Konak Tünellerinde, Deneme Amaçlı Araç Geçişi Başladı - Son Dakika
Güncel

Konak Tünellerinde, Deneme Amaçlı Araç Geçişi Başladı

Konak Tünellerinde, Deneme Amaçlı Araç Geçişi Başladı

İzmir'de, Konak'ta yoğunlaşan trafiği azaltmak için yapımına 2,5 yıl önce başlanan ikiz tüp şeklindeki Konak tünellerinden birinde kazı çalışmaları tamamlandı.

28.01.2015 10:18  Güncelleme: 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de, Yeşildere ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndan gelip Konak'ta yoğunlaşan trafiği azaltmak için yapımına 2.5 yıl önce başlanan ikiz tüp şeklindeki Konak tünellerinden birinde kazı çalışmaları tamamlandı. İş makinaları, tünelin bir ucundan diğerine deneme geçişleri yapmaya başladı. Tünelin diğer bölümünde ise, 100 metreden az kazı alanının kaldığı, Mayıs ayında tünelin trafiğe açılabileceği öğrenildi.

Kent trafiğinin en yoğun olduğu bölge olan Alsancak, Basmane, Çankaya semtlerinin bu sorunu çözmek için Konak tünelleri projesi, yapıldı. Biri gidiş beri geliş olarak kullanılacak, 1674 metre uzunluğundaki Konak tünellerinin inşaatına 2012 yılında başladı. Tünellerin yapım maliyeti 170 milyon lira olarak açıklanırken, çevre düzenlemesi, kamulaştırma, yol bağlantılarıyla toplamda 220 milyon liraya malolacağı açıklandı.

Yaklaşık 2.5 yıl süren çalışmalar sırasında, proje hem çevrecilerin hem de kent bilimcilerin tepkisiyle karşılaştı. Damlacık semti sakinleri de, kamulaştırılan evlerini terk etmemek için büyük mücadele verdi. Bu arada, kazı çalışmaları sırasında elde edilen tarihi eserler de, müze müdürlüğüyle yapılan görüşmeler sonrasında başka alanlara taşındı.

TÜNELLERDEN BİRİ AÇILDI

Yaşanan tüm bu tartışmalar arasında ekiplerin aralıksız sürdürdüğü çalışmalarda en önemli adım atılmış oldu. Konak tarafından girildiğinde, sol bölümde kalan tüneldeki son tüp de kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla yerleştirildi. 1674 metrenin kazı işlemleri bitti. Tünelin bir ucundan diğer ucuna Karayollarına ait iş makinalarının deneme geçişleri yaptığı öğrenildi. Kazı işlemleri tamamlanan, tünelin yol bölümünün de ortaya çıktığı, ancak toprak olan yolun, yapımına başlanmadığı açıklandı. Tünelin sol bölümünde ise, 100 metreden az bir kazı alanının kaldığı bu bölümdeki kazı çalışmalarının, Şubat ayı içerisinde biteceği Karayolları yetkililerince ifade edildi.

MAYIS AYINCA HİZMETE GİRECEK

Bir yandan kazı çalışmaları sürdürülen tünellerde, diğer yandan da beton kaplama, havalandırma, aydınlatma ve kapalı devre televizyon kamera sistemlerinin kurulum işlemlerine devam ediliyor. Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, tünellerdeki kazının ardından yol yapım işlemleri de dahil diğer bölümlerinin Mayıs ayına kadar tamamlanacağı, bu ay araç geçişine başlanacağını açıkladı.

KENT TRAFİĞİNE NEFES ALDIRMASI PLANLANIYOR

Avusturya Metodu kullanılarak yapılan kazı çalışmalarında, 30 bin kamyonluk malzemenin taşındığı tünelde yaklaşık 85 bin metreküp beton ve püskürtme betonun yanı sıra 6 bin tondan fazla çelik ile demir kullanıldı. Kent merkezinde önemli bir yoğunluk yaratan araçlar, Yeşildere yolundan ve Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'ndan geldiklerinde, sıkışıklığın yaşandığı bu bölgelere girmeden tüneller aracılığıyla, karşı tarafa geçişi sağlanacak. Sahil bulvarından gelen araçlar, havalimanı, Buca, Bornova, otogar bölgesine, Yeşildere yolundan gelenler de, Güzelyalı, Balçova çeşme bölgesine direk geçiş olanağı elde edecek.

BAKAN ARAÇLA GEÇECEK

Bu arada kazı çalışmaları tamamlanan ve diğer ucundaki ışık görünen tünelden  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın geçip müjdeyi vereceği öğrenildi. Cumartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte İzmir'e gelecek olan Bakan Elvan'ın, ilk kez tünelin bir uçundan diğer bölümüne kadar gidip incelemelerde bulunacağı açıklandı. Karayolları 2'nci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu da, artık çalışmaları tamamlama noktasına geldiklerini, zoru bitirip kolaya geçtiklerini söyledi.

TURİZME KAZANDIRILACAK

Karayolları 2'inci Bölge Müdürü Uraloğlu ayrıca, tünelin üst bölgesinde bulunan tarihi üç evin restore edileceğini açıkladı. Uraloğlu, "Kültür müdürlüğüyle görüşmeler yaptık, bu binaların restorasyonunu tamamladıktan sonra turizme kazandıracağız. Yine bu alanda, kamulaştırılmayan ancak inşaat süresince tedbir amaçlı boşaltılan evlere de vatandaşların, taşınmalarını sağlayacağız. Kamulaştırılan binalar var. Onların da yıkım işlerini tamamlayacağız" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konak Tünellerinde, Deneme Amaçlı Araç Geçişi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı
    17:43 Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı

    Hint Okyanusundaki ada ülkesi Madagaskar'ı vuran Gamane Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi. Kasırga nedeniyle 3 kişi yaralandı, 4 kişi kayboldu ve 20 binden fazla kişi yerinden oldu. Ülkenin farklı bölgelerinde şiddetli yağış sele yol açtı.

  • Küçük çocuğuna tır kullandıran baba yakalandı
    17:42 Küçük çocuğuna tır kullandıran baba yakalandı

    İzmir'de küçük yaştaki çocuğuna tır kullandıran ve o anları sosyal medyada paylaşan baba, idari para cezası kesilerek hakkında işlem başlatıldı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, tırda bulunan küçük çocuğunun ehliyetsiz araç kullanmak ve kullandırmak suçundan dolayı babasına ceza kesildiğini tespit etti. Ayrıca baba ve kızı hakkında trafik güvenliğini tehlikeye atma suçlamasıyla adli işlem başlatıldı.

  • Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi
    17:41 Uludere Katliamı'nda paylaşım yapan okul müdürlerine disiplin cezası istendi

    Uludere Katliamı'nı anmak için sosyal medya paylaşımları yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve başka bir yere sürülen 3 okul müdürüyle ilgili soru önergesini cevaplayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okul müdürleri için disiplin cezaları istendiğini bildirdi.

  • Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı
    17:41 Meral Akşener, öğretmen atamaları konusunda açıklama yaptı

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçim çalışmaları kapsamında Çankırı'da yaptığı konuşmada, 2023 seçimlerine kadar 100 bin öğretmen ataması yapılması gerektiğini belirtti. Akşener, atama yapılmaması durumunda öğretmenlerin oylarına talip olduğunu söyledi ve emeklilerin durumuna benzer şekilde bu hakkı söke söke alacağını vurguladı. Ayrıca mülakat sisteminin kaldırılması gerektiğini de dile getirdi.

  • AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi toprağa verildi
    17:41 AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi toprağa verildi

    Rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede vefat eden AK Parti AR-GE ve Eğitim Başkan Yardımcısı Osman Karaaslan'ın cenazesi, başkentte düzenlenen törenle toprağa verildi. Cenazeye Karaaslan'ın ailesi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya ve diğer siyasi isimler ile vatandaşlar katıldı.

  • CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka: 'Korku dağları sarmış'
    17:38 CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka: 'Korku dağları sarmış'

    CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, Çorum'da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ankara ve İstanbul'a sahip çıkma çağrısına karşılık 'korku dağları sarmış' dedi. Nazlıaka, CHP'li belediyelerin sosyal projeleri ve hesap verebilirlik anlayışını vurgulayarak, Cumhurbaşkanı'nın hemşericilikle tabloyu değiştiremeyeceğini belirtti. İstanbul seçimleri için ise '17 bakan da gelse halkın iktidarını değiştiremez' dedi.

  • Kuşadası Belediye Başkanı Semt Pazarlarını Yeniden Kazandıracak
    17:38 Kuşadası Belediye Başkanı Semt Pazarlarını Yeniden Kazandıracak

    Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, yeni döneminde kapalı pazar yerini kapatarak semt pazarlarını yeniden kente kazandıracağını açıkladı. Mevcut kapalı pazar yeri ise sivil toplum yerleşkesi olarak düzenlenecek.


Advertisement