Koleksiyoner Kardeşler 500 Balığın Replikasını Yapacak - Adana - Son Dakika
Kültür Sanat

Koleksiyoner Kardeşler 500 Balığın Replikasını Yapacak - Adana

Resim öğretmeni Hakan Demir ve kardeşi Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Halil Demir, 7 ayda 43 balık türünün replikalarından (bire bir kopya) oluşturdukları koleksiyonu zenginleştirmeyi amaçlıyor.

14.08.2016 13:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM ERİKAN - Resim öğretmeni Hakan Demir ve kardeşi Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlisi Halil Demir, 7 ayda 43 balık türünün replikalarından (bire bir kopya) oluşturdukları koleksiyonu zenginleştirmeyi amaçlıyor.

Hakan ve Halil Demir kardeşler, hobi amacıyla balık tuttukları zamanlarda yem olarak kullandıkları "balık minyatürlerini" kendileri üretmeye başladı.

Buradan yola çıkan iki kardeş, koleksiyon oluşturmak amacıyla, Anadolu'nun deniz ve tatlı sularında yaşayan balıkların polyesterden birebir kopyasını yapmak için proje hazırladı.

Herhangi bir modifikasyon ve deformasyona uğratmadan, balığın fiziksel kopyasını elde ettikten sonra özel boyalar ve teknikler kullanarak replikaları yapan Demir kardeşler, 7 aylık çalışma sonunda 43 balıktan oluşan koleksiyona sahip oldu.

Dülger, levrek, mercan, köpekbalığı, lahoz, orkinos, çipura, akya, kırlangıç, orfoz ve lüfer gibi balıkların replikasını hazırlayan Hakan ve Halil Demir'in, Merkez Park'ta oluşturdukları müzede yer alan "Anadolu Deniz ve Tatlısu Balıkları Replika Koleksiyonu" vatandaşlardan ilgi gördü.

Bunun üzerine koleksiyoner kardeşler, Türkiye'deki tatlı ve tuzlu sularda yaşayan balık türünden en az 500'ünün replikasını yapmak için çalışmalarını genişletmeye karar verdi.

"Türkiye'de ilk"

Hakan Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oluşturdukları balık replika müzesinin Türkiye'de ilk olduğunu, dünyada da çok fazla sayıda bu tür müzelerin bulunmadığını söyledi.

Balıkçılığa meraklı olduklarını anlatan Demir, "Bu merakımız 'zoka' diye tabir edilen, balık tutmaya yarayan 'sahte balıklar' yapmamızla başladı. Daha sonra, 'Gerçeğine biraz daha yakınını nasıl yapabiliriz?' diye yola çıkarak buraya kadar getirdik." diye konuştu.

Demir, koleksiyonlarındaki 43 balığın replikasını 7 ayda hazırladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Hem tatlı su hem de deniz balıkları var. Koleksiyon, ülkemizdeki denizlerimiz ve tatlı sularımızda bulunan balık türlerini içeriyor. Henüz başlangıç aşamasındayız. Ülkemizin sularında yüzlerce tür balık yaşıyor. Bunların ilk etapta küçük bir ön çalışmasını yaptık. Biz doğayı seviyoruz ve en azından türlerin tanıtılması, sürdürülebilir avcılık konusunda insanların bilgilendirilmesi, dikkatlerinin çekilmesi ve farkındalık yaratmak için böyle bir çalışmaya karar verdik."

"Hedefimiz, türlerin tamamına yakınını çalışmak"

Eğitimci olmalarından dolayı, Türkiye'de yaşayan balıkları öğrencilerin de görüp tanıması için örnek bir çalışma gerçekleştirdiklerini anlatan Hakan Demir, balık türlerini tanıyan kişi sayısının az olduğunu vurguladı.

Demir, insanların tanımadıkları doğayı koruyamayacağına işaret ederek, "Başlangıç noktamız buydu. Hedefimiz, balık türlerinden en az 500'ünü çalışmak. İnsanların deniz konusunda fazla bilgisi olmadığını, bu açıdan da eğitici bir çalışma gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Okullara davetiye yollayarak, mümkün olduğu kadar çok öğrencinin bu balıkları görmesini istiyoruz. Eğer çocuklarımıza çevre bilincini verebilirsek, gelecekten de umutlu oluruz." ifadesini kullandı.

Koleksiyoner Kardeşler 500 Balığın Replikasını Yapacak - Adana
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Koleksiyoner Kardeşler 500 Balığın Replikasını Yapacak - Adana - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement