Kocaeli'ndeki Sağanak - Son Dakika
Güncel

Kocaeli'ndeki Sağanak

Kocaeli\'ndeki Sağanak

Kartepe ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle Emek Mahallesi'ndeki evlerde hasar tespit çalışmaları başlatıldı Kartepe Belediye Başkanı Üzülmez: "Selde kayıpları olan tüm vatandaşlarımıza ulaştık ve kendilerine her türlü desteği vereceğiz"

28.10.2014 15:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kartepe ilçesinde etkili sağanak nedeniyle Emek Mahallesi'ndeki evlerde hasar tespit çalışmaları başlatıldı, caddeler temizlendi.

Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede etkili olan yoğun yağış nedeniyle sel felaketinin meydana geldiğini ve can kaybı olmamasının en büyük teselli olduğunu söyledi.

Kamu binalarında ve bazı vatandaşların evlerinde hasar oluştuğunu belirten Üzülmez, "Devletimiz büyüktür, bunlar telafi edilir. Telafisi olmayan tek şey candır. Bizi bu mağduriyetin içinde mutlu eden tek şey can kaybının olmaması" dedi.

Yağmurun felakete dönüştüğünü ve metrekareye düşen su miktarının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu anlatan Üzülmez, "Kartepe'de o sürede metrekareye 120 kilogramın üzerinde yağmur yağmış. Bu, ortalamanın 5 katı kadar bir yağmur. Altyapı eksikliği olabilir ama ortalamanın 5 katı gibi bir yağmur, bu tür olayları da kaçınılmaz kılıyor. Bundan sonra da birtakım altyapı yatırımlarının gerekliliği ortaya çıktı. Biz de en büyük senaryoya göre hazırlıklı olacağız" diye konuştu.

Kartepe Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, itfaiye, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ve AFAD ekiplerinin meteorolojinin uyarması nedeniyle önceden hazırlıklarını yaptığını dile getiren Üzülmez, yağmurun başladığı anda ekiplerin büyük derelerin aktığı Eşme bölgesinde vatandaşın canına zarar gelmemesi için evleri boşalttıklarını ifade etti.

Maddi anlamda fazla kayıplar meydana geldiğini vurgulayan Üzülmez, "Eşme'de iki katlı bir ev yıkıldı. Maalesef vatandaşlarımızın dere yataklarında ve su seviyesinin altında evlerini yapması bu sonucu da kaçınılmaz kılıyor. Hem vatandaşlar adına hem belediyecilik adına birtakım tecrübeler ediniyoruz, bunlardan paylar çıkarıyoruz" dedi.

Üzülmez, sabah saatlerinde kaymakamlığın ilgili birimlerle hasar tespit çalışmalarına başladığını belirterek, vatandaşların barınma ve yemek ihtiyacını karşılayacak tedbir aldıklarını aktardı. Mahallelerde temizlik çalışmalarının da yürütüldüğünü anlatan Üzülmez, "Devletimiz güçlü, vatandaşlarımızın sıkıntıları çözülecektir. Allah bizlere böylesi felaketleri bir daha yaşatmasın" dedi.

Hasar bilgileri

Hüseyin Üzülmez, hasar gören mahallelerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Acısu bölgemizde 27 ev su altında kaldı. Uzunçiftlik bölgesinde 100 ev, 20 civarında da iş yeri su altındaydı. Yaklaşık 90 caddemiz su altında kaldı. 80 aile, evlerde mahsur kalan vatandaşlarımız kurtarıldı. Onlara yiyecek ve barınma yardımı yapıldı. Felaketin en fazla vurduğu yerlerden birisi Eşme bölgesinde bir ev yıkıldı, 20 ev su altında kaldı. Ayvasıyla meşhur Eşme'de birçok tarım alanı, bahçeler su altında kaldı. Diğer bölgelerimizde çok sayıda kayıp olmadı. Bu bölgeler deniz seviyesinde bölgelerimiz. Üst bölgelerimizde bu manada sıkıntı olmadı. Bize yardımlarını esirgemeyen herkese teşekkür ederim. Selde kayıpları olan tüm vatandaşlarımıza ulaştık ve kendilerine her türlü desteği vereceğiz."

Mahalle sakinlerinden Ömer Turhan, bardaktan boşalırcasına yağmur yağdığını belirterek, "Yağmur kesilmeden devam etti. Evimi su bastı. Su evin içinde 15-20 santimetre yükseldi. Yukarı kata çıktık, orada konakladık. Gece saatlerinde su çekildi, temizledik evi, eşyaları toparladık. Hasar tespitine geldiler. Eşyaları alacakları  söylendi. Allah devletimize zeval vermesin" diye konuştu.

İki çocuğuyla tek katlı evde yaşayan Sabiha Baysal ise uyandıktan 5 dakika sonra evin içine su dolmaya başladığını ifade etti. Kapının yarısına kadar evine su dolduğunu anlatan Baysal, "Oğlum boğulma tehlikesi geçirdi, onu kepçeyle kurtardık. Evin tabanı çatladı ve yerin altından su geldi. Evim oturulacak şekilde değil. Eşya yardımı gelir o önemli değil. Ben ona üzülmüyorum, biz canımızı kurtardık, oğlum boğulma tehlikesi geçirdi onu kurtardık, o yetiyor bana" dedi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kocaeli'ndeki Sağanak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement