Kongo'da 2 Bakan Görevden Alındı - Son Dakika
Güncel

Kongo'da 2 Bakan Görevden Alındı

Kongo Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso, 3. kez göreve gelmesini sağlayacak anayasa değişikliğine karşı çıkan 2 bakanı görevden aldı.

11.08.2015 15:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kongo Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso, 3. kez göreve gelmesini sağlayacak anayasa değişikliğine karşı çıkan 2 bakanı görevden aldı.

Kabine yetkililerinden Firmin Ayessa devlet radyosuna yaptığı açıklamada, Kongo Ticaret Bakanı Claudine Munari ile Kamu Hizmeti ve Devlet Reformu Bakanı Guy Brice Parfait Kolelas'ın görevine son verildiğini belirtti.

Görevden alınan bakanların geçen ay sonunda muhalefetin düzenlediği, devlet başkanının arka arkaya 2 dönem görev yapabileceği ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiği yönünde sonuçlanan foruma katıldıkları ifade edildi.

İktidardaki Kongo Çalışma Partisi (PCT) Başkanı Serge Michel Odzocki, 2 bakanın hem hükümette görev yapıp hem de hükümete karşı bir davranış sergilemelerinin yanlış olduğunu savundu.

Muhalefet, 2016'de görev süresi sona eren 72 yaşındaki Nguesso'nun anayasaya aykırı olmasına rağmen 3. kez göreve gelmek için anayasa değişikliğine gitmek istediğini iddia ediyor.

Kongo'da 1997'ten bu yana iktidarda olan Nguesso, tekrar seçilebilmek için anayasada değişiklik yapmayı planlıyor.

Anayasada, devlet başkanının üst üste 2 dönem görev yapabileceğine ve adayların en fazla 70 yaşında olması gerektiğine yönelik madde bulunuyor. Bu koşullar, mevcut Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso'nun devlet başkanı seçimine aday olmasının önünde engel teşkil ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kongo'da 2 Bakan Görevden Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement