Konyalı Sanayici ve İşadamlarından Katar'a Çıkarma - Son Dakika
Ekonomi

Konyalı Sanayici ve İşadamlarından Katar'a Çıkarma

Konyalı Sanayici ve İşadamlarından Katar\'a Çıkarma

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi önderliğinde, Konyalı 42 sanayici ve işadamına şehrin sosyal, kültürel ve ekonomisine katkı sağlamak amacıyla Katar gezisi organize edildi.

08.03.2015 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi önderliğinde, Konyalı 42 sanayici ve işadamına şehrin sosyal, kültürel ve ekonomisine katkı sağlamak amacıyla Katar gezisi organize edildi. Akşam saatlerinde Konya Havaalanı'ndan hareket eden heyette, MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Lütfi Şimşek, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman'ın yanı sıra sağlık, endüstriyel gıda, inşaat, otomotiv yedek parçaları, makine, demir-çelik, alüminyum, metal, plastik, müteahhitlik, mobilya, orman ürünleri, elektronik ve hizmet sektörüyle uğraşan 42 sanayici ve işadamı yer aldı. Uçuş öncesi havaalanında basın mensuplarına açıklama yapan MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Lütfi Şimşek, Türkiye'nin 2023 yılı için kendine koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefi ve Konya'nın ekonomi aktörleri tarafından ortak akılla koyduğu 15 milyar dolarlık ihracat hedeflerinin başarılı olacağına inandıklarını, bu doğrultuda çalıştıklarını söyledi.

"KATAR İŞ GEZİSİNİ BAŞBAKANIMIZIN TALİMATIYLA GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Şimşek, geziyi, Başbakan ve hemşehrileri Ahmet Davutoğlu'nun talimatlarıyla gerçekleştirdiğini belirterek şöyle konuştu: "Bize verdiği destekten dolayı Sayın Başbakanımıza teşekkür etmek istiyoruz. Katar Doha Ticaret Müşavirliği ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz gezi esnasında Katarlı işadamlarıyla B2B görüşmeleri gerçekleştirmeyi, sanayi siteleri ve fabrika gezileri düzenlemeyi, Katarlı işadamlarına ve Katarlı yetkililere Konya'mızın yatırım ortamlarını anlatarak kendilerini şehrimizde yatırım yapmaya davet etmeyi ve yeni işbirlikleri sağlamayı planlıyoruz."

"GEZİNİN, KONYA İLE KATAR ARASINDA TİCARET KÖPRÜSÜ OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Şimşek, Katar'la ülkemiz arasındaki ekonomik ilişkilere bakılacak olursa 2014 yılı itibariyle Türkiye, Katar'a 350 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken Katar'dan da 400 milyon dolar ithalat yapıldığını söyledi. Bu rakamlar ışığında Türkiye ile Katar arasındaki ticaret hacminin 750 milyon dolar olduğunu gördüklerini anlatan Şimşek, "Elbette oldukça mütevazi bir rakam. Konya'nın Katar'a 2014 yılı itibariyle yaptığı ihracat yaklaşık 4 milyon dolar civarındadır. Katar, Konya'nın ihracat sıralamasında 64'üncü sırada yer almaktadır. İhracatımızın son birkaç ayda hız kestiği şu günlerde gerçekleştireceğimiz bu gezinin Katar Konya arasında bir ticaret köprüsü olmasını ve Konyalı sanayicilerimize yeni pazarların açılmasına vesile olmasını temenni ediyor, bundan sonra da bu tür yurt dışı gezilerimizin süreceğini belirtmek istiyoruz" diye konuştu.

"KATAR'A YAPILAN DÖRT MİLYON DOLARLIK İHRACAT RAKAMI DÜŞÜK"

Konya'nın Katar'a yaptığı 4 milyon dolarlık ihracat rakamının düşük olduğunu kaydeden KTO Başkanı Selçuk Öztürk de, "Konya'nın Katar'a sadece 4 milyon dolarlık bir ihracatı var. Bu gerçekten Katar'ın potansiyeli ve Konya'nın potansiyeline baktığımızda çok düşük bir rakam. Biz, geçen sene 1,5 milyar dolardan daha fazla ihracat yapmış bir şehiriz. Bu şehirde sadece 4 milyon dolarlık bir ihracatımızın olması aslında ciddi bir potansiyeli ve pazarı yeterince kullanamadığımız anlamına geliyor. Hem oradaki büyükelçimizin Konyalı olması hem de Katar ile son dönemdeki ülkemizin siyasi yakınlaşmasıyla birlikte bu ziyaretin Konya-Katar ticaretinde çok ciddi artışı da beraberinde getireceğine inanıyorum" dedi.

"İŞ GEZİSİNİN ZAMANLAMASI ÇOK MANİDAR"

KSO Başkanı Memiş Kütükcü de, yapacakları iş gezisinin zamanlamasının çok manidar olduğunu belirterek şunları söyledi: "Katar'a düzenlediğimiz bu ortak gezimizin Konya'mıza mutlaka açılım sağlayacağına, şu an Körfez ülkeleri içinde siyasi olarak en yakın olduğumuz ülke olan Katar ile ticari münasebetin örtüşmediği rakamların bu seyahat sonrası daha iyi rakamlara taşınmasına vesile olacağına inanıyorum. Şu an Konya ihracatındaki, Türkiye'nin ihracatındaki son aylardaki düşüşün bu tür geziler ve bu tür temaslarla, mutlaka farklı pazarlarla tekrar hareketlendirilmesine ihtiyacımız var. Bu gezi zamanlaması açısından da çok manidar. Ben, Birlikte Konya'yız sloganının içini dolduran bu tür faaliyetlere her zaman destek olduğumuz gibi bundan sonra da destek vermeye devam edeceğimizi ifade ediyorum."

Konuşmaların ardından heyet hatıra fotoğrafı çektirerek Katar'a gitti. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Konyalı Sanayici ve İşadamlarından Katar'a Çıkarma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement