Konya Şeker'de Pancar Ödemeleri - Son Dakika
Yerel

Konya Şeker'de Pancar Ödemeleri

Konya Şeker\'de Pancar Ödemeleri

Konya Şeker, alımını gerçekleştirdiği 3 milyon 320 bin ton pancar karşılığı üreticiye yaklaşık 596 milyon 312 bin 396 lira ödeme gerçekleştirecek.

10.03.2014 18:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Şeker, alımını gerçekleştirdiği 3 milyon 320 bin ton pancar karşılığı üreticiye yaklaşık 596 milyon 312 bin 396 lira ödeme gerçekleştirecek.

Konya Şeker'den yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz kampanya döneminde 18 bin 154 üreticiye sözleşmeli ekim yaptırıldı. Ürün bedelinin yaklaşık yüzde 53,52'sine karşılık gelen 319 milyon 148 bin 554 lira ise ayni ve nakdi avans olarak ödendi.

12 Mart Çarşamba günü üreticilerin hesabına yatırılacak 277 milyon 163 bin 842 liralık ödemeyle pancar bedeli ödemesini tamamlayacak Konya Şeker, pancar üreticisine toplam 596 milyon 312 bin 396 lira ödeme gerçekleştirmiş olacak.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, yaptığı açıklamada, bugün hem tarımsal üretimdeki başarısıyla hem şeker sanayisiyle örnek alınan bir Konya'nın var olduğunu söyledi.

Konya'nın tarlaları ve şeker fabrikalarıyla dünyanın birçok ülkesinden daha önde olduğunu ifade eden Konuk, şöyle devam etti:

"Mesela Konya, şeker pancarı üretiminde bu sene 17,88 ortalama polar oranı yakaladı. Hektardan üretilen şeker pancarı tonaj ortalamasında 80 tona ulaştık. Hektardan alınan pancar şekeri ortalamamız 11,5 tonu buldu. Bu oran dünya ortalamasının ciddi oranda üstündedir. Konya, hektardan alınan şeker miktarında AB ortalamasının yaklaşık 500 kilogram önüne geçmiştir. Bu önemli bir gelişmedir, ciddi bir hamledir. Çünkü bu rakamlar yukarıya çıkacak ki, gelecekte gümrük korumaları kalktığında rekabet bizi yıkmasın, biz dünyada rekabetçi gücümüzle birkaç adım öne çıkabilelim."

- "Konya Şeker'in tek amacı üreticilerine sahip çıkmak"

Konuk, şeker fabrikalarını, küspe kurutma, biyoetanol, organik gübre, sıvı karbondioksit gibi üretim alanlarıyla tahkim ettiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Şekeri şeker olarak satmak yerine, şekerimizi çikolatada, lokumda, bisküvide, gofrette, helvada daha kıymetli hale getirdiğimiz için üreticimizi hem zirai üretim sürecinde avanslarla hem de ürün fiyatlamasında en iyi fiyatı vererek destekleyebiliyoruz. Dünyada ürünü teslim almadan ürün bedelinin yarısından fazlasını, hatta bu sene bu rakam yüzde 53,5 oranındadır, avans olarak ödeyen başka bir işletme sanmıyorum ki olsun. Dünya şeker pancarı piyasasında da en yüksek fiyatı veren Konya Şeker'in tek amacı üreticilerine sahip çıkmak, onları namerde muhtaç etmemek ve arazideki istihdamın korunmasını sağlamaktır." - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Konya Şeker'de Pancar Ödemeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement