Kocaoğlu'ndan "Tarihi Yatırım" Tavsiyesi - Son Dakika
Yerel

Kocaoğlu'ndan "Tarihi Yatırım" Tavsiyesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu: "Tiyatroyla Kadifekale arasında açıkhava müzesi olarak belirlenmiş alandaki sanırım 400 500 civarında bir evin de kamulaştırmasını yapacağız. Onu da yaptığımız zaman, tiyatrodan sonrası aynı 150 200 yıllık gravürlerde gördüğümüz haline dönecek" "Belediye başkanı.

19.11.2014 18:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kadifekale ve Kemeraltı aksındaki tarihi dokunun yeniden gün yüzüne çıkarılması için yapılan yatırımlara işaret ederek, yatırımcılara bu bölgedeki tescilli yapıları satın alarak restore ettirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Kemeraltı'yı canlandırmaya yönelik proje yatırımları yapmak üzere 2 yıl önce kurulan Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret AŞ'nin (TARKEM) 2. Genel Kurulu, Tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı.

Kocaoğlu, genel kurulda yaptığı konuşmada, İzmir kent merkezinde kalan Kadifekale, Agora ve Kemeraltı bölgesinin 2 bin 500- 3 bin yıllık bir tarihi yerleşim yeri olduğunu ve barındırdıklarıyla dünyada çok özel olduğunu ifade etti.

Belediye olarak Kadifekale'den Kemeraltı Çarşısı'na kadar olan aksta yeniden tarihi kimliğin gün yüzüne çıkarılması için çok önemli yatırımlar yaptıklarını dile getiren Kocaoğlu, bu kapsamda Agora'da devam eden kazı çalışmalarına destek olunmasının yanı sıra aksın tamamında çok ciddi kamulaştırmalar yaptıklarını belirti.

-"Gravürlerdeki İzmir canlanacak"

Kocaoğlu, bu bölgede bugüne kadar Kadifekale'nin ön yüzü ile Yeşildere kısmında bin 971 binanın kamulaştırılarak yıkıldığını, yine 16 bin kişilik olduğu tahmin edilen Roma döneminde kalan tiyatronun ortaya çıkarılması için 162 binanın satın alındığını belirterek, şunları kaydetti:

"Sadece Agora bölgesinde İkiçeşmelik'e cephesi olan ticari alanlar için 30 küsur milyon lira sırf kamulaştırma bedeli verdik. Şimdi de tiyatronun üzerinde, müze, kültür merkezi olabilecek 600 küsur binayı kamulaştırma kararı verdik, bütün işlemler tamamlandı. Hak sahipleriyle kimine ev, kimine para teklif ederek görüşüyor, bu şekilde kamulaştırmasını sürdürüyoruz. Ondan sonra da yıllar önceki planlarda, tiyatroyla Kadifekale arasında açıkhava müzesi olarak belirlenmiş alandaki sanırım 400-500 civarında bir evin de kamulaştırmasını yapacağız. Onu da yaptığımız zaman, tiyatrodan sonrası aynı 150-200 yıllık gravürlerde gördüğümüz haline dönecek."

-"Başkan olmasam oradan tescilli yapı alırım"

Yapılan bu projenin başarıya ulaşacağına olan inancını dile getiren Kocaoğlu, imkanı olan yatırımcılara da bölgedeki tescilli binalardan satın alarak restore etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Belediyenin son olarak pazaryeri bölgesinde Altınordu Spor Kulübü binası yanında satın aldığı binayı örnek veren Kocaoğlu, şöyle konuştu:

"Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, 'satılık' tabelası gördüğümüz her tescilli binayı, değerlendirmesini yapıp almaya hazırız. Her zaman söylediğim gibi imkanı olan yatırımcılar, bu bölgede eğer müstakil olarak bir binayı alıp restore ederse mutlaka ve mutlaka kazançlı çıkar. Bakın biz yeni aldığımız yeri, yanlış hatırlamıyorsam 270 bin liraya aldık, bunu 8 sene önce alsaydık 50 bin liraya alırdık, 8 sene sonra almaya kalkarsak 1 milyon liraya alamayız. Onun için durumu müsait olanların, bunu değerlendirmesini tavsiye ederim. Bütün samimiyetimle söylüyorum; ben belediye başkanı olmasam, çünkü oraya sürekli yatırım yapmak, para aktarmak durumundayım. Bir tane bina alsam beni tefe koyarlar, arkamdan davul çalarlar, onun için almıyorum ama belediye başkanı olmasam kesinlikle o bölgeden gayrimenkul alır restore ederdim. Çünkü önümüzdeki süreçte burasının başka bir kimyası olacak. Dünyada başka Kemeraltı, başka agora, başka Kadifekale, başka tiyatro yok."

TARKEM'in yeni yönetim kurul üyelerinin belirlendiği genel kurulda, şirketin 2013 yılı faaliyet raporu ele alınarak ibra edildi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kocaoğlu'ndan 'Tarihi Yatırım' Tavsiyesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement