Konya'da Su Kullanıcı Örgütleri Çalıştayı - Son Dakika
Yerel

Konya'da Su Kullanıcı Örgütleri Çalıştayı

Konya\'da Su Kullanıcı Örgütleri Çalıştayı

Konya'daki su probleminin ele alındığı çalıştaydaçözüm önerileri konuşuldu.

30.05.2013 18:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen Su Kullanıcı Örgütleri Çalıştayı'nda kentin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.

Hilton Otel'de gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman hem enerjide hem de suda tasarrufun şart olduğunu söyledi.

Konya Bölgesi Tarımsal Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven ise kentin su ihtiyacının tamamının karşılanması için dış havzalardan su transferi yapılması gerektiğini belirtti.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da Konya'nın su konusundaki problemine "Kadim Başkentin, Kadim Sorunu" denilebileceğini ifade etti. Doğan, şunları kaydetti:

"Konya'nın suyla ilgili problemi son zamanlarda zuhur etmiş bir problem gibi görülebilir ama gerçekte öyle değil. Burada binlerce yıldır tarım yapılıyor. Binlerce yıldır tarım için ihtiyaç duyulan suyu doğal yollardan karşılama imkanı çok da mümkün görünmüyor. Toplam yağış miktarımızla, tarımda kullanmamız gereken su miktarı arasında çelişki var. Bu çelişkiyi gidermek konusunda yüzyıllardır insanlar oturup düşünmüşler. Çözümlerden bir tanesi olarak dış havzalardan su getirme gündeme gelmiş. Ancak dış havzalardan su getirme konusu sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Bir temel kural var, suyu mecrasından başka yerlere taşımak aslında doğal denge açısından arzu edilen bir şey değil. Mümkün olduğu kadar da bu tip davranışlardan sakınmak gerekiyor. Bu konu hakkında ortaya fikir koyan arkadaşlarımız, Konyalı, Konya ölçeğinde değil, gerçekten sürdürülebilir kriterler çerçevesinde görüşlerini ortaya koymalı. Aksi takdirde ortaya çıkan umut bir süre sonra tehdit olmaya başlar ki biz umudu tehdide dönüştürme hakkına sahip değiliz."

Konuşmaların arından KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ile diğer katılımcılar sunumlarını yaptı. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Konya'da Su Kullanıcı Örgütleri Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement