Konya'da Mevka Kalkınma Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Konya'da Mevka Kalkınma Kurulu Toplantısı

Konya Valisi Doğan."Konya Türkiye haritasında en merkezi yerde yer alan ve çeşitli iller arasındaki karayolu ve demiryolu ulaşımı açısından da hayati bir öneme sahip".

12.06.2013 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Konya Valisi Doğan:

"Konya Türkiye haritasında en merkezi yerde yer alan ve çeşitli

iller arasındaki karayolu ve demiryolu ulaşımı açısından da hayati bir öneme sahip"

Doğan, Dedeman Otelde düzenlenen Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Kalkınma Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, uluslararası ekonomide bütünleşmiş bir Konya-Karaman (TR 52) bölgesi arzu edildiğini söyledi.

Dünya haritasında Türkiye'nin yerine bakarken, birkaç şeye dikkati çekmek gerektiğini ifade eden Doğan,  zengin batılı ülkeler denildiği zaman birinin kıta Avrupası, ikincisinin ise Kuzey Amerika olduğunu belirtti.

Türkiye coğrafyasının, Kıta  Avrupası'na giden güzergah üzerindeki en kestirme hat üzerinde bulunduğunu hatırlatan Doğan, şunları kaydetti:

"Bu tip uluslararası ilişkiler mutlaka deniz lojistiği kullanılmak suretiyle yapılıyor. Diyelim ki Çin'de üretilmiş bir malın Avrupa pazarına getirebilmesi için en uygun yol Kızıldeniz'i kullanan yoldur.  Ve oradan Akdeniz kullanılmalıdır. Yoksa Güney Afrika'nın güneyini kullanarak, Avrupa'ya ulaşmak mümkün olacaktır. Ama bu çok efektif görülmemektedir. Bu nedenle Kızıldeniz, Akdeniz ve Marmara denizi hattı bizim açımızdan son derece önemli bir bölgedir. Bu anlamda bize doğal bir lojistik bir avantaj sağlamış durumda. Bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım."

Türkiye'ye bakıldığında ise Konya'nın bir merkez olarak görüldüğünü vurgulayan Doğan, "Konya Türkiye haritasında en merkezi yerde yer alan ve çeşitli iller arasındaki karayolu ve demiryolu ulaşımı açısından da hayati bir öneme sahip" diye konuştu.

MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman ise bölge planı çalışmalarında katılımcı bir yöntem takip ettiklerini ifade etti. Bölge planının, bölgenin gelecek tasavvuru olduğunu ve sınırlı olan bölge kaynaklarını optimum kullanmayı amaç edindiğini belirten Akman,

TR 52 bölgesinin rekabetçi sektörleriyle ülkenin rekabetçi sektörleri arasında bir ilişkinin analiz ile ortaya koymaya çalıştıklarını dile getirdi.

"Konya-Karaman-Mersin bölgesinin belki Mersin limanı ve taşucu limanıyla birlikte entegrasyonuyla ve diğer hatlarıyla birlikte önemli adlederek bunu hayata geçirilmesini arzu ediyoruz" diyen Akman, bölge olarak önümüzdeki günlerde Konya-Ankara, Konya Eskişehir hattıdevreye girdiğini, bunların bölgemizin erişebilirliğine, ciddi bir katkısı ve katma değeri olacağını sözlerine ekledi. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Konya'da Mevka Kalkınma Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement