Konukoğlu, Ntv'de Gaziantep Ekonomisini Anlattı - Son Dakika
Ekonomi

Konukoğlu, Ntv'de Gaziantep Ekonomisini Anlattı

Konukoğlu, Ntv\'de Gaziantep Ekonomisini Anlattı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, NTV’de konuk olduğu programda, şehirde üretim ve yatırımların devam ettiğini belirterek, "Gaziantep’te istihdam yaratmak, Gaziantep ekonomisine ve dolayısıyla Türkiye ekonomisine güç vermek bizim için önemli" dedi.

31.07.2015 17:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, NTV'de konuk olduğu programda, şehirde üretim ve yatırımların devam ettiğini belirterek, "Gaziantep'te istihdam yaratmak, Gaziantep ekonomisine ve dolayısıyla Türkiye ekonomisine güç vermek bizim için önemli" dedi.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, NTV'de sunuculuğunu Murat Ongun'un yaptığı "Sektör Rotası" adlı ekonomi programına konuk oldu. Konukoğlu, dünyada ve Türkiye'de iş dünyasına ve ekonomiye yön verenlerin başarı hikayelerini ekrana taşıyan programda, Gaziantep ekonomisini ve gelişimini anlattı.

Program sunucusunun, medeniyetler beşiği Gaziantep'in yıllardır istikrarla devam eden yatırım, üretim ve istihdam zinciri olduğunu belirtmesi üzerine GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantep'in Türkiye'nin 6'ncı büyük ekonomisine sahip olduğunu söyledi.

Zengin bir tarih ve kültürel mirasın yanında önemli bir sanayi merkezi olduklarını ifade eden Konukoğlu, turizm operatörlerinin programlarına sanayi gezilerini eklemesini isteyerek, "Gaziantep OSB'sini görmediğiniz zaman şehrin potansiyelini tam anlamıyla anlayamazsınız. Tüm turizm şirketlerine diyorum ki, turistleri OSB Seyir Tepesi'ne çıkartarak sanayinin gelişimini gösterin" diye konuştu.

Gaziantep'te sigortalı çalışan sayısının 263 bini geçtiğine işaret eden Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Çok yüksek bir oran. Çünkü Gaziantep'te kayıtsız ekonomi sıfır denecek derecede, en düşük seviyelerdedir. Gaziantep devamlı ihracata çalışan, üretimini büyük şirketlere satan, ihraç eden bir şehir. Bundan dolayı Gaziantep sanayisi ve diğer kesimlerde kayıt dışı ekonomi çok düşüktür."

Şu anda 5 OSB'nin faaliyette olduğunu, ayrıca Gaziantep Havaalanı Islah OSB ve Kilis iliyle ortaklaşa 19 milyon metrekarelik alanda 'Polateli- Şahinbey OSB'yi kurma çalışmalarının devam ettiğini anlatan Konukoğlu, şehrin farklı yerlerinde ağırlıklı olarak küçük işletmelerin çalıştığı 11 sanayi bölgesi bulunduğunu da belirtti.

"TÜRKİYE EKONOMİSİNE GÜÇ VERMEK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ"

Gaziantep ekonomisinin başarısından övgüyle bahseden program sunucusunun, "Burada aslında güzel bir memleket severlik örneği de var" sözleri üzerine Adil Konukoğlu, buradaki iş adamlarının yatırımlarını öncelikle Gaziantep'te yaptığının altını çizdi.

Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gaziantep'te yapamadığı olduğu takdirde dışarıya gider. O da çok azdır. Şu anda birçok sanayicimizin dışarıda yaptığı yatırımlara bakarsak enerji yatırımlarıdır. Maalesef Gaziantep'te su yok. Mecburen HES yatırımlarını dışarda gerçekleştirdiler. Ama üretime dayalı yatırımların yüzde 90'ı Gaziantep'te gerçekleştiriliyor. Bundan dolayı tüm sanayicilerimize teşekkür ediyorum. Gaziantep'te istihdam yaratmak Gaziantep ekonomisine ve dolayısıyla Türkiye ekonomisine güç vermek bizim için önemli. Çünkü biz şehrimizi, vatanımızı seven bir şehiriz. Herkes sever, ama biz biraz farklı severiz."

Tarihi İpek Yolu'nun üzerinde bulunan Gaziantep'in binlerce yıldır ticaret ve üretimle uğraştığını anlatan Konukoğlu, Sanayi Odası'nın kurulmasıyla birlikte sanayisinin hızlı bir atılım gösterdiğini, 25 yıl önce Sanayi Odası kurulduğunda Gaziantep'in toplam yıllık ihracatı 120 milyon dolar seviyesindeyken geçen yıl 6 milyar 641 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerine dikkati çekti.

"YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR"

Üretim yelpazesi ve ihracat pazarları hakkında bilgi veren Konukoğlu, 177 ülkeye ihracat yaptıklarını, 2023 hedeflerinin de gümrüğü olan her ülkeye ihracat yapmak ve toplam ihracatlarını 30 milyar dolara çıkarmak olduğunu kaydetti. Konukoğlu, "Bu hedefimizi gerçekleştirmek için çalışıyoruz" diye konuştu.

GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantep ihracatında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 40 seviyesinde pay aldığını, ayrıca Afrika ve AB ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri, ABD ve Uzakdoğu ülkelerine de ihracat yaptıklarını anlattı.

Komşu ve çevre ülkelerde yaşanan olayların, iş dünyasının kararlarını nasıl etkilediğini sorulması üzerine Konukoğlu, şu yanıtı verdi:

"İş dünyası, yatırım konusunda en az önündeki 5 yılı, 10 yılı görmek ister ve buna göre hareket etmek ister. Fakat şu anda bulunduğumuz durumda; seçimden çıktıktan sonra hükümetin kurulamamış olması, halen koalisyon görüşmelerinin devam ediyor olması, seçime mi gidilecek koalisyon mu yapılacak belirsizliği, otomatikman şu anda yatırım yapmak isteyen bazı sanayicilerimizi yavaşlatmış durumda. Ama bunun yanında diğer tarafta Gaziantep'te geçen yıl 5. OSB bölgesinde arsa tahsislerini yaptık. Halen yolları ve altyapı çalışmaları devam ediyor, ama bu esnada çalışan 60, yatırımı devam eden 103 firma var. Şu anda yatırımına başlamış olanlar yatırımlarını devam ettiriyorlar. Ama yeni yapacak olanlar, biraz bekliyorlar. Bu da geçecek. Sonunda bir karara varılacak, bu karara varıldıktan sonra da biz sanayiciler olarak da rotamızı ona göre çizip devam edeceğiz."

GAZİANTEP RUHU

Sunucu Murat Ongun'un, "Gaziantepli iş adamlarının birbirleriyle olan yakın çalışması çok hoşuma gitti. Bu aslında 'Gaziantep ruhu' demek oluyor. Yabancı bir ülkeye yatırıma gitmiyorsunuz, mecbur kalmadıkça Gaziantep dışında başka yerde yatırım yapmıyorsunuz. Ama bu Gaziantep ruhu Türkiye'de çok yok. Bu, biraz Türkiye'nin her tarafına yaygınlaşırsa işler daha kolay çözülür gibi" değerlendirmesi üzerine Adil Konukoğlu, Gaziantep'te bulunan ortak akıl çalışmasına işaret etti.

Şehri ilgilendiren bir konu olduğunda bütün kesimlerin bir araya geldiğini söyleyen Konukoğlu, "Örneğin şehrin genelini ilgilendiren bir konu olduğu zaman hemen istişare ederiz; Valimizle, belediye başkanlarımızla, sanayi ve ticaret odalarıyla, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geliriz. Ankara'ya gittiğimizde şehri ilgilendiren bir konuda kaç milletvekilimiz varsa hepsi orada olur" diyerek, şehrin başarısının altında önemli bir etken olan birlik beraberliği vurguladı.

"Gaziantep, Türkiye'nin marka şehridir" diyen Konukoğlu, Türkiye'de marka şehir projesini ilk başlatan şehir olduklarının altını çizdi. Konukoğlu, "Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu konuda çok çaba sarf ettiler. Antep Baklavası'nın uluslararası tescilini AB'nden aldıktan sonra Gaziantep'te yeniden bir heyecan başladı. Tüm yöresel ürünlerimizin tescillerini almak için çaba içerisine girdik. Şu anda kutnu kumaşı için TPE'ye müracaat ettik. Bu süreç tamamladıktan sonra da Avrupa'dan da tescilini yaptıracağız" diyerek sözlerini tamamladı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Konukoğlu, Ntv'de Gaziantep Ekonomisini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    15:03 Gaziantep Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Gaziantep Ticaret Odası'nın Mart ayı olağan meclis toplantısı, geniş katılımla gerçekleştirildi. Toplantıda, ticari hayatı etkileyen sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz
    15:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bursa ile bağlarımızı güçlendiriyoruz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Bursa'nın tarihi ve ekonomik önemine vurgu yaparak, Türkiye Yüzyılı'na Bursa ile hazırlandıklarını belirtti. Erdoğan, Bursa'nın emeğin, alın terinin, üretimin şehri olduğunu ifade etti.

  • Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı
    14:56 Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı

    Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi kapsamında 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi dağıtıldı. Proje, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve bakanlık, İl Özel İdare ve çiftçi katkısıyla desteklendi. Törende konuşan yetkililer, projenin önemini vurgulayarak çiftçilere teşekkür etti.

  • Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı
    14:53 Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı

    Çin'in Şangay kenti, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 73,5 artışla yaklaşık 326 milyon turist ağırladı. Bu turistlerin 3,64 milyonu yurtdışından geldi. Kentin turizm geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 367,8 milyar yuanı aştı. Şangay Turizm Yatırımı Teşvik Konferansı'nda açıklanan bu istatistikler, kültür ve turizm sektöründe 26 projenin tamamlanmasının veya iyileştirilmesinin beklendiğini gösteriyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan:
    14:47 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Temmuz' ayında emekli maaşlarını masaya yatıracağız"

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaşadığı ekonomik sıkıntıdan dolayı sitem eden her vatandaşın sonuna kadar haklı olduğunu belirterek, " "Emeklilerimizi hak ettiği refah seviyesine biraz daha yaklaştıracağız. Milletimize asla bugüne kadar yalan söylemedik.


Advertisement