışmaları, siparişi, imalatı ve Türkiye'ye getirilmesi uzun zaman alacağından, Körfez Köprüsü daha önce planlanan bu yıl sonunda açılamayacak. Muhtemelen birkaç aylık gecikme ile 2016 yılı ortalarına sarkacak.

BAKANLIK: "GECİKME OLMAYACAK"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'ndeki kaza sonrası, yapım sürecinin 5-6 ay gecikeceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, köprünün, hedeflenen yapım süresinde bir değişiklik öngörülmediği bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'ndeki halat kopmasına ilişkin teknik incelemenin devam ettiği kaydedildi. Bu inceleme bitmeden yapılacak her türlü yorumun yanlış olacağının altı çizilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kaza sonrası köprünün yapım sürecinin 5-6 ay gecikeceği yönündeki iddia gerçeği yansıtmamaktadır. Hasar gören parçalar en kısa sürede temin edilerek kedi yolunun eksik kalan kısmı tamamlanacaktır. Köprünün, hedeflenen yapım süresinde bir değişiklik öngörülmemektedir.

FOTOĞRAFLARA TEPKİ

Bakanlıktan yapılan açıklamada köprüdeki hasarı gösteren fotoğraflara tepki gösterildi.

Açıklamada:" Yine başka bir haberde kaza öncesi ve sonrası diye verilen fotoğraflar tamamen kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. Fotoğrafların tümü kaza sonrasında çekilmiştir. Kazanın sebebine ilişkin teknik inceleme bittiğinde gerekli açıklamalar yapılacaktır" denildi

İŞTE BAKANLIĞIN O AÇIKLAMASI

İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nün yapımını üstlenen Japon IHI firmasından da bugün bazı gazete ve basın yayın organlarında, köprü projesinde meydana gelen halat kopmasıyla ilgili gerçek dışı haber ve değerlendirmelerin yer aldığı belirtildi.

Kazanın, 21 Mart 2015 Cumartesi günü, köprü kablo montajı işlerinde çalışma platformu olarak kullanılmak üzere yapımı devam eden ve "kedi yolu" diye adlandırılan geçici yapı sisteminin doğu tarafının güney kule tepesindeki geçici bağlantı elemanından ayrılarak, saat 15.30 civarında denize düşmesi ile meydana geldiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Düzenli olarak her gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere 5 günlük hava tahmin raporları alınmaktadır. Bu bağlamda, 20 Mart 2015 Cuma günü alınmış olan hava tahmini raporunda, 21 Mart 2015 Cumartesi günü için öngörülen kötü hava tahmininde bir iyileşme olmadığı, rüzgar hızının 30 knotı aşacağı, dalga yüksekliğinin 1 metreyi geçeceği ve daha sonra normale döneceğinin öngörülmesi üzerine; kedi yolu montaj işleri çalışmalarının yalnızca olumsuz hava koşulları nedeniyle 21 Mart 2015 Cumartesi gününden 22 Mart 2015 Pazar gününe ertelenmesine 20 Mart 2015 Cuma günü karar verilmiştir. Olay günü, kedi yolu montajı kötü hava koşulları nedeniyle ertesi güne ertelenmiş olduğundan, herhangi bir yaralanma ya da ölüm gerçekleşmemiştir."

KAZA RAPORU HAZIRLANIYOR

Olayla ilgili kaza raporunun hazırlandığı ve tamamlandığında ilgili mercilerle paylaşılacağı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Üzülerek müşahede ettiğimiz bir husus da kaza sonrası çekilmiş fotoğraflar kullanılarak, geçici yapısal elemanlarda kaza öncesi çatlaklar bulunduğuna dair oluşturulmaya çalışılan senaryolardır. Habere konu olan çatlakların tamamı kaza neticesinde oluşmuştur. Firmamız veya firmamızın herhangi bir bireyi tarafından bunların tespit edilip müdahale edilmediği iddiası gerçek dışıdır. Kaza sonrası hasar gören geçici ekipmanlar en kısa sürede temin edilerek, kedi yolunun eksik kalan kısmı tamamlanacaktır. Bu nedenle oluşan süre kaybı da iş programının bugünden sonraki bölümlerinde telafi edilmek üzere bütün gayret sarf edilecektir. Bu nedenle gerçek dışı haber ve iddialara itibar edilmemesini kamuoyu bilgisine saygıyla sunarız."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Kaza Meydana Gelen Körfez Köprüsü'nde Diğer Geçici Yol da İndirilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • ayder: köprü bittigi zaman eleştiri yapan arkadaşlar geçmesin.helal akp 8 7 Yanıtla
  • Yusuf Solak: Dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmeye çalışan, 2023 ve 2071 hedefleri koyan Türkiye için utanç verici bir durum. Doğru dürüst hiç bir şeyi yapamıyoruz. Ya eksik yapıyor, ya çalıyor ya da yapmıyoruz. Bu malzemeyi çatlak olarak imal eden firma kimdir? Adı neden açıklanmıyor? Bedelini nasıl ödeyecek? Konu sadece Japon Mühendisin onuru için öldü demekle geçiştirilemeyecek kadar önemlidir? 6 Aylık gecikmenin ekonomik kayıplarını kim ve nasıl karşılayacak? 10 4 Yanıtla
  • Onur : Yuh Yani bu ülke hicmi biseyi basaramiyacak , 5 4 Yanıtla
  • KORUDU.: ALLAH korudu ya bittiği zaman bu kaza meydana gelse tam bir felaket olurdu. 8 0 Yanıtla
  • kondik: Türkiyede yapılmış bozulan parçalar çağ atlamıştık hani basit bir demiri çeliği yapamıyoz elin adamı 50 sene önce uzaya gitmiş, hala hava atıyorlar ya yazık, mühendisten biraz feyz alacak milletimin utanmazlarıda polur işallah adamlar deprem sonrası üç gün su veremedik diye intihar ediyor bizde haber vermeden canları sıklıdıkça su kesiyorlar hala burda sığ. rlar yorum yapıyo dünya deviyiz diye. uyu yavrum uyu askiden büstlerle şimdide dini sözlerle uyutayım seni. 6 0 Yanıtla
  • Ali togrul: Papaz sen git papazligini papazlar ulkesinde yap burasi tc devleti ve musluman bir ulke dinim islam kitabim kur ani kerim bunu o kus beynine som gezizekalilar 1 4 Yanıtla
  • Adanali: Soyez önce sen gitmelisin gerçi gidecegin yen belli 0 0 Yanıtla

Advertisement