Konya Ovası'nın Özlemi Kop, Hızlı Adımlarla Yürüyor - Son Dakika
Yerel

Konya Ovası'nın Özlemi Kop, Hızlı Adımlarla Yürüyor

Konya Ovası\'nın Özlemi Kop, Hızlı Adımlarla Yürüyor

Konya Ovası’nın yıllardır özlemini çektiği Konya Ovası Projeleri (KOP), hızlı adımlarla ilerliyor.

27.12.2016 10:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Ovası'nın yıllardır özlemini çektiği Konya Ovası Projeleri (KOP), hızlı adımlarla ilerliyor. Konya'nın tarihte çok çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu "Konya Havzası binlerce yıldır ziraat yapılan, dünyanın ilk zirai arazilerini barındıran, etrafı dağlarla çevrili kapalı havzadır. Tarihte 'En Muhteşem Türk Şehri' mertebesine yükselmiş bu ilimizin suyla imtihanı yıllardır sürüyor. Çünkü Konya kapalı havzası, su kaynaklarının kısıtlı ve buharlaşmanın çok yüksek olduğu, Türkiye'nin en az yağış alan bölgesi konumunda bulunuyor" dedi.

18 büyük proje demetinden oluşan KOPi hızla devam ediyor. Önce 2040'ta bitirilmesi planlanan projenin bitiş tarihi 2023'e, son olarak ise 2019 yılı sonuna çekildi. Konya Ovası'ndaki sulama probleminin yüzyıllardır gündemde olduğunun altını çizen Bakan Eroğlu "Öyle ki Abdülhamit Han'ın talimatları ile Konya Ovası'nın sulanabilmesi adına gerekli tesislerin yapımı için fizibilite çalışmaları yapılır ve Kasım 1907'de projenin sözleşmesi imzalanır. Yıllar süren çalışmalar sonucunda 1913 yılında proje uygulamaları tamamlanarak Türkiye'nin ilk sulama şebekesi işletmeye açılır. Konya Ovası'nın 57 bin hektarlık kısmının sulanması maksadıyla yapılan Çumra sulama tesislerinin başlangıcı Osmanlının da son eserlerindendir" şeklinde konuştu.

Projenin bitiş tarihi öne çekildi

Konya Ovası'nın bu yüzyıllık rüyasını gerçekleştirmek için KOP'un hızlı adımlarla ilerletildiğini belirten Bakan Eroğlu "En büyük sulama projelerinden biri olan KOP, 14 adet sulama, 3 adet içme suyu, 1 adet enerji olmak üzere toplam 18 adet büyük proje demetinden oluşuyor. Bu proje çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatlarıyla, Cumhuriyet tarihinde yapılanlardan daha fazlası son 10 yılda yapıldı. Yaptığımız bu yatırımlar sayesinde projenin bitiş tarihini öne çekerek 2018 olarak belirledik" açıklamasında bulundu.

"Komşu havzalardan Akdeniz'e akan sular taşınıyor"

Havzadaki su kaynaklarının kıt olmasının kendilerini suyun yönetimi hususunda farklı yöntemlere ittiğini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu "Öncelikle projelerimizi, suyu en ekonomik şekilde kullanacak projeler şeklinde belirledik. Bu yüzden kapalı borulu sistem olan en modern sistemleri kullandık. Ayrıca komşu havzalardan yeni su kaynaklarını temin etmek için projeler geliştirdik. Gembos ve Göksu havzalarından su temin etmek için çalışmaları başlattık" diye konuştu.

"KOP ile 3 milyon kişiye içme suyu temin edilecek"

Konya Kapalı Havzasının su rüyasını gerçekleştirmek için uygulanmaya başlanan KOP'un tamamlanmasıyla bölgede yaşayan 1,5 milyon kişinin içme-kullanma ve endüstri suyu ihtiyacı karşılanacağını belirten Bakan Eroğlu "Bu proje ile 11 milyon dekar zirai alan suya kavuşturulacak. Ayrıca bu proje ile yıllık 3 milyar kiloWatt/saat enerji üretilecek ve 100 bin kişiye doğrudan binlerce kişiye ise dolaylı olarak iş imkanı sunulmuş olacak" dedi.

Bakanlık olarak Konya Ovası'nı 'Tahıl Ambarı' kimliğine yeniden kavuşturmak için canla başla çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Eroğlu "100 yıllık bu rüyayı hayata geçiriyoruz. Konya Ovası, yapılacak stratejik planlarla hem Türkiye'nin, hem de dünyanın muhtemel gıda krizinden kurtulmasını sağlayabilecek kapasiteye ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.

"Konya Ovası'nın yüzde 40'ı sulanabilir hale gelecek"

Proje ile Konya Ovası'nın yüzde 70'inin sulanabilir hale geleceğini vurgulayan Bakan Eroğlu "Böylece bölgede su sıkıntısı çekilmeyecek. Ürünlerden yüksek verim alınacak, üretimi yapılamayan ürünler de yetiştirilebilecek ve pek çok yeni sektörel fırsatlar doğacak. Üretim ile birlikte ihracat kapasitesi de artacak ve ülkemize döviz girdisi sağlanacak. Bu sayede Konya Ovası'nın her yıl milli ekonomiye 1 milyar dolarlık katkı sağlaması hedefleniyor" açıklamasında bulundu.

Gembos Havzası'ndan yıllık 180 milyon metreküo su aktarılıyor

Gembos Derivasyonu ile Gembos Havzası'ndan Akdeniz'e boşalan sular 2007 yılında tamamlanan Derebucak Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'nda toplandı. Toplanan su, 3,5 kilometresi tünel olan 15,8 kilometre uzunluğundaki derivasyon kanalı vasıtasıyla Beyşehir Gölü'ne ulaştırıldı. Beyşehir Gölü'ne aktarılan yıllık ortalama 180 milyon metreküp su ise derivasyon kanalı ile Suğla Depolamasına, oradan Mavi Boğaz adı verilen kanyona ve sonrasında Apa Barajı'na ulaştırıldı. Beyşehir Gölü-Suğla Depolaması-Apa Barajı arasında suyun iletileceği kanalın uzunluğunun yaklaşık 100 kilometre olduğu ve kısaca BSA Kanalı olarak adlandırıldığı belirtildi.

Göksu Havzası'ndan yıllık 414 milyon metreküp su aktarılacak

KOP'un en önemli kısmını oluşturan Konya Çumra 3. Merhale Projesi'nin yıllardır tozlu raflarda bekletiliyordu. Hızlandırılan proje kapsamında yeni tünel açma ve baraj yapım teknolojisine göre proje revizyonları yapıldı. Yatırım programında bulunan bu proje ile Göksu Nehri üzerine yapılacak Bozkır, Bağbaşı, Afşar Hadimi Barajları ile Afşar - Bağbaşı Hadimi Tüneli ve Mavi tüneli ve devamında Apa- Hotamış İletim (AHİ) Kanalı ve Hotamış Depolaması ile yıllık 414 milyon metreküp suyun Konya Kapalı Havzası'na aktarılması planlanıyor. Ayrıca proje ile Yukarı Göksu havzasından aktarılacak yıllık 414 milyon metreküp suyun 100 milyon metreküpü ile Konya il merkezi ile Çumra ilçe merkezi ve İçeri Çumra beldesinin 2050 yılına kadar olan su ihtiyacı karşılanacak. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konya Ovası'nın Özlemi Kop, Hızlı Adımlarla Yürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement