Konya Tübitak Destekli Diyabetik Un - Son Dakika
Güncel

Konya Tübitak Destekli Diyabetik Un

Konya Tübitak Destekli Diyabetik Un

Konya'da bir un fabrikasında TÜBİTAK desteğiyle diyabet hastaları için glisemik indeksi (kandaki şeker düzeyine etkisi) yüzde 40 azaltılmış beyaz un ve kilo vermek isteyenler için 'light' un üretildi.

03.04.2016 11:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da bir un fabrikasında TÜBİTAK desteğiyle diyabet hastaları için glisemik indeksi (kandaki şeker düzeyine etkisi) yüzde 40 azaltılmış beyaz un ve kilo vermek isteyenler için 'light' un üretildi.

Konya'da 2010 yılında müşterilerinden gelen talep doğrultusunda diyabetik un çalışmalarına başlayan bir un fabrikası, piyasada bulunan diğer beyaz unlara göre glisemik indeksi düşük beyaz un üretti. Fabrikanın genel müdürü gıda mühendisi İbrahim Güzel ve ekibi, hazırladıkları projeyi TÜBİTAK'a sundu. Buradan aldığı onayla Ar-Ge çalışmaları yapılan diyabetik un Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzmanları tarafından yapılan incelemesinde üretilen unun diyabetik buğday unu olduğu ve diğer unlara göre glisemik indeksinin yüzde 40 daha az olduğu onaylandı. Diğer ürün light unun ise diyet buğday unu olduğu ve diğer unlara göre karbonhidratının yüzde 40 daha az olduğunu onayladı.

İHRACAT BAŞLADI

Ar-Ge çalışmaları sonucu TÜBİTAK'ın desteğiyle diyabetik ve light unu geçen yıl kasım ayında üretmeye başladıklarını belirten İbrahim Güzel, şunları söyledi:

"Diyabet hastaları için genelde kepekli unlar tavsiye edilmekte. Biz de bunu beyaz yapalım, tam buğday ve kepekli unlardan daha düşük bir glisemik endekse sahip olsun istedik. 2011 yılında TÜBİTAK'a projemizi sunduk. Projeye de TÜBİTAK destekli olarak yola koyulduk. Yaklaşık 3,5 yıl bu projenin Ar-Ge çalışması sürdü. Bu süre sonunda proje olumlu yazısını aldık. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından onaylandı. Tarım Bakanlığı projemizi onayladı ve diyabetik un ifadesini kullanabiliyoruz. ABD, İsviçre, Almanya Japonya ve Brezilya'da ilgili bakanlıklardan o ülkelerde satış için onaylarımızı aldık ve o ülkelere ürünümüzü ihraç etmeyede başladık. "

'KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTME HIZI 40'

Ürettikleri unun en büyük özelliğinin kan şekerini yükseltme hızının düşük olduğunun altını çizen İbrahim Güzel, "Slimini markasıyla piyasa sürdüğümüz diyabetik unu, diğer unlardan ayıran en büyük özellik beyaz olması. Beyaz olduğu halde kepekli unlardan yüzde 40 daha az glisemik indekse sahip olması. Beyaz unlar kan şekerinizi bu ürüne göre yüzde 64 daha fazla yükseltiyor. Yüzde 40 daha az glisemik indeksi olması diyabetik unumuzun en büyük özelliği. Yüksek oranda lif içermekte, uzun süre tok tutmakta, kabızlık gibi problemleri gidermekte. Light, unumuz ise yüzde 30 lif içermekte. Kepekli ve tam buğday unların lif oranı yüzde 6'yı geçmemekte. Bu ürün beyaz olmasına rağmen yüzde 30 lif içeriyor ve uzun süre tok tutuyor. Diyabetik ve light ürünümüz dünyada ilk ve tek oluyor. İçerisinde kimyasal veya GDO olarak hiçbir şey yok, yüzde yüz doğal bir ürün. Aylık 500 ton üretim kapasitemiz var ama taleplerimizde yoğunluk var ve artışa gitmeyi düşünüyoruz. diye konuştu.

'LiGHT UN YILDA 5,3 KİLO ZAYIFLATIYOR'

Yeme alışkanlığını değiştirmeden light unla üretilen ekmek ve unlu mamuller tüketildiğinde zayıflamanın mümkün olduğunu belirten Güzel, "Diyabet hastaları bu ürünü normal beyaz unu nasıl kullanıyorlarsa aynı şekilde kullanabilirler. Diyabetik ve light unumuzdan diğer unlardan yapılabilen tüm hamur işleri yapılabiliyor. Bir diyabet hastası ayda 4 kutu slimini kullanıyor. Bu 4 kutudan da 26 tane ekmek yapılıyor. Ekmekler yaklaşık 100-120 gram ve her gün bir ekmek tüketiyor. Diğer gıdaları da dengeli bir şekilde beslendikten sonra kan şekeri 300'lerden 140'lara kadar düşüyor. Light unumuzun ise şöyle bir özelliği var; Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre bir bireyin günlük ekmek tüketimi 182 gram. Bu verilere dayanarak birey normal ekmek yerine light undan yapılmış ekmekleri veya unlu mamulleri tüketirse yılda 5,3 kilo zayıflayabiliyor."dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Konya Tübitak Destekli Diyabetik Un - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement