Konya Ovası'nda Süneyle Mücadele Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Konya Ovası'nda Süneyle Mücadele Çalışmaları

Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, süneyle mücadele çalışmaları kapsamında, bu yıl 500 bin faydalı böcek salımı yapıldığı bildirildi.

27.05.2016 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, süneyle mücadele çalışmaları kapsamında, bu yıl 500 bin faydalı böcek salımı yapıldığı bildirildi.

Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü uygulama sahasında düzenlenen programda, Konya'nın, ülkenin "hububat ambarı" olduğunu, bölgede 11-12 milyon dekarlık alanda hububat tarımı yapıldığını söyledi.

Bu alanın 8-9 milyon dekarlık kısmında da buğday tarımı yapıldığını ifade eden Baydar, buğday tarımında büyük önem taşıyan süneyle mücadele çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Baydar, süneyle mücadele kapsamında 2004 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından; "Ülkesel Süne Projesi" başlatıldığını vurgulayarak, "Projeyle, süneyle mücadelede faydalı böceklerin yeni üretim metotları geliştirilirken, kitlesel üretimlerle de tabiat destekleniyor. Salımı yapılan parazitoitlerin yaşayabileceği doğal ortamlar oluşturuluyor" dedi.

"49 ekibimiz ve 186 mühendisimizle mücadele veriyoruz"

Konya'nın yerleşim alanının ova olduğu için süneyle mücadele edilmesinde daha titiz davranılması gerektiğini anlatan Baydar, şunları kaydetti:

"Süneyle mücadelede 3 aşama bulunuyor. Birincisi biyolojik mücadele. Süneyi bir başka hayvan ile doğal yollardan baskı altında tutmaktır. İkinci mücadele ise kültürel mücadeledir. Tercih ettiğimiz en sona kalan mücadele şekliyse kimyasal mücadeledir. Tarım il ve ilçe müdürlükleri olarak 49 ekip ve 186 mühendisimizle süneyle mücadele için sahalarda mücadele veriyor, çalışıyoruz."

"500 bin adet parazitoitin salımı bu hafta içerisinde gerçekleştirilmiştir"

Buğday zararlısı sünenin nisan-mayıs aylarında dağlardan ovaya, yiyecek bulmak için de buğday tarlalarına geldiğini dile getiren Baydar, gelecek nesillere sürdürebilir tarım alanlarının bırakılması açısından parazitoit salımının büyük önem taşıdığını bildirdi.

Baydar, süneye karşı biyolojik mücadele amacıyla Konya'da 2007 yılında faydalı böcek üretim laboratuvarı kurulduğunu vurgulayarak, "Konya'daki böcek üretim laboratuvarında bugüne kadar toplam 19 milyon 250 bin adet faydalı böcek üretilmiştir. Adana'da üretilip gönderilenlerle birlikte 31 milyon 380 bin adet parazitoitin doğaya salımı yapılmıştır. Bu yıl üretimi yapılan 500 bin adet parazitoitin salımı bu hafta içerisinde gerçekleştirilmiştir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, üretilen faydalı böceklerin doğaya salımı gerçekleştirildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Konya Ovası'nda Süneyle Mücadele Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement