Konut Fiyatlarında En Yüksek Artışın Olduğu İl Belli Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Konut Fiyatlarında En Yüksek Artışın Olduğu İl Belli Oldu

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, 2014'te satılık konut fiyatlarında yüzde 17, kiralık konut fiyatlarında ise yüzde 15'lik bir artış görüldüğünü söyledi.

15.01.2015 10:51  Güncelleme: 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Reidin.com ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) emlak endeksleri Aralık 2014 raporuna göre, satılık konut fiyatlarında bir önceki yıla göre en yüksek artış İstanbul'da gerçekleşti.

RAPOR HAZIRLANDI

Garanti Bankası açıklamasına göre, Mortgage Uzmanı Garanti'nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2014 Aralık ayı raporu yayımlandı. İkinci el ve yeni konutlara yönelik çalışma, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'de gerçekleştirildi.

FİYATLARI EN ÇOK VE EN AZ YÜKSELEN İLLER

"Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi"nde bir önceki aya göre yüzde 1,08, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,89 artış oldu. Bir önceki senenin aynı ayına göre, yıllık satış fiyatlarındaki değişimlere bakıldığında, en yüksek artış yüzde 20,97 ile İstanbul'da, en düşük artış ise yüzde 8,73 ile Bursa'da gerçekleşti.

YENİ KONUTLARDAKİ ARTIŞ

Rapora göre, yeni konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,26, geçen yılın aynı dönemine göre ise yıllık bazda yüzde 5,61 yükseldi.

İLERE GÖRE DEĞER ARTIŞI

Bir önceki aya göre bakıldığında ise, Adana, metrekare başına yüzde 1,58 değer artışıyla, Aralık 2014'te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Aynı dönemde metrekare başına konut satış fiyatları, İstanbul ve Ankara'da yüzde 1,18, Kocaeli'nde yüzde 1,08, İzmir'de yüzde 0,85, Bursa'da yüzde 0,61 ve Antalya'da yüzde 0,51 arttı. Aralık ayında metrekare başına konut kiralarının en fazla yükseldiği il ise yüzde 1,16 artışla İstanbul oldu. Aynı dönemde konut kira değerleri Kocaeli'nde yüzde 0,54, Antalya'da yüzde 0,34 ve İzmir'de yüzde 0,13 artarken, Bursa'da değişmedi. Adana'da ise konut kira değerleri yüzde 1,27 ve Ankara'da yüzde 0,17 azaldı.

DAİRE TİPİNE GÖRE ARTIŞLAR

Geçen ay, yeni konut satış fiyatları bir önceki aya göre, 1+1 dairelerde değişmezken, 2+1 dairelerde yüzde 0,32, 3+1 dairelerde yüzde 0,36 ve 4+1 dairelerde yüzde 0,25 arttı. Aralık ayında endeks bir önceki aya göre 51-75 metrekare ve 76-100 metrekare konutlarda değişmezken, 101-125 metrekare konutlarda yüzde 0,39 ve 126-150 metrekare konutlarda yüzde 0,33, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0,21 arttı.

SATILIK VE KİRALIKLARDA ARTIŞ

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Mortgage Uzmanı Garanti'nin desteğiyle hazırlanan ve mevcut konut stoklarından üretilen Reidin Emlak Endeks'in Türkiye geneli değerlerine bakıldığında, 2014'te satılık konut fiyatlarında yüzde 17, kiralık konut fiyatlarında ise yüzde 15'lik bir artış görüldüğünü ifade etti.

KREDİLERDEKİ BÜYÜME

Geçen yıl kredi hacmindeki büyümenin ise katılım bankaları dahil yüzde 14 civarında gerçekleştiğini aktaran Atay, şunları kaydetti:

"2014'te yaşanan ekonomik ve politik gelişmelere, oluşan belirsizliklere rağmen mortgage sektörü açısından iyi bir yıl olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'de nüfus ve arz/talep artışına bağlı olarak konut sektöründe her yıl büyüme söz konusu. Bu büyümenin 2015'te de devam etmesini bekliyoruz. Ancak, kısa ve orta vadede çeşitli ekonomik ve politik gelişmelerden etkilenme ihtimaline de açık. 2015 yılı konut fiyat artışı beklentisi için de özellikle bu gelişmeleri, konut kredisi faiz oranlarının ve TÜFE'deki aylık gelişmelerin yakından gözlemlenmesi gerektiğine inanıyoruz. 2015 yılında, faiz oranlarının ise şu andaki mevcut seviyelerin altına inmesini beklemiyoruz. Fakat genel olarak 2014 yılı faiz oranı ortalamasından daha düşük seyredeceğini düşünüyoruz."

Konut Fiyatlarında En Yüksek Artışın Olduğu İl Belli Oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Konut Fiyatlarında En Yüksek Artışın Olduğu İl Belli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı
    16:15 Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, kentte düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına katıldı. Başkan Köksal, fuarın şehir ekonomisine can suyu olmasını temenni etti.

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek
    16:06 MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bu yıl "Türkiye Ekonomi Basını Ödülleri" ve "Bilim ve Teknoloji Ödülleri"ni tek çatı altında birleştirerek "Türkiye'nin Gücü Ödülleri" adıyla 9 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle verecek.

  • Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı
    16:03 Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı

    Ticaret Bakanlığı ekipleri, 81 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. Denetimler sonucunda birçok işletmeye idari para cezası uygulandı.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.


Advertisement