Konsensus'un Bu Pazar Seçim Olsa Anketi - Son Dakika
Politika

Konsensus'un Bu Pazar Seçim Olsa Anketi

Konsensus\'un Bu Pazar Seçim Olsa Anketi

Konsensus Araştırma Şirketi'nin temmuz ayında yaptığı ankete göre, AK Parti üç ay öncesine göre 4 puana yakın oy kaybetti.

16.07.2013 09:02  Güncelleme: 11:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Taksim Gezi olayları ve hükümetin PKK ile başlattığı 'süreç' Türkiye seçmeninin siyasi tercihini ve Türkiye'deki siyasi profilin değişmeye başladığını gösteriyor. Yapılan ankete katılanlar bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verececeklerini belirttiler.

AK PARTİ'NİN KEMİK OYU YÜZDE 33,9

Konsensus araştırma şirketinin Genel Müdürü Murat Sarı, seçmen siyasi tercihini niçin değiştirdi?' sorusunu yanıtladı. Murat Sarıya göre seçmenin siyesi tercihini Gezi olayları etkiledi. Murat Sarı "Konsensus'un Türkiye Gündemi – Haziran 2013 araştırması sonuçlandı. Araştırmaya katılanların %33,9'u bu Pazar Genel Milletvekili Seçimi olsa oyunu AK Parti'ye vereceğini belirtirken, %22,2'si CHP'ye, %10,5'i MHP'ye ve %3,3'ü ise BDP'ye oy vereceğini belirtmektedir. Bu oranlar partilerin kemik oylarını ifade etmektedir. Araştırmaya katılanların %13,1'i hangi partiye oy vereceği konusunda kararsız olduğunu, %2,7'si bu Pazar seçim olsa geçersiz oy kullanacağını, %4'ü ise oy kullanmaya gitmeyeceğini belirtmiştir." dedi.

KARARSIZLAR BELİRLİYOR

Murat Sarı "Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy vereceği konusunda kararsız olanlara, hangi siyasi partilere oy vermeye daha yakınsınız sorusu yöneltilmiştir. Kararsız olduğunu belirtenlerin %25,4'ü mevcut hiçbir partiye oy vermeyeceğini belirtirken %10,2'si ise bütün partilere oy verebileceğini belirtmiştir. Bütün bu veriler ışığında, bu Pazar seçim olsa AK Parti'nin %47,1, CHP'nin %30,9, MHP'nin %14,6, BDP'nin %4,6 ve diğer partilerin ise %2,8 oy alacağı tahmin edilmektedir.

AK PARTİ'NİN KAYBETTİĞİ OYLAR MHP VE CHP'YE

Haziran 2013'ün tek kazanını CHP iken, MHP ve BDP üç ay önceki oy oranlarını bu aya taşımayı başarmış, AK Parti ise üç ay öncesine göre 4 puana yakın oy kaybetmiştir. Araştırmamızın saha çalışması öncesinde başlayan ve gezi olaylarının bitmesi ile saha çalışması sona eren araştırmamızın verileri Gezi olaylarının CHP'ye yaradığını, AK Parti'ye oy kaybettirdiğini söylemektedir. CHP oylarını Türkiye'nin Batısında ve Ortasında arttırırken, AK Parti Türkiye'nin ortasında 9 puan kaybetmiştir. AK Parti bundan önce "Habur Girişleri" ertesi bu kadar yüksek oranda oy kaybederken CHP de Kemal Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkan olmasını takip eden süreçte oy oranını bu kadar arttırmıştır. Önümüzdeki en yakın seçim Mahalli İdareler seçimleridir. AK Parti'nin yerel seçimlerde oylarının düştüğü bilinmektedir. Nitekim 2009 yılında yapılan Mahalli idareler seçimlerinde AK Parti %38,4 oy almıştır ve kurulduğu günden bu yana düşüş yaşadığı tek seçim 2009 yılında yapılan mahalli idareler seçimleridir. Bütün bu bulgular göz önüne alındığında 2014'ün Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde önemli değişimler olursa bu hiç de sürpriz olmayacaktır." dedi.

EN BEĞENİLEN LİDER

En beğenilen liderler sıralamasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ilk sırada yer alırken, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ikinci sırada yer aldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 3. sırada yer aldığı listede Bülent Arınç 4., MHP lideri Devlet Bahçeli 5. sırada yer aldı.

ABDULLAH GÜL İLK SIRADA

Ankette dikkat çeken bir diğer konu başlığı da 'yapılacak bir cumhurbaşkanlığı seçiminde en fazla kimin cumhurbaşkanı olmasını istersiniz?' sorusuydu. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 34'ü Abdullah Gül yönünde görüş belirtirken, yüzde 26,7'si Recep Tayyip Erdoğan yönünde görüş belirtti.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Politika Konsensus'un Bu Pazar Seçim Olsa Anketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement