Konyaaltı Boğaçayı Projesi - Son Dakika
Yerel

Konyaaltı Boğaçayı Projesi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Konyaaltı Boğaçayı Projesi ile "Milyonlarca hatta milyarlarca liralık bir yatırım Antalya'ya yapılacak.

01.12.2015 17:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Konyaaltı Boğaçayı Projesi ile "Milyonlarca hatta milyarlarca liralık bir yatırım Antalya'ya yapılacak. Bu proje, Antalya'nın ekonomisine katma değer sağlayacak. Antalya esnafı kazanç sağlayacak" dedi.

Türel, Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, son yerel seçimlerde "Boğaçayı Projesi"nin vaatleri arasında bulunduğunu anımsatan Türel, projenin sadece ırmağın çevresinde yapılmış bir proje olmadığını, 6 ilçeyi etkileyen Boğaçay Havzası'nın 927 kilometrelik bir alanı kapsadığını belirtti.

Türel, Boğaçayı üzerinde sel felaketinin yaşandığını ve köprüsünün yıkıldığını hatırlatarak, sel tehdidinin ciddiyetini koruduğunu vurguladı.

Bu nedenle projede taşkın alt yapısını önleme çalışmasının da yapılması gerektiğinin altını çizen Türel, saniyede 4 bin 500 metreküplük debiye göre taşkın önleme yaparak riski ortadan kaldıracak önlemlerin alınacağını ifade etti.

Türel, projeyle ilgili düşüncelerini ilk açıkladığında "Projeye karşıyız, istemiyoruz" diyen çevrelerin olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Daha projeyi açıklamadan 'Karşıyız' demenin manası yok. Bununla ilgili yorum yapmak da abesle iştigaldir. Milyonlarca hatta milyarlarca liralık bir yatırım Antalya'ya yapılacak. Bu proje, Antalya'nın ekonomisine katma değer sağlayacak. Antalya esnafı kazanç sağlayacak. Proje bittiğinde, 10 bin vatandaşımız iş sahibi olacak. Bu proje siyasi tartışmalara malzeme yapılacak kadar küçük bir proje değil. Bu proje tüm Antalya'nın katma değerini misli misli yükseltecek."

"Antalya kazanacaksa, Menderes Türel kaybetmeye her zaman hazırdır"

Projenin kazanının Antalya olacağını, zerre kadar siyasi bir beklentisinin olmadığının altını çizen Türel, projenin hayata geçirilmesi için istifa dilekçesini imzalamasının teklif edilse dahi hiç tereddüt etmeden imzayı atacağını dile getirdi.

Türel, "Antalya kazanacaksa, Menderes Türel kaybetmeye her zaman hazırdır" ifadesini kullanarak, herkesin aynı duyarlılıkla yaklaşması durumunda Antalya'nın kazançlı çıkacağını vurguladı.

Projeyle Antalya'nın 40 kilometrelik yeni bir sahil kazanacağını belirten Türel, büyükşehir yasasından önce Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 5 ilçelik alanındaki toplam sahilinin de 40 kilometre olduğunu anımsattı.

Türel, siyasetin hizmet zamanında değil, seçim zamanında yapıldığını ifade ederek, "Bu proje 4-5 yılda bitecek bir proje değil. İlk etabını bu görev süresi içinde tamamlayacağız. Daha sonraki dönemlerde de süreçler devam edecek" diye konuştu.

Sunumlar

İstanbul Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zuhuri Sarıkaya'nın başkanlığında devam eden toplantıda, yüklenici firma mühendisi Hüseyin Karışan "Master Plan Çalışmasının içeriği ve Havza Hakkında Genel Bilgiler" konulu sunumunda, Boğaçayı Havzasının Konyaaltı, Kumluca, Kemer, Döşemealtı, Korkuteli ve Muratpaşa ilçelerinde bulunduğunu belirterek, Karaman Çayı, Doyran Deresi ve Çandır Çayı birleşiminden Boğaçay'ın oluştuğunu ve Akdeniz'e döküldüğünü ifade etti.

Hidrolik Modelleme Uzmanı Özgüray Aydın da "Taşkın Modellemesi ve Taşkın Önleme" konulu sunumunda, Boğaçay'ında taşkın önleme çalışmasının yapılmaması durumunda, yaşanabilecek büyük çapta selden en çok Konyaaltı ilçesinin etkileneceğini dile getirdi.

Mimar David Green de "Havza Arazi Örtüsü ve Önerilen Yapılar" konusundaki sunumunda Boğaçay Havzasını taşkın korumanın ardından yaşanabilir bir alana dönüştürmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Çoşar, "Havza Hidrolojisi ve Hidrojeoloji raporu", Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Doğan "Tuzluluk Modellemesi ve Tuzlanma" ve İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Kabdaşlı "Kıyı Yapıları ve Kıyı Modellemesi"  konularında sunumlar yaptılar.

- Konyaaltı Boğaçayı Projesi

Havza içerisinde Boğaçay nehri ve nehir yatağına bağlı kollar üzerinde taşkın ve sedimentin kontrolü için biriktirme, geciktirme yapıları inşa edilecek. Havzadaki sulak alanların sürdürülebilirliğinin sağlanacağı yeni sulak alanlar teşkil edilerek ekolojik denge desteklenecek.

Büyük bir yat limanı, 40 kilometrelik yeni bir sahil ve güzel bir aktivite alanı oluşturulacak proje kapsamında, kentsel yaşam kalitesini ve turizm alternatiflerini artıracak kamu yatırımlarında kullanılmak üzere yeni kaynaklar elde edilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Konyaaltı Boğaçayı Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement