Konya Şeker Patates Nişastası Üretimine Başladı - Son Dakika
Yerel

Konya Şeker Patates Nişastası Üretimine Başladı

Konya Şeker Patates Nişastası Üretimine Başladı

Konya Şeker’in 2009 yılında üretime başlayan Seydibey Entegre Tesisleri’nde, Türkiye’nin ilk ve tek Patates Nişastası Fabrikası tamamlanarak üretime başladı.

15.12.2013 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya Şeker'in 2009 yılında üretime başlayan Seydibey Entegre Tesisleri'nde, Türkiye'nin ilk ve tek Patates Nişastası Fabrikası tamamlanarak üretime başladı.

Patates Nişastası Fabrikası'nın sadece ticari bir yatırım olmadığını bu yatırımın itibari bir yatırım olduğunu vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, "Bir yandan dünyanın yedinci büyük tarım ekonomisi Türkiye'nin her iki yılda bir bu topraklarda ürettiği patatesler çürümeye terk edilirken, öte yandan 45-50 milyon dolar dövizi patatesten üretilen bir ürün için yurt dışına aktarması kabul edilebilir bir durum değildi" dedi. Patates Nişastası Fabrikası'nın üretime başlamasıyla Konya Şeker'in bir kara deliği daha kapattığını belirten Konuk, "Biz bir gram da, milyon ton da olsa bu ülkede, bu ülke insanı tarafından üretilebilecek her ürünün burada üretilmesini istiyor, imkanlarımız çerçevesinde de dışarıya akan dövizin yönünü ülke çiftçisine çevirmek için yatırım yapıyoruz. Patates nişastası üretimi bunlardan sadece birisidir. Biz damla sulama, hamyağ, biyoetanol, tohum, ilaç şekeri, sıvı organik gübre üretimiyle de bunu yaptık. Türkiye'nin patates üretmekte bir problemi yok. Satabileceği yer olursa üretici patates üretmeye de talip. Buna rağmen Türkiye her sene 30 bin ton patates nişastası ithal ediyor ve bunun karşılığında 45 milyon dolar döviz sarf ediyordu. Biz bir üretici kuruluşu olarak bu duruma sessiz kalamazdık. O paranın yönünün Konya'ya, ülke çiftçisine dönmesi gerekiyordu. İnşallah bu tesis bu istikamet değişimini sağlayacak. Yani hem ülkemizin cari açığında bir kara delik kapanacak, hem de ülkemiz çiftçisi kazançlı çıkacak. Konya Şeker olarak bizi bu yatırıma mecbur kılan bir husus daha vardı. Biz dondurulmuş parmak patates üreten tesisimiz için tıpkı diğer sektör paydaşlarımız gibi üreticimize sözleşmeli patates ektiriyoruz. Dondurulmuş parmak patates tesisi belli çap ve ebatta, belli kalitede patatesi işleyebiliyordu. Zirai üretim sanayi üretimine benzemez. Standart çap ve ebatta, standart kalite ve şekilde ürün çıkmaz tarladan. Soğuk vurur, yağmur az yağar, sıcak yakar elde mutlaka standart dışı ürün kalır. Biz bir üretici kuruluşuyuz ve üreticinin elinde kalan o ürünü de biz düşünmek zorundayız. Kaldı ki, ufak veya şekli bozuk da olsa o ürünü israf etmemek bizim vazifemiz. Sadece Konya Şeker'in değil tüm Türkiye'nin vazifesi. Biz eldekini veya ürettiklerimizi israf edecek, çürütecek kadar kaynakları bol bir ülke değiliz. İşte bu tesis büyük küçük demeden, çapı ebadı, şekli nasıl olursa olsun üreticinin elinde kalan standart dışı patatesleri de işleyebilecek ve ülkemizin milyonlarca dolar tasarruf etmesine katkı verecek. Bir faydası daha olacak, ülkemizdeki ilgili sektörler uluslararası piyasalardaki fiyat dalgalanmalarından etkilenmeyecek. Konya Şeker güvencesiyle üretilecek patates nişastası annelerimizin de bebeklerine mamalarını daha huzurlu vermesini sağlayacak. Çünkü bu toprakların ürettikleriyle üretilen bu ürünün içinde anneleri rahatsız edecek, endişelendirecek hiçbir şey olmayacak" şeklinde konuştu.

İlk olarak dondurulmuş parmak patates üretimine başlayan Seydibey Entegre Tesisi, donuk patates pazarında yüzde 25 pazar payına ulaşarak elde ettiği başarının ardından üretim kapasitesini iki katına çıkaran kapasite artırımı yatımını gerçekleştirdi. Kapasite artırımı yatırımı ile birlikte brokoli, ıspanak, bezelye, bürüksel lahanası gibi sebzeleri değerlendirmek üzere donuk sebze üretimine yönelik üretim bantları yatırımını da Seydibey Entegre Tesisleri'nde tamamladı. Konya Şeker, üretime yönelik bu iki yatırımın yanı sıra enerji maliyetlerini düşürerek rekabetçi yapısını güçlendirmek amacıyla patates kabukları ile bitkisel atıklardan biyogaz üreten tesis yatırımını gerçekleştirdi. Alımını gerçekleştirdiği patateslerin depolanmasında enerji maliyetlerini sıfırlamak için onar bin tonluk iki doğal depoyu devreye sokan Konya Şeker, bu yatırımlarla hem üretimini, hem istihdamını hem de hammadde alımını katlayarak arttıran Seydibey Entegre Tesisleri'nde şimdi de Türkiye'nin ilk ve tek Patates Nişastası Fabrikası tamamlanarak üretime başladı. Yıllık 45 bin ton mamul ürünün üretileceği ve 220 bin ton patates işleyecek tesisin tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte bugüne kadar ülkemizin ithalatla yurt dışından temin ettiği patates nişastası da yerli kaynaktan karşılanmış olacak. Ülkemizde üretimi olmayan patates nişastası bebek mamaları başta olmak üzere, gıda sanayi ve kimya sanayinde kullanılıyor. Türkiye her yıl yaklaşık 30 bin ton patates nişastası ithalatı yapıyor ve bu ithalat karşılığı yaklaşık 45 milyon dolar döviz sarf ediyor. Mamul ürün piyasalarındaki dalgalanmalarda bu harcama daha da artıyor ve piyasanın yüksek olduğu yıllarda patates nişastasının girdi olarak kullanıldığı ürünlerin fiyatları da artıyordu. Konya Şeker'in Seydibey Entegre Tesisleri bünyesindeki Patates Nişastası Fabrikası'nın üretime başlamasıyla birlikte pazarda istikrar sağlanması da bekleniyor. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konya Şeker Patates Nişastası Üretimine Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement