Konya Ekonomi Forumu - Son Dakika
Yerel

Konya Ekonomi Forumu

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, yerli sanayinin korunmasının öncelik verdikleri konuların başında geldiğini ifade ederek, "(Türkiye'de üretilebilecek herşey, bu ülkede üretilsin) düşüncesindeyiz" dedi.

28.05.2015 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, yerli sanayinin korunmasının öncelik verdikleri konuların başında geldiğini ifade ederek, "( Türkiye'de üretilebilecek herşey, bu ülkede üretilsin) düşüncesindeyiz" dedi.

Yıldırım, Ekonomi Bakanlığının koordinasyonunda Konya Valiliğince, Ticaret Odası konferans salonunda düzenlenen "Konya Ekonomi Forumu"nda, birçok ilde ekonomi forumunun düzenlendiğini söyledi.

Orta gelir tuzağından kurtulmak için çalışılması gerektiğini ifade eden Yıldırım, ülkenin sadece İstanbul ve Kocaeli'den ibaret olmadığını, Anadolu'da da ekonomi forumu toplantılarının düzenlenmesini önemli gördüklerini belirtti.

Yıldırım, Ekonomi Bakanlığının, ihracatın artırılmasının yanında yerli sanayinin kalkınmasına da önem verdiğini dile getirerek, "Yerli sanayinin korunması, öncelik verdiğimiz konuların başında geliyor. 'Türkiye'de üretilebilecek her şey, bu ülkede üretilsin' düşüncesindeyiz. Rekabet gücü olan geleneksel sektörlerimiz büyüyebilsin, gelişebilsin diye son dönemlerde koruma önlemlerini biraz daha artırdık" dedi.

Konya'nın son yıllarda ihracat fazlasıyla Türkiye'nin cari açığına olumlu katkı sağladığına işare eden Yıldırım, Konya'nın daha fazla ihracat yapan bir kent olmasını beklediğini vurguladı.

Yıldırım, ihracat konusunda serbest bölgenin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Dış ticarette belirli bir potansiyele ulaşmış kentlerin özel bir serbest bölgesi olması gerekiyor. Serbest bölgeler konusu rahmetli Turgut Özal döneminde çıkarılmış, dünya ile buluşmak açısından önemli bir uygulamadır. Türkiye'de bu yeterince uygulanamadı. Bu yüzden 2004'te serbest bölgeler mevzuatında geriye gidiş oldu. Geçtiğimiz dönem içerisinde bu konuda yeni düzenleme ve düzeltmeler yapılması ihtiyacı doğdu. Bakanlık olarak serbest bölgelerin cazibesinin artırılması için tasarı Meclis'e sunuldu. Yeni Parlamento döneminde kaldığı yerden görüşülmeye devam edecek ve seçimden sonra yeni serbest bölge tasarısı yasalaşmış olacak. Dış ticarete yönelmiş kentlerimiz için anlamlı bir projedir."

Türkiye'nin ihracatının 150 milyar dolar seviyesinde olduğunu anlatan Yıldırım, "Başbakanımızın açıkladığı 25. Ekonomik Dönüşüm Programları ve kentlerimizin dinamizmiyle 2023 hedeflerini, hala ulaşılabilir ve ulaşılması gereken hedefler olarak görüyoruz. 2014'te ihracat 157,2 milyar dolara ulaştı. Bu, TÜİK kayıtlarına göre gerçekleşen rakamlar ama serbest bölgelerimizdeki net ihracat ve bavul ticaretiyle Türkiye 2014'te 172 milyar dolarlık ihracat yaptı" ifadelerini kullandı.

Toplantıya, Konya Valisi Muammer Erol, Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, oda başkanları ve sanayiciler katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Konya Ekonomi Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement