Köle Balıkçıların Avladıkları Balıklar ABD Pazarında Satılıyor - Son Dakika
Güncel

Köle Balıkçıların Avladıkları Balıklar ABD Pazarında Satılıyor

Köle Balıkçıların Avladıkları Balıklar ABD Pazarında Satılıyor

Kafeslerde kilitli olarak tutulan Burmalı "köle balıkçıların" yakaladığı balıklar, ABD'nin en büyük zincir mağazalarında ve restoranlara satılıyor.

25.03.2015 12:06  Güncelleme: 11:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Associated Press'ten (AP) Robin McDowell, Margie Mason ve Matha Mendoza, Endonezya'daki "köle balıkçıların" izini sürdü. AP muhabirleri yaklaşık bir yıllık araştırma sonucunda kafeslerde tutulan, gemiden ayrılmalarına izin verilmeyen ve 20-22 saatlik kesintisiz çalışmanın ardından dahi dinlenmelerine izin verilmeyen Burmalı kölelerin yaşadığı trajediyi ortaya çıkardı. Üstelik onların emeğiyle yakalanan deniz ürünleri aralarında Wal-Mart, Albertson's, Kroger gibi ABD'nin ve dünyanın en büyük zincir mağazalarına ve restoranlara satılıyor, ABD'li tüketicilere ulaşıyor.

TEK BİR ADADA YÜZLERCE KÖLE

Yalnızca Endonezya'nın Benjina adasında balıkçı teknelerinde yüzlerce köle işçinin çalıştırıldığını aktaran AP muhabirleri, "Bu karmaşık bağlantılar ağı yediğimiz balığı onları yakalayanlardan ayırıyor ve acı gerçeği gizliyor: Yediğinin deniz ürünler kölelerden geliyor olabilir" diye yazdı.

KAFESLERDE TUTULUYORLAR

AP'nin görüştüğü köle balıkçıların büyük kısmının Myanmar'dan (Burma) geldiklerini aktaran muhabirler, işçilerin Endonezya'ya istekleri dışında ve kaçak yollardan getirildiklerini aktardı. Büyük bir bölümü Tayland üzerinden getirilen köle işçilerin gemileri terk etmelerine izin verilmiyor. İşçiler, gemiler limana yanaştığında kaçmamaları için kafeslerde kilitli olarak tutuluyor.

'BU DENİZİN ALTI İNSAN KEMİKLERİYLE DOLU'

AP'nin görüştüğü işçiler, gemi kaptanlarının kendilerini pis su içmeye zorladıklarını, izin yapmadan 20-22 saat mesai yaptırdıklarını, hatta itiraz eden ya da kaçmaya çalışan işçilerin zehirli vatoz balığının kuyruğuyla kamçılandığını aktardı.

Benjina'dan kaçmayı başaran bir işçi olan 30 yaşındaki Hlaing Ming, yaşadıklarıyla ilgili şunları anlatıyor: "Amerikalılar ve Avrupalılar bu balığı yiyorlarsa bizi hatırlasınlar. Bu denizin altında kemiklerden oluşan bir dağ olmalı..."

1000 DOLARA SATILIYORLAR

Benjina'da 1000'den fazla kölenin olduğu 50'nin üzerinde tekne bulunduğunu aktaran AP, köle ticaretini genellikle Taylandlı gemi kaptanlarının yürüttüğünü kaydetti. Tayland merkezli bir kuruluş olan İşçi Haklarını Savunma Ağı Derneği'nden Patima Tungpuchayakul, kölelerin 1000 dolar civarında bir paraya gemilere satıldığını, daha sonra da bu paranın işçilere "borç" olarak yazılıp, bedava çalıştırıldıklarını belirtiyor.

Eski bir Taylandlı milletvekili olan Praporn Ekouru, Tayland bandralı teknelerin çoğunlukla rüşvet vererek Endonezya'da avlandığını aktarıyor. Aynı zamanda Songkhla Balıkçılık Derneği'nin de başkanı olan Praporn, "Her yıl milyonlarca baht rüşvet ödememiz gerekiyordu" diyor ve gemi başına ayda ortalama 200 bin baht (6 bin 100 dolar) rüşvet verildiğini belirtiyor.

Kaçak göçmenlerin sahte belgelerle Endonezya'da rüşvet vermek suretiyle kaçak avlanan teknelerde çalıştırıldıklarını belirten AP muhabirleri, Benjina'daki köle balıkçılardan Maung Soe'nun eski bir kağıt parçasını göstererek, "Buradaki benim adım değil, bu imza da benim değil" dediğini aktarıyor. "Beni kandırdılar. Bana yalan söylediler... Benim adıma sahte belgeler üretip, beni bu tekneye bindirdiler ve Endonezya'ya bu şekilde getirdiler" diyor Soe.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Köle Balıkçıların Avladıkları Balıklar ABD Pazarında Satılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • mehti: ALLAH size yardım etsin 16 0 Yanıtla
  • gokhan: Americada baskanlik sistemi var demi 12 0 Yanıtla
  • pir: Sadece abd de mi satılıyor o balıklar türkiye ye de gelmediğinin garantisi var mı abd nin umrunda mı lan bu tip şeyler endonezya müslüman ülkeydi değil mi umarım abd demokrasi götürür oralarada 3 5 Yanıtla

Advertisement