Kop Şehitlerine Saygı Yürüyüşü Gerçekleşti - Son Dakika
Güncel

Kop Şehitlerine Saygı Yürüyüşü Gerçekleşti

Kop Şehitlerine Saygı Yürüyüşü Gerçekleşti

Bayburt Belediyesi ve Kop Şehitliğini Koruma Kültür ve Dayanışma Derneği (KOP-DER) tarafından düzenlenen Kop Şehitlerine Saygı yürüyüşü, Kop dağı İl Özel İdare Tesislerinden başlayarak Kop Şehitliğinde sona erdi.

21.02.2014 10:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bayburt Düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde, Kop Şehitlerine saygı yürüyüşü düzenlendi.

Türk askeri ile Bayburtlu mücahitlerin Rus askerlerine karşı ortaya koyduğu destansı bir mücadelenin yaşandığı ve 33 bin kişinin şehit olduğu, Kop Şehitliğine çelenk konulmasının ardından bir konuşma yapan Belediye Başkanı Hacı Ali Polat; "98 yıl önce buralarda çok çetin mücadeleler cereyan etti. 1. Dünya savaşı sonrasında çıkan olaylarla 1915'te Çanakkale'yi geçemeyen İtilaf devletleri 1916'da bu bölgeden hareket etmek suretiyle payitahtı, Osmanlının merkezini almayı hedefleyerek özellikle Erzurum'u işgal ettikten sonra Trabzon'u işgal ettikten sonra bu iki ana merkez arasındaki yol güvenliğini korumak adına Kop dağlarını kontrol altına almak hevesiyle Kop'a saldırı gerçekleştirdiler. Kendilerinin top tüfek her şeyleri vardı; ama hesap edemedikleri bir şey vardı.

General Yudenich'in 250 bin kişilik ordusuna, karşılarında Türk ordusu kalmadığını söylüyordu. Çarın emri gereğince Haziran'da İstanbul'u almayı hedef koymuşlardı. Oraya geçebilmek için bu bölgeyi almaları gerekiyordu. Buraya saldırdılar, kendilerine güvenleri tamdı. Burada özellikle bir şeyi unuttular. Müslüman Türk insanının imanını, askeri ile birlikte beraberlik içerisinde vermeye hazırlandığı mücadeleyi unuttular. Ecdadımız bu mücadeleyi tüm soğukkanlılığı ve vatanperverliği ile verdi. Tarihi kaynaklar burada yaklaşık 33 bin insanımızın şehit olduğunu kaydederler. O dönemin çetin kış şartları vardı. Biz dedik ki o dönemin insanlarının torunları da 300 metre yol yürümek suretiyle o dönem yaşanan çetin kış şartlarının birazını hissetsin.

Bu toprakları vatan yapmak adına şehit olan, canlarını ve kanlarını heba eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, onların uğruna öldükleri değerler uğruna ölmeyi söz veriyoruz." Diyerek günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptıktan sonra, İl Müftülüğünde görevli İlhami Polat tarafından Kuran'ı Kerim okundu, dualar edildi.

96 yıl önce çok zor şartlarda Vatan toprakları uğruna şehit olan 33 bin şehidimiz bir kez daha rahmet ve minnetle anılmış oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kop Şehitlerine Saygı Yürüyüşü Gerçekleşti - Son Dakika


Advertisement